URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2016, 19:31

Poveşti lângă pahar: Primul salon al vinului bihorean, deschis timp de o săptămână în Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oenologul Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana, a deschis, duminică după amiază, în Cetate, primul salon al vinului bihorean, în cadrul căruia s-au adunat circa 20 de producători din judeţ, care şi-au prezentat vinurile, unele dintre ele premiate în diverse competiţii.

"Bine aţi venit la primul salon al vinului din Bihor, sperăm să fie de bun augur. Vinul este legătura materială între om şi Divinitate, spune o poveste, şi sper să fie, cu această ocazie, o renaştere a vinului bihorean. Şi orădenii trebuie să ştie că există vin în Bihor, şi încă vin de calitate", a spus dr. ing. Dorin Popa.

Practic, în acest fel, organizatorul a dorit să-i promoveze pe producătorii tradiţionali şi mai noi din Bihor printre consumatorii de vin, prezentându-le produsele în corpul L al Cetăţii Oradea, care, cel puţin timp de o săptămână cât va fi deschis salonul, poartă denumirea de Casa Vinului.

"Sperăm ca acest loc să rămână şi pe viitor Casa Vinului şi vom încerca să-l amenajăm, să facem întâlniri şi degustări aici. Sper ca şi administraţia locală să vină alături de noi în acest demers", a mai precizat Dorin Popa.

Orădenii care au răspuns invitaţiei de a merge la prima întâlnire şi prezentare a producătorilor bihoreni de vin au putut afla poveştile podgoriilor tradiţionale din zone precum Diosig, Sâniob, Săcuieni, Sîntimreu şi Biharia, precum şi degusta diverse soiuri de vin. Producătorii din Bihor cultivă soiuri albe şi roşii, cum ar fi Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer, precum şi Bakator, soi specific judeţului nostru.

Majoritatea producătorilor prezenţi la primul salon dedicat lor sunt şi membrii în Ordinul Cavalerilor Vinului European. Orădenii sunt aşteptaţi să descopere vinurile bihorene, în Corpul L al Cetăţii, până pe 24 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON