URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2014, 12:51

Istoria locală, prin ochi de student

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interesul pentru trecutul oraşului îl găsesc firesc şi la locul său. Fiecare orădean este dator să cunoască măcar o parte din lucrurile, momentele şi oamenii care au marcat existenţa oraşului. Ca student al Facultăţii de Istorie din Oradea, nu am pretenţia de a cunoaşte toată istoria locală (nici puţină!), dar dorinţa de a şti cât mai mult, plus căile de cercetare deschise în facultate, mi-au dezvăluit date semnificative şi inedite ale trecutelor secole.

Cosmopolitismul local este esenţa realităţii de azi a Oradiei. Oamenii valoroşi care au trăit şi muncit aici ne-au lăsat un oraş care a fost centru urban medieval şi renascentist, important pol cultural, educaţional şi comercial, iar ulterior arhitectural şi industrial. Oraşul a evoluat de la o mănăstire fortificată, cetate cu o splendidă catedrală romanică, apoi gotică, mai apoi cetate în stil italian, cu aşezarea înconjurătoare, la oraşul cu centrul istoric - operă a arhitecţilor locali şi pestani - şi dezvoltările ulterioare, roade ale politicilor sociale inter şi postbelice.

Ce am câştigat, deci, în toţi aceşti (mult peste) 900 de ani? În mod cert, ne mândrim cu o istorie deosebită, cu oameni care au pus oraşul în centrul atenţiei de nenumărate ori, de pildă la Marea Unire, care au construit, au scris şi educat. Avem o identitate, o adevărată mină de aur, exploatată în mică măsură. Oraşul şi locuitorii săi, de ieri şi de azi, ne fac mândri de a fi orădeni. De pierdut, am şi pierdut, una fără alta nu se poate, dar în unele cazuri noul (mai bun) înlocuieşte vechiul. Am refăcut învăţământul superior, refacem industria şi venim cu idei inovatoare.

Istoria locală este sursă de mândrie şi inspiraţie, mijloc de educare, un compendiu de biografii. În domeniul nostru, orice om, obiect şi act, oricât de neînsemnat, este o componentă cu o importanţă proprie în evoluţia comunităţii, cu valoare istorică. Istoria locală se cere cunoscută omeneşte posibil, întru noi perspective.

Cristian Culiciu
masterand

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
da
bine zice autorul !!!
Postat 15 Mai 2014, 16:12 de fcbihor
vai,vai..
????????????Fratiutz te duci dejeaba la scoala!Pierzi timpul ...Chiar te bagi in seama aiurea-n tramvai!Articol de *,fara pretentii...!
Postat 14 Mai 2014, 07:58 de Nea taticu
Like Carp III
!
Postat 13 Mai 2014, 23:47 de sese
oradea
Eu sunt de acord cu articolul.
Postat 12 Mai 2014, 21:02 de costi
Aşa şi, zi ce vrei de fapt !?!
Ne spui nimicuri ca să te bagi în seamă sau urmăreşti de fapt ceva !?!
Postat 12 Mai 2014, 19:55 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON