URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2014, 17:41

"În inima nopţii - Episodul Hamlet", pariul câştigat

"În inima nopţii - Episodul Hamlet", pariul câştigat foto: Zi de Zi Oradea & Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un Hamlet în stradă, în mijlocul forfotei oraşului şi a nopţii, un Hamlet înconjurat de oameni, maşini şi de zgomote urbane. Asistasem cu câteva saptămâni înainte la o repetiţie, aruncasem o privire pe scenariu, şi plecasem confuz. Abia la premieră am înţeles complexitatea viziunii regizorale şi textul semnat de Gavriil Pinte, amestecat cu inserţii din scrierile pe tema nopţii ale teatrologului George Banu, profesor la Sorbona, şi ale soţiei sale Monique Borie. Spectacolul se joacă pe o scenă mobilă, cubică, în care spaţiul este folosit la fel de eficient ca într-un avion sau în garsoniera unui cuplu de japonezi.

"În inima nopţii" este un Hamlet sinoptic, dat pe repede înainte, în care povestea accelerată este susţinută de o scenografie lipsită de strălucire, dar foarte ingenioasă şi versatilă. Sala tronului şi jilţurile regelui şi reginei se construiesc practic sub paşii lor, în câteva secunde, din scaune de lemn, după care, una-două, se transformă în dormitor. Fiecare obiect de pe scenă este folosit la maxim. Prin scaune se reprezintă orice. Stafia regelui ucis e o adunătură de pungi negre care ies de sub scenă, spadele de la duel devin clopote de înmormântare. Se practică ingeniozitatea la fiecare pas.

Decorurile se schimbă prin simpla intrare a personajelor. Astfel, sărăcăcioasa scenă de lemn e când sala tronului, când cimitir, când o corabie prinsă în furtună, cu marea reprezentată ultra-minimalist printr-o ladă de plastic cu apă înăuntru. Ambivalenţa oglinzilor, când oglinzi către propriile suflete, când geamuri către lume, este exploatată din plin. Iar muzica, folosită cumpătat, punctează momentele cheie şi aduce un plus de dramatism.

Spectacolul excită din plin zona raţională a minţii şi oferă ocazia câtorva recitaluri actoriceşti - Radu Tudor (Hamlet), Richard Balint (Claudius), Anda Tămăşanu (Ofelia) şi Alin Stanciu (Laert) impresionează cel mai mult. Cei trei actori care joacă roluri de... actori (Mirela Lupu, Ion Abrudan şi Sebastian Lupu) leagă scenele prin inserţiile cuplului Banu-Borie şi fac acţiunea uşor de înţeles. Oricum, recomand călduros să recitiţi "Hamlet" sau măcar un rezumat, înainte de a merge la spectacol, pentru a vă reîmprospăta memoria. În timpul iernii piesa se va juca în interior, pe scena teatrului.

L-am văzut pe George Banu muşcându-şi fularul în timpul premierei, în timp ce regizorul Gavriil Pinte stătea imperturbabil ca José Mourinho. Doi copii de vreo 5-6 ani au stat cu gura căscată de la început până la sfârşit (momentul în care Hamlet o face pe nebunul le-a plăcut cel mai mult). Am văzut oameni de teatru aplaudând la final.

"În inima nopţii - Episodul Hamlet" este un demers artistic de calibru diferit faţă de celelalte piese din festival, în care s-au investit masiv nu numai resurse financiare, artistice şi umane, ci şi aşteptări. Pe lângă premiile pentru cel mai bun spectacol şi pentru cea mai bună scenografie, a fost un pariu câştigat tocmai în numele celor care se plâng că arta nu mai e ce a fost şi că teatrul a devenit prea uşuratic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON