URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2014, 17:47

Abia repusă în funcţie, jurista-şefă a Primăriei, Eugenia Borbei, din nou la DNA!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se reia ancheta în cazul directoarei juridice a Primăriei Oradea, Eugenia Borbei, acuzată de abuz în serviciu după ce a împiedicat comisia locală de aplicare a Legii fondului funciar să emită un titlu de proprietate pentru un teren câştigat în instanţă de moştenitorii titularilor, însă care era folosit de amicii părinţilor juristei.

Dreptul de proprietate pentru suprafaţa de aproximativ 5800 mp de teren intravilan situat pe Dealul Viilor, lângă Spitalul Judeţean, a fost câştigat în instanţă în 2010 de un actor timişorean, Schwartz Dukasz Peter. Cu toate acestea, omul a fost pus în posesie abia după alţi trei ani şi doar după ce, în 2012, a depus o plângere penală împotriva directoarei juridice din Primăria Oradea, Eugenia Borbei, pe care o considera vinovată de tărăgănarea cazului.

Iniţial, funcţionara a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi chiar trimisă în judecată, însă ulterior procurorii DNA Oradea, care au preluat ancheta în caz, au stabilit că fapta imputată funcţionarei nu este "prevăzută de legea penală". Motivul? Anchetatorii au invocat un articol de lege abrogat deja, care stipula că abuzul în serviciu comis de membrii comisiilor de fond funciar intră "în sfera ilicitului contravenţional". Pe româneşte, putea fi sancţionat cu o simplă amendă.

Ordonanţa de clasare a procurorilor a fost atacată de avocata lui Dukasz, Claudia Ţânţaş, iar judecătorii Tribunalului Bihor i-au dat dreptate, dispunând reluarea anchetei şi începerea urmăririi penale împotriva Eugeniei Borbei. Judecătorii au statuat, de asemenea, că anchetatorii au încadrat greşit faptele imputate funcţionarei.

"Funcţionara a comis faptele ca director juridic. Ea avea ca sarcină de serviciu, statuată în fişa postului, consilierea juridică a comisiei de fond funciar. Ca membru al acesteia nu avea o asemenea obligaţie", a declarat Ţânţaş BIHOREANULUI.

Decizia Tribunalului Bihor este definitivă.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ancheta împotriva directoarei juridice a Primăriei Oradea, Eugenia Borbei, a pornit în 2012 şi, anul trecut, funcţionara a şi fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi suspendată din funcţie. Instanţele de judecată au stabilit, însă, că ancheta ar fi trebuit efectuată de procurorii antiorupţie, motiv pentru care procesul a fost întrerupt, iar dosarul a ajuns la DNA. Aici, însă, după doar 3 săptămâni de anchetă, dosarul a fost închis.

Citiţi despre încâlcitul caz în articolul: Hopa Jenică! Cum au "albit-o" procurorii DNA pe jurista-şefă a Primăriei orădene

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Jeni, oh Jeni
Se mai intampla si minuni! Oricum stimabila are probleme si cu Declaratiile de avere! Nu sunt neaparat grave dar un jurist trebuie sa fie atent la toate detaliile atunci cand isi completeaza acest tip de Declaratie! Astept reactia ANI!
Postat 10 Noiembrie 2014, 23:49 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON