URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2018, 15:49

„O cană de fericire”: Tinerii din Rotaract au donat aparatură pentru copiii cu boli oncologice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de copii cu afecţiuni oncologice îngrijiţi la Spitalul Municipal din Oradea vor respira un aer curat, sigur, datorită tinerilor voluntari din Asociaţia Rotaract, care funcţionează pe lângă clubul Rotary. După ce în luna decembrie a anului trecut au vândut ceai şi vin fiert în scop filantropic, în cadrul acţiunii "O cană de fericire", la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii, aceştia au folosit încasările pentru a achiziţiona două aparate pentru decontaminarea aerului.

Reprezentanţii unităţii - managerul Maria Silaghi, prof. dr. Ritli Ladislau, directorul medical, dr. Florin Maghiar, precum şi dr. Cristian Sava – au ţinut ca joi să le mulţumească tinerilor voluntari de faţă cu jurnaliştii.

"Este o dorinţă mai veche să avem asemenea dispozitive, care aduc mai multă siguranţă bolnavilor asistaţi", a spus dr. Ritli. Acesta a explicat că aparatele pentru decontaminarea aerului servesc mai ales bolnavilor care trec prin aplazie, când sunt expuşi riscului de infecţii, acesta fiind însă redus la minimum datorită dispozitivelor ce asigură aerisirea prin trecerea fluxului de aer în încăperi după filtrarea lui, fără germeni patogeni, în condiţii de presiune pozitivă (fluxul fiind orientat spre exterior).

Ambele aparate, care au costat în total 29.512 lei, au fost deja instalate, din 1 martie, pe secţia de Oncologie şi Hematologie. Tot acolo se află în amenajare o secţie de Chirurgie generală cu 25 de paturi, din care 18 pentru Chirurgie oncologică şi 7 pentru Chirurgie generală, precum şi două săli de operaţii, sub conducerea dr. Dănuţ Dejeu. O parte din numărul total de paturi, 24, provine din transferarea parţială a secţiei de Chirurgie I de la Spitalul Judeţean, aşa încât spaţiul astfel eliberat în această unitate să găzduiască noua secţie de Urologie, recent modernizată cu un bloc operator sofisticat.

"Am luat legătura cu reprezentanţii spitalului (n.r. – Municipal), care ne-au sugerat că avem nevoie de aceste aparate. Mulţumim şi noi Primăriei, pentru că ne-a permis accesul, pentru 24 de zile, în Târgul de Crăciun", a spus coordonatorul ediţiei din decembrie 2017 a "Cănii de fericire". "Am vândut mii de căni de ceai, cu siguranţă, în acest scop", a completat-o un alt coleg din Rotaract.

"Recunoştinţa cea mai mare este că ne dăruim profesia celor care vor beneficia de aceste donaţii", a arătat directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar, în timp ce dr. Cristian Sava a apreciat rapiditatea cu care au acţionat tinerii din Rotaract: "Fără multă vorbă, în două luni de zile, au venit, au întrebat, au analizat, au hotărât, au adus".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON