URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2011, 11:29

Premieră: Judecătoria Oradea a pronunţat prima sentinţă în baza noului Cod Civil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un magistrat de la Secţia Civilă a Judecătoriei Oradea a pronunţat, luni, prima sentinţă în baza noului Cod Civil, chiar în ziua când acesta a intrat în vigoare.

Procesul a avut ca obiect divorţul unui bărbat de origine iraniană cu dublă cetăţenie, canadiană şi română, şi al unei femei cu cetăţenie română, care nu se înţelegeau asupra drepturilor de vizitare şi de ridicare a doi copii minori, un băieţel şi o fetiţă, rezultaţi în urma căsătoriei.

"Procesul a început în 2008, iar în urmă cu un an am ridicat o excepţie de neconstituţionalitate prin care, în esenţă, am cerut ca drepturile tatălui de a vizita şi ridica minorii pentru a-i duce la bunici, în străinătate, să nu fie alterate în raport cu drepturile mamei. Concret, excepţia de neconstituţionalitate se referea la faptul că clientului meu, cetăţean străin, îi poate fi cenzurat dreptul de ridicare a copiilor de către o autoritate administrativă, cum este de exemplu Poliţia de Frontieră, atunci când doreşte să-i ducă în vizită la bunici, care locuiesc în Canada, ceea ce este o încălcare a articolului 124 din Constituţie. Altfel spus, hotărârea judecătorească de stabilire a unui program de vizitare a minorilor putea fi cenzurată ulterior de un organ administrativ, în faţa căruia clientul meu ar fi fost nevoit să prezinte acceptul mamei de a-şi vedea copiii, în timp ce pentru a-şi vedea bunicii din ţară, din partea mamei, acesteia nu i-ar fi fost necesar un asemenea accept", a explicat pentru BIHOREANUL avocatul Mircea Ursuţa, cel care a reprezentat în instanţă interesele bărbatului aflat în divorţ.

Avocatul a precizat că instanţa din Oradea a fost de acord cu excepţia pe care a ridicat-o, dar în luna martie a acestui an ea a fost respinsă de Curtea Constituţională.

Mircea Ursuţa a mai afirmat că, dacă excepţia de neconstituţionalitate ar fi fost admisă, ambii părinţi ar fi avut drepturi egale asupra minorilor şi nu s-ar fi întâmplat, aşa cum se întâmplă de obicei în asemenea procese, ca unul dintre părinţi, respectiv mama, să aibă drepturi mai mari decât tatăl.

Deşi anul trecut excepţia ridicată de avocatul orădean a fost respinsă de Curtea Constituţională , el a avut totuşi, în final, câştig de cauză, deoarece luni, în ziua în care noul Cod Civil a intrat în vigoare, un magistrat de la Judecătoria Oradea a pronunţat sentinţa în baza noii legislaţii, dispunând "ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra copiilor minori să se facă în comun, de către ambii părinţi".

"Sentinţa a fost dată în baza noului Cod Civil, care nu mai avantajează din start unul dintre părinţi în comparaţie cu celălalt şi care recunoaşte ambilor părinţi aceleaşi drepturi, chiar dacă ei divorţează, iar custodia revine unuia dintre părinţi", a explicat avocatul Mircea Ursuţa.

Conform sentinţei, domiciliul copiilor a fost stabilit la domiciliul mamei, dar tatăl va avea dreptul să-şi vadă copiii, "cu ridicarea acestora", deci fără prezenţa mamei, timp de trei ore în fiecare zi, precum şi în fiecare primul şi al treilea week-end al fiecărei luni, de vinerea de la ora 16.00 până duminica la ora 18.00.

De asemenea, bărbatul va avea dreptul să ia copiii cu el "o perioadă de cel mult jumătate din fiecare vacanţă a minorilor", dar şi cu ocazia sărbătorilor religioase islamice, cult căruia îi aparţine, "în ultima săptămână a Ramadamului, în ultima săptămână a sărbătorii Ashurra şi timp de patru zile cu ocazia Anului Nou iranian, care se sărbătoreşte în data de 20 martie a fiecărui an".

Sentinţa Judecătoriei Oradea nu este, deocamdată, definitivă, ea putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicarea către părţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON