URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2015, 13:09

Zoltán Pálhegyi, noul director al RER Ecologic Service: „Colectarea selectivă este prioritatea nr. 1”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mutat la Oradea la sfârşitul anului trecut, tocmai din Odorheiu Secuiesc (judeţul Harghita), Zoltán Pálhegyi este directorul general tehnic-investiţii al operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service Oradea.

De profesie inginer constructor şi absolvent al unui masterat în business la Rotterdam, Pálhegyi îl înlocuieşte pe timişoreanul Florin Cepănariu, având misiunea de a eficientiza sistemul de colectare selectivă, aşa încât Oradea să trimită spre reciclare cât mai multe deşeuri. Adică să-i determine pe orădeni să evite amenzile pentru nereciclare...

Fără „formulă magică”

Ce v-a recomandat pentru funcţia de director general al RER Ecologic Service Oradea?

- Este o întrebare pe care trebuie să o puneţi conducerii grupului RER. Nu am solicitat această poziţie, ci mi-a fost oferită. În domeniul salubrizării, am experienţă de şase ani la o firmă austriacă cu un număr de clienţi similar celui de aici. Pentru mine, personal, RER Ecologic Service este un pas înainte.

- Care este misiunea dvs. la Oradea?

Pot să vă spun ce mi-am propus pentru anul acesta: să punem în valoare colectarea pe două fracţii. Sistemul există, rezultatele pot fi îmbunătăţite. După aproape cinci ani de la implementarea lui, în fracţia uscată încă se găsesc deşeuri menajere, iar în deşeurile menajere încă se găsesc reciclabile.

Aţi depistat principalele probleme din salubritatea locală?

- Problema în Oradea e aceeaşi ca în toată ţara: colectarea selectivă care, deşi se practică de câţiva ani, nu are rezultatul dorit. Lumea trebuie să realizeze că în deşeuri sunt şi materiale valoroase. Pentru cel care le aruncă nu mai au nicio valoare, dar reciclatorii pot să le dea o întrebuinţare. Aşadar, colectarea selectivă e prioritatea nr. 1. Mai sunt probleme, de exemplu extinderea sistemului de salubrizare în întreg oraşul, dar aceasta este o chestiune punctuală şi ştim cum poate fi rezolvată. În schimb, pentru intensificarea colectării selective nimeni din ţara asta nu a descoperit formula magică.

Amenzile, singura soluţie

- Totuşi, cum credeţi că pot fi determinaţi cetăţenii să colecteze selectiv?

Toate sistemele pe care eu le cunosc, din Austria, Olanda ori Norvegia, se bazează pe sancţiuni. Dacă nu se respectă metoda de colectare impusă prin regulamentul de salubrizare, se dau amenzi. Se tot spune că românul nu este disciplinat, în comparaţie cu cei din Vest. Nu este adevărat, am trăit acolo şi am văzut că şi acolo, dacă există o portiţă de evitare a legii, aceasta e folosită. Numai că la fiecare portiţă trebuie să stea cineva de pândă. Vă dau un exemplu din Olanda: cum se construia un nou bloc într-un cartier, în locul în care constructorul aduna molozul veneau şi locatarii să arunce alte deşeuri. Concluzia? Cât timp rămâne un act de voluntariat, colectarea selectivă nu va da rezultat.

- Deci Primăria trebuie să sancţioneze încălcarea regulilor colectării selective. Ce poate face RER Ecologic Service pentru reuşita sistemului?

Nu doar noi vrem asta, la întâlnirile cu reprezentanţii Primăriei am constatat că gândim la fel. RER Ecologic Service s-a angajat la respectarea sistemului, s-a dotat cu pubele, cu utilaje, deci infrastructura există. Mai stă în puterea noastră să facem campanii de comunicare, ca să ajutăm lumea să afle cum trebuie să colecteze, şi chiar avem pregătită o nouă acţiune de acest gen. De acum cetăţenii sunt cei care trebuie să se implice.

Mai bine ca alţii...

- Primăria a supus dezbaterii publice o nouă formă a regulamentului de salubritate. Sunteţi de acord cu varianta propusă de municipalitate?

Faţă de vechiul regulament, noul proiect aduce îmbunătăţiri. Dar sunt şi nişte chestiuni pe care eu încă nu văd cum le vom pune în practică. De exemplu, proiectul prevede că vom prelua deşeurile de la asociaţiile de proprietari pe bază de proces verbal sau act de confirmare, iar eu am dubii că va fi tot timpul o persoană din partea asociaţiei prezentă la colectarea deşeurilor.

Cum stă Oradea, din perspectiva salubrizării, comparativ cu alte oraşe?

- La nivel de Transilvania stă la un nivel mediu, dar la nivel de ţară stă bine. Nu pot vorbi despre ce observă cetăţeanul, cum ar fi dacă drumurile sunt sau nu măturate, pentru că aş fi subiectiv. Dar ştiu că în Oradea procentajul colectării deşeurilor de ambalaje, adică strict cartoane, hârtii, PET-uri, este undeva între 2 şi 4%. Dacă ne raportăm la nivel naţional stăm bine, căci procentul pe ţară este de 1%. Dar trebuie să tindem spre mai mult.

- Care va fi principala preocupare a RER Ecologic Service în Oradea în 2015?

- Colectarea selectivă a deşeurilor, fără doar şi poate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
întrebare
aici şi legat de RER erau oamenii necăjiţi de la groapa de gunoi??? şi BIHOREANUL facuse o ancheta in DEC 2014? as dori un raspuns, va rog! MULŢUMESC!
Postat 03 Martie 2015, 16:14 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON