URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2017, 09:20

O poveste de Paşte

O poveste de Paşte foto generic, cotidianul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stătea înfipt în fotoliu zi de vară până-n seară, cu telecomanda într-o mână şi cu paharul în cealaltă, bombănind întruna în timp ce schimba canalele: "Uite-o pe proasta aia împuţită!", "Ia uite, alt idiot şi cretin pe care nu pot să-l sufăr!", "Uite-o şi pe curva asta ordinară!", "Uite hoţii şi gunoaiele împuţite!". Din celălalt fotoliu, în care eram aproape obligat să stau cam o dată pe săptămână, când eram târât cu forţa acolo, număram în gând minutele până la plecare şi mă întrebam, fără a fi paranoic, ce va spune şi despre mine după ce închid uşa.

Omul avea câte o vorbă de ură şi dispreţ pentru absolut toată lumea, cu excepţia idolului său suprem, Iisus Christos, în faţa căruia îngenunchea cu respect, în biserică, la toate sărbătorile cu roşu din calendar. Cel mai feroce dintre lupi se transforma în mieluşel smerit la întâlnirea cu stăpânul său imaginar. În fine, atunci când am scăpat de obligativitatea de a-l mai vizita pe respectivul, am mulţumit cu voce tare privind uşurat în sus, deşi nu cred că m-a auzit cineva.

Nu vreau să cad în păcatul generalizării, însă omul, unul dintre cei mai credincioşi şi religioşi pe care i-am întâlnit vreodată, era, în acelaşi timp, şi cel mai rău şi plin de venin la adresa semenilor. Paradoxal, la cealaltă extremă, printre cei mai buni oameni pe care îi cunosc se numără câţiva la fel de credincioşi şi religioşi. Diferenţele între cele două tipologii umane par să vină din alte surse decât altarul şi icoanele lăcrămoase: din cei 7 ani de acasă, din educaţie, din şcoală, din inteligenţă... Căci credinţa şi religia nu sunt suficiente pentru a umple lumea de bunătate, empatie, altruism şi bună înţelegere între oameni.

Pentru unii asemenea personajului nostru, religia organizată funcţionează doar ca o asigurare universal valabilă împotriva propriilor caractere duplicitare, ca o cuvă plină cu apă sfinţită din care, după câteva ceasuri de ritualuri, ies mai curaţi şi mai buni în ochii lor, mai uscaţi de păcate şi mirosind a Cocolino cu aromă de tămâie. O situaţie ultra-convenabilă ce le vine mănuşă. Iar de a doua zi, o pot lua liniştiţi de la capăt cu săvârşirea păcatelor, conform schiţei: cu cuvântul, cu fapta şi cu gândul.

Sărbătorile sunt ocazia ideală pentru defilarea ţanţoşă a unor astfel de personaje. Ele, în complicitate cu anumite feţe bisericeşti care se poartă precum bogătaşii excentrici, îndepărtează oamenii de dreapta rânduială şi pervertesc idealurile credinţei. Din această cauză, cei buni, milostivi şi drepţi devin marginali şi mai puţin vizibili. Abia atunci când lumina mult-pomenită la slujbe se va răsfrânge şi în exteriorul spaţiilor sacre, făcând oamenii cu adevărat mai buni, vom putea fi convinşi că Biserica, oricare ar fi ea, se comportă altfel decât o corporaţie căreia îi pasă mai mult de propriile interese decât de binele consumatorilor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Când ai ajuns...
...de ţi L-ai imaginat pe Dumnezeu,eşti pierdut,cum zicea părintele Ilie Cleopa.E drumul spre ateism...
Postat 19 Aprilie 2017, 10:24 de crisan
Inteligenţa
Sigur nu e neapărat legată de bunul simţ,de buna educaţie sau autoeducaţie.Un singur exemplu:Vântu.Îi joacă pe toţi poiliticienii la dejtu mic,şi chiar el recunoştea că a ucis o grămadă.Iegzemplele pot continua......dragi tovarăşi ...şi pretini...:))))
Postat 19 Aprilie 2017, 10:22 de crisan
da si nu
Introducerea cu “imaginarii” si “idolii” imi displace, dar asta e, avem nevoie de free speech. “Nu vreau să cad în păcatul generalizării, însă […] ESTE PARADOXAL ca printre cei mai buni oameni pe care îi cunosc se numără câţiva la fel de credincioşi şi religioşi.” Ironic! Exista totusi mai multe credinte si religii, si e o mare greseala a ateismului progresist sa zica ca “toate religiile sunt la fel!”. Nu-s la fel! Cu partea citata din incheiere insa sunt TOTAL DE ACORD, si cu reformarea Bisericii si a unor religii organizate: “Pentru unii asemenea personajului nostru, religia organizată funcţionează doar ca o asigurare universal valabilă împotriva propriilor caractere duplicitare, ca o cuvă plină cu apă sfinţită din care, după câteva ceasuri de ritualuri, ies mai curaţi şi mai buni în ochii lor, mai uscaţi de păcate şi mirosind a Cocolino cu aromă de tămâie. O situaţie ultra-convenabilă ce le vine mănuşă. Iar de a doua zi, o pot lua liniştiţi de la capăt cu săvârşirea păcatelor, conform schiţei: cu cuvântul, cu fapta şi cu gândul.” […] Iar aceste tipuri de oameni “îndepărtează oamenii de dreapta rânduială şi pervertesc idealurile credinţei. Din această cauză, cei buni, milostivi şi drepţi devin marginali şi mai puţin vizibili. Abia atunci când lumina mult-pomenită la slujbe se va răsfrânge şi în exteriorul spaţiilor sacre” […]. Dar e de mentionat totusi ca despre asta se predica in Biserica: credinta sa iasa in exterior, in afara zidurilor bisericii, in relatiile dintre oameni, in acte de caritate. Biserica nu e un club de sfinti, ci un spital de pacatosi. Oamenii ce merg acolo sunt deci tot niste suflete bune dar cu defecte, si nu ies de-acolo perfecti, insa ies poate mai constienti de bine si de rau.
Postat 18 Aprilie 2017, 10:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON