URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2013, 16:38

OMV Petrom bagă 200 milioane de euro în Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei şi în acelaşi timp cel mai mare angajator privat din România, OMV Petrom, a anunţat vineri că va investi 200 de milioane euro în judeţul Bihor în următorii doi ani.

Vechi, dar productive

Obiectivul investiţiilor, în cadrul cărora compania va angaja aproximativ 2.000 de persoane, este aşa-numita redezvoltare a zăcământului de ţiţei din zona Suplacu de Barcău, vechi de peste 50 de ani, dar din care mai pot fi extrase hidrocarburi prin folosirea celor mai performante tehnologii din domeniu.

"În România operăm zăcăminte foarte mature, ceea ce face ca anual producţia să aibă un declin natural de 10%, dar în ultimii ani, datorită folosirii noilor tehnologii, am reuşit să reducem această rată a declinului la circa 1% pe an", a declarat managerul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Oradea, alături de Gabriel Selischi, director Zone de Producţie Interne al companiei, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa.

"Practic, cu ajutorul noilor tehnologii, vom extrage mai mult din zăcăminte vechi, aflate în exploatare de zeci de ani", a explicat şi Gabriel Selischi, adăugând că în acest fel se vor "recupera" încă 25% din rezervele de ţiţei şi circa 49% din rezervele de gaze.

Potrivit spuselor lui Selischi, proiectul pentru Suplacu de Barcău prevede forajul suplimentar a 105 noi sonde, unde vor fi aplicate cele mai noi tehnologii pentru creşterea gradului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare a ţiţeiului (de unde hidrocarburile sunt trimise prin conductele Conpet către rafinării), construirea unei noi instalaţii de tratare a apelor reziduale, precum şi modernizarea sistemului de evacuare a gazelor de sondă.

Câştig pentru Bihor

Pe lângă noile locuri de muncă, Bihorul va avea şi câştiguri indirecte. Amintind că OMV Petrom este cel mai mare investitor din judeţ, managerul general al companiei, Mariana Gheorghe, a arătat că noile investiţii vor aduce judeţului, sub formă de taxe şi impozite locale, circa 35-55 milioane euro anual.

De asemenea, Mariana Gheorghe a amintit că în Bihor OMV Petrom a investit în proiecte comunitare peste 500.000 euro, cele mai importante fiind în educaţie, sănătate şi mediu: reabilitarea şi dotarea unor şcoli cu echipamente IT, conectarea Spitalului Judeţean la sistemul naţional de telemedicină, desfăşurarea unor cursuri pentru dezvoltarea profesională a tinerilor, ecologizări ale unor cursuri de apă şi plantări de copaci, modernizarea unor reţele de distribuirea a apei.

Managerul general al OMV Petrom a acordat cu acest prilej şi diplome pentru cinci dintre bursierii bihoreni ai companiei, originari din zona Suplacu de Barcău, în prezent studenţi la Facultatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, finanţaţi pe o perioadă de 4 ani cu câte 200 de euro lunar şi ofertaţi ca după absolvire să lucreze în cadrul OMV Petrom.

Prezent în calitate de gazdă, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a declarat că va face toate demersurile pentru ca proiectul OMV Petrom să nu întâmpine obstacole administrative. "Când o companie ca aceasta aduce în Bihor un plan bine pus la punct de investiţii masive, prioritatea nr. 1 pentru Consiliul Judeţean devine crearea tuturor condiţiilor pentru ca acest plan să poată fi transpus în practică, şi este şi un impuls pentru a atrage şi alţi investitori, pentru a crea şi mai multe oportunităţi de dezvoltare şi de creare a noi locuri de muncă în Bihor", a spus Cornel Popa.

La eveniment au mai participat şi reprezentanţi ai altor instituţii care colaborează cu OMV Petrom, precum ITM, AJOFM, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cam cat?
Cam cat ar fi rata profitului obtinut in urma acestei investitii? Oare este in stare OMV PETROM sa recunoasca faptul ca aceste zacaminte vechi sunt extrase din subsolul Romaniei, ca ele sunt prelucrate in instalatii de pe teritoriul Romaniei si ca pe ele ar trebui sa scrie (evident pe documente) \"FABRICAT IN TARA LUI ANDREI\"?. Daca, raspunsul la ultima intrebare este negativ, atunci, ne vom simti mereu umiliti asa cum se simte Andrei in tara lui bogata. Andrei, care nu reprezinta nicidecum chipul Sfantului Andrei - ocrotitorul Romaniei - ci, simbolul unui tanar roman sarac, cu fata murdara care se zbate printre gunoaie in tara lui bogata. Bravo OMV PETROM! la un profit de aproape 900 de milioane de euro finantati un program de responsabilitate sociala de 350 mii euro pentru producerea de scaune din lemn si presuri tesute din zdrente cu eticheta \"Fabricat in Tara lui Andrei\". Nu ne putem simti umiliti, doar batjocoriti.
Postat 29 Martie 2013, 23:04 de Unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON