URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2014, 16:41

"Fracturarea îmbolnăveşte apa, solul şi oamenii": Un orădean iniţiază o lege împotriva fracturării hidraulice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea ar putea intra în istorie ca fiind oraşul din care a pornit cea mai serioasă mişcare anti-gaze de şist din România. La iniţiativa lui Cornel Laurenţiu Eustaţiu, un inginer constructor pensionat care se ocupă de câţiva ani de agricultură, 10 orădeni au înfiinţat, în baza Legii 189/1999, primul Comitet de Iniţiativă Legislativă din ţară menit să obţină interzicerea extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice pe orizontală.

Dacă în şase luni vor strânge 100.000 de semnături din întreaga ţară, orădenii pot pune pe masa Parlamentului un proiect de lege ce prevede interzicerea acestei metode, considerată mult prea distrugătoare în comparaţie cu beneficiile pe care le-ar putea aduce.

Unire anti-şist

- Ce presupune demersul pe care l-aţi iniţiat?

- La articolul 74 Constituţia spune că iniţiativa legislativă aparţine Guvernului, parlamentarilor sau unui număr de 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Pentru ca cetăţenii să propună o lege, trebuie să constituie un Comitet de Iniţiativă Legislativă format din cel puţin 10 persoane, autentificat la notar. Acest comitet obţine un aviz de la Consiliul Legislativ al Parlamentului, iar apoi înfiinţarea lui este publicată în Monitorul Oficial. Noi urmează să primim acest aviz şi, după publicarea în Monitor, vom putea declanşa obţinerea semnăturilor pentru iniţiativa legislativă. Avem nevoie de 100.000 de semnături, din care cel puţin câte 5.000 trebuie să fie din 14 judeţe. Listele cu susţinătorii vor fi verificate de primării, iar în cel mult 6 luni proiectul trebuie depus la Senat, care este cameră decizională în această problemă. Practic, cetăţenii se substituie parlamentarilor, printr-un demers ceva mai complicat decât cel prin care deputaţii şi senatorii propun iniţiative legislative.

- Cum aţi ajuns să iniţiaţi această acţiune?

- Anul trecut în decembrie am fost la Siliştea-Pungeşti, în judeţul Vaslui, unde localnicii se opun exploatării gazelor de şist de către compania americană Chevron. Eram curios ce se întâmplă acolo şi m-am îngrozit: la fiecare casă era cel puţin câte un jandarm, la casa unde stăteam eu erau chiar patru, deşi oamenii doar voiau să-şi apere satul. Atunci mi-am dat seama că această mişcare anti-şist trebuie coagulată în toată ţara şi am început să studiez serios problema. Noi vrem ca bogăţiile ţării să fie exploatate în interesul nostru şi al copiilor noştri, şi nu cu orice risc.

Pentru viitor

- De ce trebuie interzisă fracturarea hidraulică?

- În expunerea de motive a iniţiativei legislative, noi prezentăm diferite calcule pornite de la datele furnizate chiar de companiile petroliere. De exempu, la o fracturare se vor folosi 2.400 metri cubi de apă, iar la un puţ se vor face 8-10 fracturări, ceea ce înseamnă că o singură sondă va folosi 350.000 metri cubi de apă. Sunt cantităţi uriaşe, nemaivorbind de substanţele chimice care vor fi adăugate apei. Fracturarea contaminează apa, solul şi îmbolnăveşte oamenii, distruge industria şi agricultura, căci nimeni nu va cumpăra produse alimentare din zone contaminate, dar şi piaţa imobiliară, deoarece nimeni nu va vrea să se mute într-o zonă cu exploatări.

- Cum veţi strânge cele 100.000 de semnături necesare? Credeţi că românii vă vor susţine?

- În primul rând, ne vom concentra în judeţele în care au fost concesionate perimetre pentru exploatare, şi unde ne propunem să colaborăm cu primăriile. Ne bazăm şi pe asociaţiile pentru protecţia mediului şi pe voluntari, dar şi pe promovarea prin internet. Lucrăm la un site de unde cetăţenii vor putea să-şi descarce liste pentru semnături, să le completeze şi să ni le trimită. Cred că românii ne vor susţine, pentru că îşi vor da seama că nu o facem pentru noi, ci pentru toţi copiii noştri.

- Ce fel de date trebuie să ofere cei care vă susţin şi cum le garantaţi securitatea acestor informaţii?

- Legea prevede că un semnatar trebuie să ne declare judeţul şi localitatea de domiciliu, numele, prenumele, adresa, CNP-ul şi semnătura. Problema este că, în afară de promisiunea noastră că baza de date nu va fi folosită abuziv, nu putem garanta nimănui o altă formă de securitate. Nici mie nu mi se pare firesc ca legea să impună atât de multe elemente.

Baza în specialişti, nu în politicieni

- Cum le veţi răspunde celor care vă vor spune că România nu trebuie să depindă de gazele ruseşti?

- Le voi spune că, decât să ne distrugem ţara cu fracturarea hidraulică, mai bine investim în capacitatea hidroenergetică a râurilor şi în energiile regenerabile. În plus, avem o resursă nemaipomenită de energie nefolosită: biomasa. Stăm pe o grămadă uriaşă de deşeuri, dar nu o folosim în niciun fel.

- Nu ar fi fost mai uşor să convingeţi un parlamentar să promoveze acest proiect de lege?

- Ar fi fost mai uşor, dar mizăm că lumea va avea încredere în noi tocmai pentru că nu suntem amestecaţi cu politicienii. Preferăm să ne bazăm pe specialişti, nu pe oameni politici.

- Aţi accepta exploatarea gazelor de şist printr-o altă metodă?

- Eu aş fi de acord cu exploatarea prin metode fără efecte negative, dar cu condiţia ca explorarea resurselor să se facă de către statul român. Nu putem negocia exploatarea înainte să ştim ce fel de resurse avem şi în ce cantităţi. Practic, am vândut o marfă pe care nici nu o cunoaştem.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@cei pro fracturare hidraulica & Rosia Montana
Domnilor, cei care-i dati inainte cu fracturare hidraulica si Rosia Montana, cred ca putin simt civic in plus n-a omorat pe nimeni. Si nici saracit. Ideea este una si simpla: exploatam, facem chermeza cu firimiturile aruncate de altii, si-apoi lasam desert si saracie celor ce vin dupa noi. Stiu ca in tara noastra nu se traieste bine, dar asta nu e motiv de prapad. Ma rog, la final e decizia constiintei fiecaruia. Eu voi fi mereu si 100% impotriva lor. Si daca nu voi reusi sa schimb nimic, ceea ce e oarecum de probabil, parerea tot mi-o sustin. Public. Numai bine!
Postat 19 Martie 2014, 21:18 de Alin
vai,vai..
Ce nu stie acest pensionar este ca platim cel mai scump gazul din Ucraina!El nu a auzit de independenta energetica?DE unde sa auda,televizorul este inchis,face economii tatae..!Pai nu facea Popusica referendum?Parca asa latra la stele acum 3 luni.....De ce sa nu renuntam si la curentul electric?Ce zici tatae?Te plictisesti rau de tot..esti de la populari?????
Postat 19 Martie 2014, 10:15 de gheorghe@sandor
nedumerire
Nu inteleg de ce abundati cu opiniile unor amatori care habar n-au despre fracturare hidraulica ba mai au si initiative in domeniu!!!!!!!!!!! Stiati ca la Livada continutul de nitriti in apa din fanani este de peste 10 ori peste limita admisa ? ( de la azotul din ingrasaminte) In momentul de fata nu se stie daca exista sau nu gaze de sist caraghiosilor !
Postat 18 Martie 2014, 08:44 de john doe
Bine, o să vă fracturăm doar pe verticală !?!
Eventual un pic oblic se poate !?!
Postat 17 Martie 2014, 20:53 de Carp III
Tradatorii de azi viitorii "condamnati politic"
De ce vrem sa exploatam gazele de sist cu urmari devastatoare asupra apei, solului si sanatatii cetatenilor cand in Marea Neagra avem cantitati enorme de gaze conventionale ??? De ce politicienii corupti se lasa cumparati si instraineaza pe bani marunti bogatiile care apartin tuturor romanilor ????
Postat 17 Martie 2014, 17:01 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON