URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Antifraudă "la rupere"

Inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală sunt acuzaţi că între Crăciun şi Revelion au terorizat patronii a zeci de localuri din Oradea, Băile Felix şi 1 Mai. Administratorii de restaurante, cluburi şi pensiuni se plâng că inspectorii le-au căutat nereguli cu lupa, le-au umilit angajaţii şi le-au alungat clienţii, iar pe ei i-au sancţionat exagerat pentru abateri mărunte, inclusiv cu închiderea localurilor pe 3 luni, doar ca să-şi facă "targetul" la amenzi.

Păcatele lui Popa

Judecat pentru corupţie, fostul prim-procuror al Parchetului Bihor aplica legea pe alese, "îngropând" dosare după bunul plac al său şi al prietenilor. Acuzat de DNA că lua şpagă de la evazionişti, Vasile Popa e învinuit şi pentru că s-a amestecat în anchetele subalternilor, i-a şantajat până şi pe finii şefului Poliţiei Bihor, iar pe cel al Serviciului de Medicină Legală l-a instigat să aprobe o prelevare de organe ilegală.

Turbo-CET!

În curtea bătrânului CET pe cărbune se construieşte cea mai modernă termocentrală pe gaz din ţară, propulsată de o turbină ca a unui avion cu reacţie. Pentru că noua termocentrală de 52 milioane euro trebuie finalizată până la sfârşitul anului, pe şantierul nu mai mare decât un teren de fotbal se vor înghesui 140 de muncitori care vor lucra non-stop, în trei schimburi, la mai multe clădiri în acelaşi timp.

Fault la FC Bihor!

FC Bihor, împins spre faliment de refuzul primarului Ilie Bolojan de a plăti restanţa din cotizaţia pe 2014 după ieşirea municipalităţii din acţionariatul clubului. Primăria pune sub semnul întrebării continuarea activităţii clubului prin impunerea unei chirii lunare de 10.000 euro pentru folosirea stadioanelor Municipal şi Motorul, precum şi prin pregătirea evacuării din actualul sediu.

Mama păpuşilor

Întemeietoarea teatrului de păpuşi din Oradea este o supravieţuitoare de la Auschwitz. Ajunsă la 87 de ani, Gabriela Bone a avut o viaţă care ar putea inspira filme de Hollywood: scăpată din lagărele de exterminare naziste, unde şi-a pierdut aproape toată familia, orădeanca s-a dedicat dezvoltării teatrului de păpuşi din oraş, devenit mai târziu Arcadia.

ORADEA NOASTRĂ:

Pedeapsă pentru risipă

Dacă încă nu s-au obişnuit să-şi adune deşeurile reciclabile separat de cele menajere, orădenii ar trebui s-o facă. În prima şedinţă din acest an, Consiliul Local a dat undă verde Primăriei să amendeze pe oricine e surprins că nu colectează selectiv. "Sancţionarea e ultima soluţie pe care dorim să o aplicăm", spune viceprimarul Mircea Mălan. Totuşi, dacă orădenii nu vor respecta regulile, vor ajunge să scoată bani din buzunar. Şi nu puţini...

Amintiri din Oradea

Obişnuiţi să aducă acasă câte un mărunţiş din orice nou oraş vizitat, orădenii pot de-acum să-şi decoreze frigiderele şi cu însemnele unor simboluri din oraşul lor. Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor a scos la vânzare suveniruri care reprezintă oraşul, astfel că pentru întâia oară Oradea are magneţi - la propriu - cu numele ei. Turiştii care trec prin Turnul Primăriei mai pot cumpăra căni şi calendare cu imagini din Oradea, globuri de sticlă cu clădirea Primăriei ori turtă dulce desenată cu formele aceleiaşi clădiri.

Sanda Mercea, directorul APM Bihor: "Nu cred că Oradea este un oraş poluat"

Anul 2014 s-a încheiat, din perspectiva profesioniştilor în protecţia mediului, cam cu aceleaşi probleme de la începutul său: terenurile contaminate ale fostelor fabrici, pericolul dispariţiei speciilor unicat din rezervaţia Peţea şi poluarea termocentralei pe cărbuni. În cursul anului, autorităţile de mediu au descoperit însă şi o nouă sursă de poluare: deversările ilegale ale Spitalului Judeţean în pârâul Paris. Totuşi, asigură directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Sanda Mercea, orădenii nu au de ce să-şi facă griji. "Monitorizăm continuu respectarea tuturor normelor impuse de lege şi rareori se petrec depăşiri ale limitelor maxim admise", spune Mercea.

TIMP LIBER:

Parfum de vin

Mecca degustărilor de vinuri din România se află la Oradea, unde funcţionează singurul centru dedicat culturii şi civilizaţiei vinului din Europa de Est. La Enoteca Millésime doritorii pot afla istoria fascinantei licori a lui Bacchus, dar mai ales pot învăţa cum trebuie savurat vinul, de unde vin aromele şi gustul fiecărui soi. Iar asta fără să arunce măcar o privire spre etichetă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON