URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2010, 11:56

Oradea ieri, Oradea azi: Figuri pe gheaţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1935. Oraşul cu trei echipe de hochei

Pe 9 ianuarie 1935, orădenii erau anunţaţi prin cotidianul "Gazeta de Vest" că pot folosi patinoarul deschis în acea zi la Ştrandul Orăşenesc, actualul Municipal. Întârzierea deschiderii sezonului de patinaj era datorată faptului că iarna 1935 fusese blândă, caldă. Iubitorii patinajului puteau să se bucure de o suprafaţă îngheţată întinsă pe 110 metri lungime şi 35 de metri lăţime.

La acea vreme, "întreaga ziuă" de patinaj, adică între orele 9.00-19.00, costa 7 lei, dar oamenii puteau cumpăra abonamente lunare cu 150 lei pentru adulţi şi 100 pentru copii. Cei care nu voiau să rateze nici o zi la patinaj puteau să-şi facă un abonament pentru întregul sezon. Că orădenii erau pasionaţi de patinaj o dovedeşte şi faptul că oraşul avea trei echipe de hochei: Crişana, echipa clubului CAO şi cea a Liceului Gojdu. Presa vremii arăta că în 1935 se plănuia chiar şi organizarea unui turneu regional de hochei pe gheaţă.

2010. Distracţie de voie

03 patinoar.jpgDeşi nu mai au echipă de hochei, orădenii şi-au păstrat pasiunea pentru patinaj. Anul acesta, o pot exersa la Era Shopping Park, care a amenajat în parcare, încă din 15 decembrie, un teren de 800 metri pătraţi cu gheaţă artificială. Pentru o oră, închirierea unei perechi de patine costă 8 lei pentru copiii sub 10 ani şi 10 lei pentru ceilalţi patinatori. La aceasta se adaugă taxa pentru accesul pe patinoar: 10 lei o oră şi jumătate. După patinaj, orădenii se pot încălzi cu un vin fiert, ceai sau ciocolată caldă.

Un alt patinoar funcţionează la Baza Sportivă Voinţa, din 18 decembrie, când a fost invadat de sute de amatori. Întins pe 1.200 metri pătraţi, terenul are nocturnă, iar orădenii plătesc pentru o zi întreagă 5 lei, preţul fiind redus la 3 lei pentru copii. Patinoarul este însă unul natural, aşa că se închide de câte ori creşte temperatura.

Patinoarul din Orăşelul Copiilor a fost deschis anul acesta din 24 decembrie şi va funcţiona în fiecare zi, cu excepţia celor de luni. Aici, copiii vor putea patina gratuit cât e ziua de lungă, pe un teren de 400 de metri pătraţi. Închirierea unei perechi de patine va costa însă 5 lei, partea bună fiind că cel care o face nu e obligat să se uite la ceas, putând renunţa doar când oboseşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON