URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2015, 16:45

La Andrieş înainte, la divorţ înapoi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă cineva care nu a auzit niciodată de Alexandru Andrieş ar fi intrat joi seara în Casa de Cultură a Sindicatelor, ar fi rămas mască. Patru oameni pe scenă şi atât? Unde sunt luminile colorate? Unde sunt laserele? Unde sunt proiecţiile video? Doar patru reflectoare cu lumină albă, câte unul pentru fiecare muzician? Puţini artişti îşi permit să pună la cale, în ziua de azi, un spectacol atât de minimalist din punct de vedere vizual. Andrieş poate, pentru că el urcă pe scenă pentru o singură cauză: muzica.

Omul care a compus până acum peste 650 de melodii a cântat ultima oară în Oradea în mai 2008, la defunctul local Blue Monday. De atunci, Andrieş a mai scos vreo 18 discuri, dintre care şase albume noi, restul fiind reeditări, concerte sau best of-uri. Concertul de săptămâna trecută a purtat titlul "Muzică de divorţ", după numele unui album din 2001, deşi s-au cântat doar două melodii de pe el. Celelalte 26 de cântece din recital au fost, fiecare în parte, câte o bucăţică savuroasă din paleta imensă de senzaţii şi imagini la care Alexandru Andrieş apelează prin muzica şi versurile sale.

Andrieş a început prin a le mulţumi celor aproximativ 250 de oameni care au dat 30 de lei pentru bilet. Apoi şi-a luat la periat discografia din care a scos, unul după altul, cântece de drag, de râs şi de suspinat, în ritmurile sale dragi - blues, jazz şi rock. "Mi-a luat inima", "50% zâmbet, 50% fum", "Râd cu ea" şi "Bărbaţii ei preferaţi" au încălzit prima jumătate a recitalului. În partea a doua, ritmul concertului a crescut, la fel ca numărul pieselor uşor recognoscibile de la primele acorduri: "Cea mai frumoasă zi", "Bagă mâna-n buzunar", "Mai bine cu coadă", "A.M. Blues" (Andreea Marin) sau "Am o problemă". La bis, "E război, Ioane" şi celebra "La telejurnal".

Vreme de 90 de minute, pe scena cenuşie a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost bucurie, plăcere, nostalgie, umor şi emoţie. A fost mult Andrieş şi multă muzică, parcă mai multă decât încape în o oră şi jumătate. Berti Barbera a ţinut ritmul cu tot ce se putea (cajon, udu, shakere şi finger shakere, cabasa, periuţe, sizzle board, spring drum, cyclone shaker, trianglu, vibrafon şi muzicuţă), Maria Mântulescu şi-a deschis treptat vocea discretă, uşor timidă, iar chitaristul Sorin Romanescu a ţinut isonul la chitară electrică. Un public avizat a absorbit tot ce venea dinspre scenă şi a rotunjit armonios evenimentul.

Paragraful de final i l-am lăsat unui prieten, Liviu Balint, mare iubitor de Andrieş: "De ce aplaudă atât de mult lumea la concertele lui Andrieş? Pentru că are cântece scurte şi multe. Dar atunci când aplauzi zâmbind, eşti acolo unde trebuie. Iar concertele cu Andrieş nu se termină atunci când ieşi. Le duci cu tine, la final, ca pe o pradă, prin parcuri, pe străzi, pe unde ajungi după. În tramvai. Dacă te prinde controlorul, îi arăţi biletul de concert şi e ok. Dacă te prinde poliţia fără buletin, le arăţi biletul de concert şi e ok. Dacă plouă, ţii amintirea concertului deasupra capului şi e ok. Pentru că, un timp, e doar lumea lui cea în care te afli. Iar în lumea lui Andrieş nu primeşti amendă şi nu îţi poate fi decât bine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON