URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2016, 19:40

Anul creditelor: Oradea a luat în 2015 împrumuturi în valoare de 55 milioane euro

Anul trecut a fost unul al provocărilor. "2015 a fost un an de care este bine să îţi aminteşti, nu să îl trăieşti", a declarat, miercuri, Nadia Haş, şeful Direcţiei Economice, în deschiderea conferinţei de presă pe marginea raportului de activitate pe anul trecut.

Potrivit documentului, Oradea a încheiat anul cu un buget de investiţii de 629 milioane lei, de şase ori mai mare decât în 2013, când cheltuielile de dezvoltare ale oraşului au fost de 103,8 milioane lei şi de trei ori mai mult decât în 2014, când acestea au fost de 203,2 milioane lei.

Bugetul prognozat alocat investiţiilor a fost şi mai mare, undeva la 930 milioane lei, dar, pe de o parte, resursele financiare ale oraşului au fost canalizate către proiectele cu finanţare UE, iar pe de cealaltă parte, finalizarea lucrărilor contractate prin intermediul a zece proiecte europene a fost amânată pentru anul acesta.

Sumele alocate investiţiilor au crescut vertiginos ca urmare a proiectelor europene implementate în 2015, iar municipalitatea a trebuit să se împrumute pentru a le putea cofinanţa.

"Anul trecut a fost cel mai activ an din punct de vedere al contractării de datorie publică. Au fost luate patru împrumuturi în valoare de 55 milioane euro pentru susţinerea investiţiilor", a spus Haş. Ultimul credit, în valoare de 100 milioane lei, a fost contractat la sfârşitul lui 2015 cu scadenţă la un an de zile.

Ca urmare a împrumuturilor luate, datoria publică a oraşului s-a triplat, de 26,2% în 2015 la 69,1% în 2016. "Trebuia să luăm aceste împrumuturi pentru a finanţa investiţiile. Experienţa arată că o dezvoltare fără creditare nu se poate. Totuşi, având în vedere că avem credite neperformante raportat la actualele condiţii de pe piaţă, gândim pentru acest an o restructurare a datoriei publice", a declarat directoarea.

Conform prognozelor Direcţiei Economice, refinanţarea creditelor luate de oraş ar putea disponibiliza undeva la 15 milioane lei, bani pe care oraşul să îi poată folosi pentru alte investiţii. "Cu excepţia refinanţării, anul acesta nu intenţionăm să luăm alt credit. Trebuie să ne gândim la disponibilitatea financiară a oraşului pentru contractarea de noi proiecte în noul ciclul bugetar european", a spus Haş.

Pentru anul în curs, conducerea Direcţiei Economice şi-a propus susţinerea investiţiilor oraşului, completarea bazei de date cu informaţiile necesare stabilirii impozitelor conform noului cod fiscal, continuarea măsurilor disciplinare de felul somaţiilor şi popririlor pentru a evita apariţia debitorilor cronici şi promovarea mijloacelor de plată online.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Delir aritmetic
Calculele si procentele sunt perdeaua de fum care imbraca ambuscada fiscala.Sursa de inspiratie probabil e factura de energie electrica,care contine calcule savante si culmea...sunt corecte.Adica duble.Gurile rele spun ca de aia l-au lichidat acu 26 pe dictator...reusise sa scape cu tot cu tara din vortex-ul datoriei si creditarii.No problem,acu avem 100...stati linistiti la locurili voastre
Postat 28 Ianuarie 2016, 15:01 de excalibur
Împrumutul = Absorbţia
Din calculele savante lipsesc cele 28 de milioane de euro neeligibili de la Compania de Apă pentru proiectul Aparegio, companie a cărei acţionar este PMO. În virtutea acestei calităţi este şi garantul împrumuturilor CAO. În plus, corecţiile financiare depăşesc 8,5 milioane de euro. Miza recuperării celor 100 de milioane de lei plătite pentru lucrări dubios certificate ar putea fi un pierdută cel puţin în parte. Dar suficient cât să depăşim gradul maxim de îndatorare de 30%. Din graficul doamnei vedem clar că până în 2038 vom scăpa de datorii cu condiţia ca să nu mai facem nici o investiţie. Ar fi de dorit ca acest specimen să fie păstrat şi în următoarea legislatură. Măcar pentru a răspunde întrebărilor.Legal. Mai observăm că împrumuturile au exact valoarea contractelor din fonduri europene. Decontăm româneşte şi încasăm nemţeşte. Diferenţa o suportăm noi. Recuperarea se pare că, in curând, legal, se va face mai uşor de la cei vinovaţi.
Postat 28 Ianuarie 2016, 14:38 de eutanasiu
Dark side of the moon
Un oras si o tara la amanet...datorie publica de 69% ??? Simultan cu cresterea cheltuielilor administrative cu 27%(majorari salariale). Grecia ne asteapta...
Postat 28 Ianuarie 2016, 08:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON