URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2015, 07:33

La birtuţul Primăriei: În Bihor există o primărie care şi-a deschis propriul magazin alimentar, cu tot cu birt (FOTO)

La birtuţul Primăriei: În Bihor există o primărie care şi-a deschis propriul magazin alimentar, cu tot cu birt (FOTO) CU DE TOATE. Magazinul sătesc din Săucani nu se deosebeşte de alte "bolduri": pe rafturi are de la bere la săpunuri şi de la ţigări la macaroane. Ba chiar şi un soi de birt, unde clienţii pot zăbovi la un pahar de vorbă şi nu numai
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Săucani, sat al comunei Răbăgani, au rămas mai puţin de 500 de suflete. Pe uliţele care n-au văzut în veci asfalt se înşiră case care se întrec cu locuitorii în bătrâneţe. "Aproape toţi sătenii sunt vârstnici", spune primarul Alecsandru Dărăban.

La ei i-a fost gândul, zice edilul, când a hotărât ca Răbăganii să devină prima comună din Bihor care îşi deschide un magazin alimentar, de unde oamenii să-şi poată cumpăra "o pită" ori "o litără dă oloi" fără să mai bată drumul până în centrul de comună. Şi pentru că nu s-a mai pomenit la ţară "bold" care să nu aibă propriul birt, ABC-ul Primăriei nu face nici el excepţie!

Cu de toate

Aflat la numai câţiva kilometri de veşnic neterminatul DN 76, satul Săucani are o uliţă principală, o şcoală, o biserică şi un ABC. Magazinul e ca oricare altul din categoria lui. Amenajat în căminul cultural, are toate cele trebuincioase pentru viaţa de zi cu zi fără pretenţii: de-ale gurii, inclusiv mezeluri şi lactate, băuturi, detergenţi, ţigări. Dar şi o extra-dotare fără de care unii nici nu i-ar călca pragul: masă şi scaune pentru cei dornici să stea pentru un deţ ori pentru mai multe. "N-ai cum altfel", zice vânzătoarea, o femeie la vreo 35 de ani.

"Unitatea de alimentaţie publică" are, totuşi, şi un specific unic: e primul şi deocamdată singurul ABC deţinut de o primărie comunală, prin firma proprie, Constructorul Răbăgani.

Ideea primarului

"Magazinul n-are nicio problemă, funcţionează perfect legal", zice primarul Alecsandru Dărăban (foto). Edilul spune că în 2011, la propunerea sa, Consiliul Local şi-a înfiinţat firma, SC Constructorul Răbăgani SRL, pentru a executa lucrările edilitare curente, astfel încât să nu dea bani altora. "Am introdus o reţea de apă şi canalizare şi apoi m-am gândit că bine-ar fi să avem propria firmă cu care să facem reparaţiile curente. S-a dovedit o decizie bună, până la urmă cu firma asta am ridicat o şcoală de la zero, cu cheltuieli mai mici", explică primarul.

Prin vot, Consiliul Local l-a desemnat administrator la societate pe unul dintre aleşii comunei de la acea vreme, Virgil Leş, care a şi renunţat la calitatea de consilier pentru a nu deveni incompatibil, adică el să voteze şi tot el să şi execute. Singurul care nu l-a vrut a fost taman primarul: bărbatul e nepot de-al lui şi, în plus, şi coleg în PNL. "De propus, PSD-iştii l-au propus administrator, s-au gândit că mai târziu or să-mi poată scoate vorbe. N-au avut cu ce, că firma merge fără probleme".

Nimic de pomană

Un an mai târziu, edilul a avut ideea ca firma să se extindă. "În Săucani avem 486 de locuitori, din care cel puţin 70% sunt bătrâni. Singurul magazin care exista acolo nu era prea aprovizionat, aşa că ne-am gândit să venim şi noi cu o ofertă, să aibă oamenii ăia cum să-şi ia ce au nevoie". Zis şi făcut: Primăria a concesionat firmei căminul cultural pe o perioadă de 10 ani, iar Constructorul Răbăgani a deschis aici magazinul. Între timp, vechiul "bold" s-a închis. Nu din pricina concurenţei, zic chiar foştii patroni, ci a taxelor prea mari către stat.

ABC-ul Primăriei nu este unul "social", ca să dea de pomană, ci are preţuri obişnuite: o pâine costă 3 lei, o pastă de dinţi 5 lei, iar o bere la PET cam tot atât. "Ca-n orice magazin", zice primarul. Afacerea nu se lasă cu vreun câştig mare, ci, din contră, funcţionează la limita profitabilităţii. "N-are cum face profit într-un sat unde oamenii trăiesc din pensii. Dar e important că aceştia au de unde să-şi cumpere o conservă, un salam...", explică administratorul, Virgil Leţ.

Lanţ de "bolduri"

Sătenii nu zic nici ei ceva de rău. "Bine-i că aci, lângă noi. Io, drept să vă spun, mai rar mă duc, că-mi aduce fata de la Beiuş ce-mi trăbă", mărturiseşte baciul Popa Ioan din Săucani. De altfel, nu e singurul dintre bătrânii satului care au pe cineva să le aducă cele necesare de la Beiuş sau de la Oradea, unde hyper şi supermarketurile au nu doar produse mai multe, ci şi preţuri mai mici.

Primarul de Răbăgani visează, totuşi, că într-o bună zi va putea face şi firma Primăriei oferte promoţionale şi plănuieşte chiar să deschidă în toate satele comunei câte un mic magazin, până face un lanţ de "bolduri". "N-am reuşit încă să-l facem pentru că nu avem spaţiile necesare, căminele sunt închiriate altora. Dar când expiră contractele, să ştiţi că mă ţin de plan", promite edilul. Aşa, poate şi preţurile vor fi ceva mai mici, căci cumpărând en gros, firma va cheltui mai puţin. Şi atunci ’or vedea Răbăganii promoţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON