URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2016, 18:14

Ioan T. Morar a lansat la Oradea "Sărbătoarea Corturilor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnalistul, dramaturgul, diplomatul şi, nu în ultimul rând, umoristul Ioan T. Morar şi-a lansat la Librăria Gutenberg cel mai recent roman, "Sărbătoarea Corturilor". Oradea a fost al treilea oraş ales pentru lansare, după Timişoara şi Arad.

Prezentarea cărţii a fost făcută de profesorul şi criticul Mircea Mihăieş. Autodeclarat un adept al pragmatismului şi salutând trecerea autorului de la poezie la proză, Mircea Mihăieş s-a declarat încântat de carte, pe care o consideră cea mai bună dintre cele semnate până acum de Ioan T. Morar.

"Sărbătoarea Corturilor" povesteşte întâmplări reale petrecute în anii 60-70, în comunitatea neoprotestantă din Arad, mai exact traseul unui grup de tineri de la baptişti la penticostali, la adventişti, iar apoi la iudaism şi până la dorinţa de emigrare în Israel. Acesta este începutul unei epopei spectaculoase descrise în 474 de pagini.

"Cartea se citeşte ca pe apă", a spus Mircea Mihăieş, lăudând stilul scriiturii, dar şi alegerea autorului de a construi naraţiunea la persoana I, din perspectiva unui membru al grupului care era în acelaşi timp şi turnător la Securitate.

Romanul conţine teme ce trimit spre universul închis atât pe dinăuntru cât şi pe dinafară care era România în acei ani – libertatea, iubirea şi iubirea de sine, vinovăţia şi păcatul, slăbiciunile umane şi camuflarea lor, autodevorarea – toate acestea constituind pretextul pentru un înalt discurs moral.

Ioan T. Morar crede că literatura trebuie să-i mai şi amuze pe oameni, nu numai să-i încrunte, fapt pentru care noua sa carte are şi o latură amuzantă, din care a şi ales un pasaj considerat contrapunctic pentru lectura în public. Lansarea s-a încheiat cu o scurtă sesiune de autografe.

Ioan T. Morar este membru al Uniunii Scriitorilor, din partea căreia a şi primit două premii până acum, şi membru fondator al Academiei Caţavencu. Cartea "Sărbătoarea Corturilor" se găseşte la Librăria Gutenberg, la preţul de 45 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Corectii la articolul lui Lucian Cremeneanu
- Oradea nu e al patrulea oras ales pentru lansare, ci al treilea, dupa Timisoara si Arad. La Bucuresti va fi in 31 mai la Libraria Carturesti Verona si in 4 iunie la Bookfest. - Ioan T. Morar nu este membru fondator al grupului umoristic Divertis. http://ro.wikipedia.org/wiki/Divertis A facut parte din grupul Divertis pina in 1996. Este insa membru fondator al Academiei Catavencu. - Nu este vorba de traseul unui grup de tineri de la ortodoxie la adventism (in aceeasi fraza apare sintagma comunitatea neoprotestanta), ci de la baptisti la penticostali, apoi la adventisti (si apoi la evrei). - Cartea nu costa 44 lei, ci 44,95 lei.
Postat 28 Mai 2016, 13:47 de alincristea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON