URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2015, 10:26

Marele deranj: Punctul zero al oraşului, Piaţa Unirii a devenit un regat al muncitorilor (FOTO)

Marele deranj: Punctul zero al oraşului, Piaţa Unirii a devenit un regat al muncitorilor (FOTO) TO BE CONTINUED. După ce au demolat gardurile din beton ce înconjoară spaţiile verzi din Piaţa Unirii, muncitorii vor continua în această săptămână şi cu defrişarea acestora
Marele deranj: Punctul zero al oraşului, Piaţa Unirii a devenit un regat al muncitorilor (FOTO) LUCRĂRI CU SPECTATORI. În fiecare zi, muncitorii din centrul Oradiei au lucrat sub privirile a sute de orădeni care s-au oprit să vadă cum se extinde şantierul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Oradiei a devenit brusc cel mai important obiectiv turistic al urbei, pe care toată lumea vrea să-l imortalizeze într-un "selfie". Simultan, în buricul târgului s-au deschis trei şantiere, pentru reabilitarea Pieţei Unirii, înlocuirea liniilor de tramvai şi realizarea parcării subterane din strada Independenţei. Pentru ca muncitorii să se poată desfăşura, din centrul urbei au fost alungaţi şoferii, iar locul autoturismelor a fost luat de excavatoare.

Cel mai mare şantier din Oradea ultimului secol a stârnit curiozitatea localnicilor, mulţi venind spre centru numai ca să vadă minunea. Iar spectacolul e abia la început...

Interzis şoferilor

01-mircea-malan_bihoreanul.jpgPe 16 februarie, la ora 0, zona centrală a Oradiei a intrat oficial pe mâna muncitorilor. "Avem concomitent trei şantiere: reabilitarea Pieţei Unirii, reabilitarea liniilor de tramvai şi realizarea parcării subterane din spatele statuii lui Mihai Eminescu", explică viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Primul efect a fost şi cel mai deranjant: închiderea traficului din Piaţa Unirii, deopotrivă pentru mijloacele de transport în comun şi autoturisme. Singurele vehicule pe patru roţi care au voie să intre în perimetrul alocat lucrărilor sunt mastodonţii firmelor de construcţii angajate de municipalitate. Prima zi cu trafic restricţionat n-a fost uşoară: la orele de trafic intens, din maşinile ce circulau bară la bară s-au auzit destule sudalme. Ce-i drept, până la mijlocul săptămânii agitaţia s-a domolit. Fie şoferii s-au resemnat, fie au ales rute ocolitoare!

Macarale şi picamere

Sacrificiul orădenilor este inevitabil, spun edilii. "Evident că, fiind blocat accesul în această zonă, s-a creat un disconfort. Dar cred că oamenii înţeleg că trebuie să avem cale liberă pentru lucrări", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Parcă şi muncitorii au priceput că n-au vreme de irosit. Încă din prima zi picamerele urlau în Piaţa Unirii. Muncitorii firmei Drumuri Orăşeneşti, angajaţi pentru reabilitarea Pieţei Unirii, au spart bordurile de beton care înconjoară ansamblul Duiliu Marcu şi spaţiile verzi, iar cei ai firmei Syl Con Trans Arad au demontat liniile de tramvai. La rându-le, au fost dezafectate şi refugiile din staţiile de tramvai, chioşcurile OTL şi de ziare.

În acelaşi timp, spre Criş, meşterii de la Construcţii Bihor şi Terratest Geotehnic au început să spargă platforma betonată a parcării din Independenţei, unde vor face prima parcare publică subterană.

Gojdu şi Viteazul, luaţi pe sus

Ritmul accelerat al lucrărilor continuă şi în această săptămână, garantează viceprimarul Mălan. Muncitorii vor începe să defrişeze spaţiile verzi, Primăria obţinând autorizaţia de mediu în acest scop. "Am primit şi autorizaţia de ridicare a statuii lui Emanuil Gojdu, mai avem nevoie de un specialist care să ne spună cum anume să procedăm", spune viceprimarul.

Aceeaşi soartă va avea, cel mai probabil, şi statuia lui Mihai Viteazul. În această săptămână, Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare Teritorială va analiza solicitarea de mutare a statuii în parcul cu acelaşi nume din Rogerius, aşa cum au decis consilierii locali. Tot în această săptămână, în Piaţa Unirii vor descinde şi specialişti din Italia care vor răspunde de restaurarea coloanelor şi gardului din piaţeta Duiliu Marcu.

Pe măsură ce şantierele vor avansa, Primăria va restricţiona şi traficul pietonal, pentru a evita accidentarea trecătorilor. Care, la fel ca toţi orădenii, nu-şi doresc decât un singur lucru: ca tot deranjul să fie, în final, cu folos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON