URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2011, 11:50

Moarte fără valoare: Asigurările au dat ţeapă familiei prim-procurorului Toda

Moarte fără valoare: Asigurările au dat ţeapă familiei prim-procurorului Toda URMĂRIT ŞI DUPĂ MOARTE. Fostul prim-procuror Gheorghe Toda (medalion) a murit la 53 de ani, înainte să apuce să termine casa din Oradea (fundal) pentru care îşi luase creditul de 31.000 euro. Ca să scape de datorii, familia a încercat să vândă imobilul dar, până acum, fără succes...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Gheorghe Toda, nu are linişte nici în mormânt. Firma cu care încheiase o poliţă de asigurare de viaţă a decis că omul n-a murit de o boală dintre cele pe care declarase că le are şi, ca atare, refuză să plătească familiei despăgubirile cuvenite.

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât daunele trebuiau să acopere datoria de 31.000 euro pe care procurorul o avea la bancă, iar portăreii îi hărţuie acum văduva şi copiii, ameninţându-i cu executarea silită dacă refuză să plătească restul ratelor rămase. "Pentru ce a mai plătit atunci primele de asigurare?", se întreabă acum fosta soţie a magistratului, Elena Toda, care a şi chemat în judecată firma de asigurări, pentru a-şi face dreptate.

Credit asigurat

Cele mai multe bănci impun, ca pe o condiţie obligatorie pentru acordarea unui împrumut, şi încheierea unei asigurări de viaţă, pentru o sumă egală cu valoarea datoriei. În aceste situaţii, prima de asigurare e inclusă în costurile creditului, iar indemnizaţia în cazul decesului este cesionată integral în favoarea băncii.

Aceleaşi condiţii le-a avut şi fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Gheorghe Toda. În 2007, magistratul a luat un împrumut de 31.000 euro de la Banca Comercială Română, sucursala Ştei, pe un termen de 300 luni, adică pe 25 de ani, perioadă pentru care a încheiat şi un contract de asigurare de viaţă cu BCR Asigurări SA, la care a ataşat, conform procedurilor, adeverinţa care atesta că suferă de diabet zaharat de tip 2 şi de hipertensiune arterială medie.

Vacanţa fatală, asigurare "calpă"

Gheorghe Toda a plătit lunar cota de asigurare odată cu rata la bancă. A făcut-o până în septembrie 2008 când, în timpul concediului pe care îl petrecea în Spania, a suferit un atac cerebral. Internat în comă profundă într-un spital din Castellon în seara de 25 septembrie, omul nu şi-a mai revenit, iar două zile mai târziu a murit, la doar 53 de ani.

"Nu m-am gândit deloc că firma de asigurări nu va plăti. După înmormântare, am primit vizita unei funcţionare de la BCR, căreia i-am arătat contractul de asigurare şi mi-a zis să nu-mi fac griji, fiindcă daunele de la BCR Asigurări vor stinge datoria către sucursala Ştei a băncii", povesteşte Elena Toda, văduva magistratului. Drept urmare, nu şi-a făcut griji, aşa cum fusese sfătuită. A notificat băncii moartea soţului şi a depus şi cererea de despăgubire, aşa cum i s-a cerut, pentru ca firma de asigurări să plătească datoria rămasă, conform contractului.

A trecut o lună, două, dar asiguratorul nu a plătit nimic. În schimb, i-a trimis femeii o adresă prin care i-a comunicat că nu poate cere "executarea contractului de asigurare întrucât beneficiarul este BCR Ştei". Iar văduva a înţeles, încă o dată, că asiguratorul va vira banii direct sucursalei din Ştei a băncii.

Doar că nu s-a întâmplat aşa. După alte câteva săptămâni, Elena Toda a primit o hârtiuţă şi de la BCR Ştei, prin care i se aducea la cunoştinţă că va trebui să achite în continuare ratele bancare, ca "moştenitoare" de pe urma răposatului, în caz contrar urmând să fie executată silit, singura explicaţie fiind că "BCR Asigurări nu poate soluţiona favorabil dosarul de daună".

De la un tertip la altul

"Nu înţelegeam ce se întâmplă şi degeaba ceream explicaţii. M-au purtat luni de zile ca pe o minge de ping-pong. De la Ştei îmi spuneau să sun la Bucureşti, iar de acolo îmi spuneau să mă duc înapoi la Ştei", zice soţia magistratului care, speriată de executori, a preluat ratele soţului ei şi a continuat să le achite. "Nu mi-e uşor, dintr-un salariu de secretară la Beiuş. Noroc că mă ajută copiii", explică văduva.

N-a renunţat, însă, să ceară asiguratorului să-şi onoreze contractul încheiat cu soţul ei. "Firma a încasat primele de asigurare, dar când e vorba să plătească caută tot felul de chichiţe. Nu e corect!", spune ea.

Într-o primă fază, i s-a spus că accidentul cerebral suferit de soţul ei se numără printre afecţiunile care exonerau firma de la plata indemnizaţiei de deces. "E de râsu'-plânsu'! Parcă ai putea să prevezi aceste accidente sau faptul că omul se putea îmbolnăvi după semnarea poliţei de asigurare...". Nemulţumită, femeia a insistat, aşa că BCR Asigurări i-a trimis o nouă hârtie. "M-au înştiinţat că, de fapt, accidentul cerebral s-a produs din cauza unei boli care a existat înainte de semnarea contractului, dar care nu a fost declarată. E clar că inventează doar pentru că nu vor să plătească", acuză Elena Toda care, anul trecut, sătulă să fie purtată cu vorba, a deschis proces atât împotriva firmei de asigurări, cât şi a băncii, aflate amândouă sub aceeaşi "umbrelă" - BCR.

08 Cornelia Ilas_1.jpgDuşi cu zăhărelul

Cornelia Ilaş (foto), avocata Elenei Toda, susţine că principalii vinovaţi pentru situaţia creată sunt reprezentaţii BCR Ştei. "Au făcut orice altceva, au comentat contractul de asigurare în care nu sunt parte, au făcut aprecieri pe marginea cauzelor morţii titularului, ca şi cum ar fi fost experţi medicali. Asta în timp ce obligaţia lor, ca beneficiari ai poliţei, ar fi fost doar una: să deschidă proces pentru a obliga firma de asigurări să-şi respecte contractul achitând restul de credit rămas", zice avocata.

Pe de altă parte, continuă aceasta, firma de asigurări a încercat să tărăgăneze soluţionarea problemei. "I-am chemat la conciliere, dar au refuzat, iar clienţii mei au fost pasaţi de la o societate la alta în speranţa că nu vor avea posibilitatea financiară să suporte un eventual proces şi că se vor da bătuţi".

Expertize

De altfel, prima grijă a BCR Asigurări a fost ca, imediat după demararea procesului, să solicite medicului care îl avea în evidenţă pe magistrat tot dosarul medical al acestuia, pentru a dovedi că a omis să-şi declare toate afecţiunile. Totodată, avocaţii BCR Asigurări de Viaţă au cerut judecătorilor să dispună şi o expertiză medico-legală care să stabilească dacă accidentul cerebral suferit de procuror a fost provocat de diabet şi de tensiunea arterială mare, boli pe care Toda le declarase, ori de o altă afecţiune pe care magistratul a omis să o precizeze la semnarea poliţei.

Şi, surpriză! Specialiştii Serviciului de Medicină Legală Bihor au comunicat că nu pot spune clar nici măcar care a fost cauza decesului, întrucât din documentele eliberate de medicii din Spania nu rezultă că s-ar fi făcut vreo autopsie. "În certificatul de deces nu e notat absolut niciun element medical care să sugereze vreo cauză a morţii. De asemenea, nu rezultă să se fi efectuat autopsia cadavrului după deces", spune medicul legist Camelia Buhaş.

Nemulţumiţi de asemenea răspuns, care practic îi lasă fără pretexte în refuzul de a achita dauna, reprezentanţii BCR Asigurări au cerut, acum, o contraexpertiză, care se va realiza la Timişoara. Şi, cum astfel de proceduri prelungesc procesul, până la un verdict final, familia magistratului este obligată să plătească ratele în continuare. Grea moştenire...


CONTROVERSAT
Procuror înţelegător
08 Alexandru Kiss.jpgProcurorul Gheorghe Toda a lucrat de la absolvirea facultăţii, în 1986, în localitatea Câmpeni, judeţul Alba, iar ulterior la Beiuş, de unde în 1997 a trecut la Parchetul Bihor. În 1998, a fost numit prim-procuror la Parchetul Aleşd de unde, cinci ani mai târziu, s-a întors la Parchetul Bihor ca şef al secţiei Urmărire Penală. În 2007, pe 1 iulie, a fost numit prim-procuror al Parchetului judeţean.

Magistratul a făcut obiectul mai multor investigaţii ale săptămânalului BIHOREANUL, din cauza blândeţii de care a dat dovadă în cazurile unor VIP-uri locale. Printre dosarele "clasate" de Toda s-a numărat cel în care actualul vicepreşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss (foto), a fost cercetat pentru contrabandă, cel deschis pe numele unor oficiali ai FC Bihor, Alexandru Sătmăreanu şi Ludovic Sandor, plus impresarul Ionel Codoban, toţi trei acuzaţi de înşelăciune în dauna avutului public de câteva sute de mii de euro, dar şi dosarul în care fosta adjunctă a ITM Bihor, Simona Iancu, a fost cercetată împreună cu câteva colege pentru falsificarea unor carnete de muncă în scopul obţinerii frauduloase a unor credite bancare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
PACAT!
RASPUNDE FIECARE, DINCOLO !
Postat 20 Noiembrie 2011, 11:14 de DECENT
I
Din pacate asta este sistemul de asigurari din Romania.Toate sunt bune si frumoase pana semnezi polita de asigurare iar cand este cazul de plata vai de capul nostru ca atunci te intoarce pe toate partile. Rusine firmelor de aisgurare din tara ca se inbogatesc pe spinarea noastra.
Postat 17 Noiembrie 2011, 21:30 de ADI
neviovat precum pamantul care da nastere la un cutremur :))
vai de noi ESCROCI care vrem sa furam:)))) asa sunt si partidele prinde prostul si pune l sa voteze, idem si asigurarile trebuia sa aiba un rol pozitiv dar romanul a imprumutata etnia NECIVILIZATILOR si invers ei a nostra , nu sunt CERESTORI:)) romanul nu rromul! nu e sanatos daca nu FURA, inseala de viata vai si amar ce traiesc avem noroc cu UNGURI care ne mai trezesc la REALITATE, restul hotii, tarani prost crescuti:)))
Postat 17 Noiembrie 2011, 15:57 de supeer
bandit
dupa ca a fost un bandit toda asta,nu procuror,repet bandit,a dovedit ca e si prost.dupa ca ce si a facut creditul la bcr si a facut asigurarea de viata la bcr asigurari care era clar ca facind parte din bcr nu i va da nici un ban.iar la cit rau a facut omul asta (betiv si curvar ordinar)ce numai de procese nu s a interesat nu merita nici un ban.sa dea banii bcr ul la un azil de batrini.iar nevasta sa sa nu se mai plinga ca are salar de secretara.ca n a facut nimic toata viata.iar copii lu individul asta numai de infractiuni s au tinut toata viata.
Postat 14 Noiembrie 2011, 01:12 de anghel
BETIV
n a murit nici de tensiune nici de diabet.a murit din cauza ALCOOLISMULUI CRONIC.
Postat 13 Noiembrie 2011, 23:36 de adrian
avocata ,pila procurorului
avocata ce apara familia procurorului toda a ajuns avocata cu ajutorul lui toda.tot baroul stie asta.acum se revanseaza fata de familia acestuia?a ajuns si asta sa dea interviuri dupa ce a cazut prima data la licenta iar la vreo trei examene de magistratura n a luat mai mult de 6,iar toda i a aranjat intrarea in barou.chiar nu se termina cu impostorii astia?
Postat 13 Noiembrie 2011, 23:26 de alin
Sa fim corecti, daca se poate!
Sa fim corecti, daca se poate! Sunt atatea de spus si de scris, incat asemenea subiecte nu-si justifica abordarea.
Postat 13 Noiembrie 2011, 09:56 de safe
as dori sa fie inlaturat comentariul ionelei
Eu mi-am spus parerea si ceea ce mi s-a intamplat mie cand m-am lovit de cei de la asigurari- in cazul meu era vorba despre un banal accident auto , si am fost foarte nemultumit de firma respectiva. haideti sa nu exageram,fiecare are dreptul la o parere si ar trebui sa ne respectam parerile nu sa injuram ca la usa cortului ca denota cat de inteligenti suntem,da ionela ?
Postat 11 Noiembrie 2011, 17:55 de tom motanul
tom motanul nu ma as pisi in gura ta
nevasta e o pacalita vai de capul ei ce barbat a avut, multe sunt asa proaste auzi nevasta de procuror:)))))) egal menajera gratuita si caine de paza
Postat 11 Noiembrie 2011, 09:30 de ionela
tom motanul nu ma as pisi in gura ta
cine mata estu ma sa ne corectezi pe noi, ma boule nu se incurajeaza delapidarile si escrocheriile si o asigurare presupune sa nu te lasi UCIS, alcoolul te ucide, curvia la fel deci ce mata crezi tu ca faci , hai cu totii la asigurari si ORGIILE in lant sau ne aruncam sub tren ca avem asigurare, fraierule induci lumea in eroare ca sa aiba ciuda pe asigurari:)) IN GURA TA ma pssssssss de fraier ce esti!
Postat 11 Noiembrie 2011, 09:28 de ionela
Cabernet sangvinion
Tovarasi si preteni va aduc la cunostinta faptul ca acest individ a decedat in Spania, IN URMA UNEI BETII SPECIFICE ACESTUIA, in localitatea Almassora,intr-un Resytaurant al unui conational din Oradea care in prezent s-a mutat cu intreaga activitate comerciala in satul Tasad - Bihor.Daca nu ne crede-ti va poate confirma un domn EMIL (sefut pe la finante)care se afla la sprit cu TODA in acel moment.Dumnezeu sa-l odihneasca!!!!!
Postat 11 Noiembrie 2011, 08:26 de gigi de la scularie
@haplea
Haple puti la cat esti de prost. daca omul vrea un trai mai bun pentru el , nevasta si copii e lacom? de ce nu pomenesti de lacomii si hotii aia de la asigurari, nu doar cei da la bcr , de la majoritatea companiilor , cei mai mari hoti, sa te fereasca Dumnezeu sa te lovesti de ei . de la asigurari de viata, locuinta , masina iti trag teapa cu orice. cine a patit un banal accident de circulatie si a incercat sa isi recupereze paguba stie despre ce vorbesc, cat de greu este sa-ti recuperezi prejudiciul. dar saa platesti polite , ei sa incaseze si sa nu isi mai onoreze contractele sunt buni. Aia lacomi si hoti, nu omul care vrea un trai mai bun pentru familia sa
Postat 10 Noiembrie 2011, 17:13 de tom motanul
Am un leu si vreu sa-l beu
A terminat facultatea la fara frecventa la varsta de 32 de ani, a lucrat 21 de ani, a luat la varsta de 53 de ani un credit pe durata de 25 de ani (!!!), apoi a murit fericit in concediu in Spania, unde neam de neamu' lui din Stei nu pusese piciorul (poate acuma la cules de capsuni). Omul avea planuri mari, asa cum se vede din contractul de credit care avea data de incheiere la varsta de 78 de ani ai fostului procuror!!! Pe ce s-o fi bazat in gandul lui, atunci cand s-a inhamat la asa ceva? Chiar vroia sa lucreze pana la 78 de ani? Si mai stia ca are boli cronice grave... Ce lacomie, ce inconstient...
Postat 10 Noiembrie 2011, 15:33 de Haplea
magistratul in ROMANIA e o putreffff
sa nu termin au atatea sporuri si banii dati dea moaca , as prefera sa hranim copii nu magistrati si judecatori care se imbuiba nimic mai mult se joaca cu viata omului, dar habar are legislatie nu te despagubeste in caz de deces provocat :)) sau daca nu ti declari o BOALA care iti poate provoca moartea subittt:)) asigurarile sunt un caritas despagubiri mai greu 1 la un milion, dar e logiiic de unde sa ti dea banii:)__:)) suntem o tara de analfabeti cu hartii in cuuuxxxrrr:))))
Postat 10 Noiembrie 2011, 15:23 de aha
fara griji !
o lasat destul ca nu degeaba a inchis ochii la sefii UDMR-ului !!!!
Postat 10 Noiembrie 2011, 12:37 de s.
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON