URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2013, 17:01

Înscrierea la clasa zero, explicată părinţilor la telefon, pe internet ori direct în şcoli şi grădiniţe

Deşi Ministerul Educaţiei nu a elaborat încă varianta definitivă a metodologiei de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014, Inspectoratul Şcolar Judeţean începe să obişnuiască părinţii bihoreni cu procedura. Inspectorul şcolar general Daniel Negrean a oferit, miercuri, într-o conferinţă de presă, informaţiile utile pe care orice părinte cu copil de şase ori şapte ani trebuie să le ştie.

În clasa pregătitoare se înscriu obligatoriu copiii care până cel târziu la 31 august 2013 împlinesc 6 ani. Pentru copiii care împlinesc 6 ani între 31 august şi 31 decembrie, înscrierea în clasa zero este la latitudinea părinţilor, care trebuie, însă, să ştie că micuţii vor putea fi înscrişi doar în urma unei evaluări psiho-somatice. Această evaluare se face la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor, însă, la cererea unor grupuri de părinţi, psihologii se pot deplasa şi în judeţ pentru a face evaluarea.

Copiii care până pe 31 august 2013 împlinesc 7 ani vor fi înscrişi direct în clasa I. "Acest lucru este valabil doar pentru acest an. De anul viitor, în clasa I vor ajunge doar absolvenţii de clasa zero", a precizat Negrean.

Înscrierea în clasa pregătitoare se va face anul acesta în două etape, spre deosebire de patru, câte au fost anul trecut. În prima etapă, între 2 şi 22 aprilie, toţi părinţii trebuie să îşi aleagă o şcoală la care îşi dau copilul, fie că e cea de circumscripţie, fie că e alta, şi să completeze cererea de înscriere. O noutate este faptul că părinţii care aleg să-şi înscrie copilul la o altă şcoală decât cea de care aparţin vor avea posibilitatea să rezerve locul copilului lor din şcoala de circumscripţie, astfel încât dacă nu intră la şcoala aleasă, să fie repartizat automat la cea de cartier. În cea de-a doua etapă, între 8 şi 17 mai, vor completa cereri de înscriere doar părinţii ai căror copii au rămas pe dinafară după prima etapă.

Pentru ca părinţii să înţeleagă mai bine procesul de înscriere, dar şi felul în care va funcţiona clasa zero, Inspectoratul Şcolar a pregătit pe site-ul propriu, www.isjbihor.ro, o secţiune aparte, "Înscrierea în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014". Aici se regăsesc informaţiile despre circumscripţiile şcolare din Bihor, cu datele de contact ale tuturor şcolilor, şi pe măsură ce Ministerul Educaţiei va aproba regulile de înscriere, secţiunea va fi completată cu informaţii.

Totodată, din 1 aprilie, părinţii vor avea la dispoziţie un tel verde, 0 800 816 259, unde vor putea obţine răspunsuri la orice întrebare. În plus, între 30 martie şi 7 aprilie, fiecare şcoală are obligaţia să organizeze Ziua Porţilor Deschise, astfel încât părinţii să poată vizita şcoala. "Părinţii pot să vadă sălile de clasă, să stea de vorbă cu învăţătoarele", a explicat inspectorul general adjunct Kery Hajnal, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. De asemenea, între 1 şi 12 aprilie la grădiniţe vor avea loc întâlniri informative pentru părinţi.

Un aspect semnalat de Negrean este că Ministerul Educaţiei nu are de gând să tolereze listele de pre-înscrieri şi că orice tentativă de corupţie privind înscrierea în învăţământul primar va fi pedepsită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON