URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2015, 16:10

La un an de la tragedia aviatică din Apuseni, jandarmii bihoreni au primit un aparat GPS

După ce, în urmă cu un an, salvatorii bâjbâiau în Munţii Apuseni, căutând aeronava prăbuşită cu un echipaj medical la bord, autorităţile abia acum iau măsuri.

Prim-adjunctul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, colonel Petru Lung, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că la începutul acestui an postul montan de Jandarmerie din Stâna de Vale a primit un aparat GPS. "Dacă primim coordonatele, cu acest aparat ştim direct unde să mergem", a explicat Lung.

Performant şi rezistent la intemperii, aparatul este conceput explicit pentru salvările montane. Până să fie util, GPS-ul trebuie însă "plimbat" de jandarmi pe toate potecile şi cărările din munţi, ca să reţină aceste trasee în memorie şi, la nevoie, să le şi afişeze. "Am început activitatea de introducere a tuturor coordonatelor din zona noastră. Subofiţerii trebuie să meargă pe jos zeci de kilometri", a explicat prim-adjunctul IJJ Bihor.

Lung a mai spus că în perioada următoare, jandarmii bihoreni, cei din Cluj şi din Alba vor face un exerciţiu comun de salvare montană în Parcul Natural Apuseni, folosind tocmai aceste GPS-uri.

Pe de altă parte, însă, jandarmii bihoreni mai au nevoie de maşini de intervenţie. Potrivit maiorului Ioan Bogdan, purtător de cuvânt al IJJ Bihor, în prezent necesarul de mijloace de transport al Inspectoratului este acoperit doar în proporţie de 21%. "De ani buni suntem cu acest procent. Avem mijloace auto la toate subunităţile, dar ne lipsesc mijloacele mari, precum microbuze, autobuze", a precizat Bogdan. Colonelul Lung a precizat, însă, că are promisiuni de la Bucureşti că Inspectoratul va primi maşinile necesare.

Ocupaţi cu alegerile

În aceeaşi conferinţă, reprezentanţii Jandarmeriei bihorene au prezentat bilanţul activităţilor în 2014. Pentru asigurarea ordinii publice, jandarmii au avut 1.641 de misiuni, din care cele mai multe, 1.113, în timpul campaniilor electorale şi în zilele de votare la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

Totodată, oamenii legii au intervenit la 18 proteste, 342 manifestări cultural-artistice, religioase şi comemorative, 148 manifestări sportive, două misiuni pe timpul unor vizite oficiale şi 156 de acţiuni la solicitarea cetăţenilor. De asemenea, jandarmii au avut 19 misiuni de protecţie antiteroristă, de regulă la solicitarea unor instituţii şi toate derulate fără evenimente.

În 2014, jandarmii bihoreni au asigurat protecţia instituţională a 26 de obiective (instanţe, trezorerii, obiective MAI, săli de judecată etc.), dar şi a 811 transporturi (de armament, muniţii şi tehnică de luptă, de bunuri şi valori ori de corespondenţă clasificată). De asemenea, au avut şi 237 de misiuni în cooperare cu alte instituţii, precum Poliţia, DGA, executorii judecătoreşti, Garda de Mediu, organe silvice, organe piscicole ori altele.

IJJ Bihor a avut anul trecut, la capitolul cheltuieli de personal, un buget de 18,7 milioane lei, iar pentru bunuri şi servicii unul în valoare de 311.630 de lei. "Pentru 2015 ne propunem un salt calitativ al rezultatelor şi misiunilor", a mai spus Lung.

Citeşte în galeria de documente raportul IJJ Bihor pentru 2014!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON