URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2016, 12:06

"Nestemate" ale gravurii universale, expuse la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia "Gravuri germane şi austriece din secolele XV-XVIII", din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor, a fost vernisată, vineri, la Palatul Baroc la iniţiativa episcopului catolic Böcskei Laszlo în cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festum Varadinum.

În cadrul expoziţiei, orădenii au ocazia să vadă lucrări originale valoroase ce datează şi din urmă cu mai bine de 500 de ani. Cele mai preţioase sunt trei gravuri originale semnate de celebrul artist german Albrecht Dürer (1471-1528), ale cărui rude - după cum a consemnat chiar el în cronica de familie - îşi au originile în această regiune, "nu departe de un mic orăşel ce se cheamă Jula, cale de 8 mile mai jos de Oradea, dintr-un sat ce se cheamă Ajtos".

"Avem astăzi o ocazie deosebită, unică am putea spune, prin raritatea unei asemenea expoziţii. Muzeul nostru deţine nestemate ale gravurii vechi universale", a spus curatorul Ana Martin, cu ocazia vernisajului.

Operele lui Dürer sunt "Fecioara Maria cu Iisus în braţe", "Sfânta familie cu trei îngeri" şi "Întâlnirea lui Ioachim cu Ana", care fac parte dintr-o serie mai amplă numită "Viaţa Mariei". "Muzeul nostru se înscrie în circuitul mondial de valori prin faptul că deţine gravuri originale de Albrecht Dürer", a mai precizat Ana Martin.

Din păcate, aceste lucrări, la fel ca altele similare, nu pot fi vizitate permanent în actualul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor deoarece au nevoie de condiţii speciale de păstrare, fără a fi expuse prea mult timp la lumină.

Expoziţia de gravuri germane şi austriece mai cuprinde lucrări de Jacob Mathias Schmutzer (1733-1811), primul artist gravor, director al Academiei de Artă din Viena, numit în funcţie de Împărăteasa Maria Tereza. De altfel, Schmutzer a transpus în gravură portretul Împărătesei Maria Tereza, făcut de pictorul curţii, când aceasta era în doliu după soţul său, Franz I Stephan, duce de Lorena, Toscana şi Lotharingia.

Între artiştii expuşi la Palatul Baroc se numără şi Jeremia Gotlob Rugendas (1712-1772), unul dintre cei mai buni gravori ai timpului său, care a portretizat inclusiv doi arhiepiscopi orădeni ai vremii, Franciscus Fogách şi Petrus Pázmány.

Expoziţia va rămâne pe simezele muzeului până în prima parte a lunii iunie. Preţul unui bilet este de 2 lei pentru copii şi de 4 lei pentru adulţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
???
ai uitat sa-ti iei pilulele boss?
Postat 24 Aprilie 2016, 11:43 de omul_din_ombuds
Localizare Ajtos
Cele "8 mile mai jos de Oradea" sunt exprimate in mile postale de cate 7585,9 m. Obtinem astfel o distanta de aprox. 60 km, ceea ce ne apropie de orasul Gyula (Jula pe romaneste)din Ungaria. Satul Ajtos nu a fost localizat cu precizie (pozitiile indicate de catre diferiti arheologi nu contin de ex. si urmele unei biserici). Totusi numele lui a dat si numele artistului germanizat ulterior (Durer inseamna in dialectul francon Usier si provine din cuvantul german Turer cu acelasi sens si care la randul lui provine din cuvantul maghiar Ajtos ce are acelasi sens si el).Unchiul Johannes a lui Durer a fost preot catolic la Oradea si poate acest fapt explica prezenta gravurilor in muzeul din Oradea.
Postat 24 Aprilie 2016, 09:51 de Alexandru-Liviu
nestemate
ce bine ar arata astea in cetate!
Postat 24 Aprilie 2016, 06:57 de omul_din_ombuds
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON