URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2012, 10:58

"Colibe" pentru gunoaie: 650 de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile vor apărea pe străzile orădene

"Colibe" pentru gunoaie: 650 de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile vor apărea pe străzile orădene PENTRU TOŢI. Igluurile, cum li se spune containerelor anume făcute pentru colectarea deşeurilor reciclabile din ambalaje, vor fi amplasate pe domeniul public al oraşului, la îndemâna oricărui orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întregul oraş se va umple, în perioada următoare, cu sute de igluuri, însă nu pentru că orădenii s-ar pregăti de vreme rece făcându-şi locuinţe aşijderea eschimoşilor.

Coloratele igluuri sunt, de fapt, containere speciale pentru colectarea ambalajelor de tot felul, în care locuitorii vor putea arunca deşeuri din plastic, metal, hârtie, carton şi, în premieră pentru Oradea, sticlă!

Obligaţi de lege

Legislaţia în vigoare obligă fiecare autoritate publică locală să asigure cetăţenilor posibilitatea de a colecta diferenţiat deşeurile din ambalaje ce pot fi reciclate. Nu doar banalele folii de plastic sau pungile diverselor alimente sunt considerate ambalaje. Potrivit Hotărârii de Guvern 621/2005, sensul de ambalaj este mult mai larg, cuprinzând "orice obiect, indiferent de materialul din care este confecţionat ori de natura acestuia, destinat reţinerii, protejării, manipulării, distribuţiei şi prezentării produselor, de la materii prime la produse procesate, de la producător până la utilizator sau consumator".

Altfel spus, orice material care împachetează un produs, de orice fel ar fi el, cum sunt carcasele de CD-uri, borcanele, farfuriile şi paharele de unică folosinţă, cutiile de pantofi sau de ciocolată, reprezintă un ambalaj. Iar, potrivit legii, deşeurile din ambalaje trebuie precolectate de populaţie în trei fracţii: deşeuri din hârtie şi carton, din metal şi plastic, respectiv din sticlă.

Fără ieşire

Pentru a respecta legea, Primăria va încheia în zilele următoare un protocol cu Eco-Rom Ambalaje, o asociaţie nonguvernamentală care va pune gratuit la dispoziţia Oradiei 650 de igluuri destinate exclusiv colectării deşeurilor reciclabile din ambalaje. Aceste containere de forma unui iglu au o capacitate de 3 metri cubi, iar în partea superioară sunt prevăzute cu fante prin care cetăţenii pot doar să arunce deşeurile, nu să le şi scoată.

02 Mircea Stejeran.jpg"În primă fază vor fi amplasate 240 de recipiente în 80 de locuri din oraş, îndeosebi în apropierea blocurilor. Acum inventariem aceste amplasamente", explică Mircea Stejeran (foto), şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. Cele mai multe recipiente vor ajunge în cartierul Rogerius, unde şi densitatea populaţiei e mai mare, dar nu vor fi uitate nici cartierele noi, de la marginea oraşului.

Ambalaje-n trei culori

Igluurile sunt de trei culori: galbene, pentru plastic şi metal, albastre pentru hârtie şi carton şi verzi pentru sticlă. Aceste recipiente vor fi primele din Oradea destinate colectării sticlei, deşeu reciclabil care nu s-a adunat până acum.

02 Ionel Ban.jpgToate recipientele vor fi golite de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care susţine protocolul ce urmează să fie încheiat între Primărie şi ONG. "Mai rămâne ca orădenii să respecte colectarea selectivă, adunând separat deşeurile ce pot fi reciclate", spune directorul de producţie al operatorului de salubritate, Ionel Ban (foto). După colectarea din oraş a deşeurilor, muncitorii le vor duce la staţia de sortare administrată de Eco Bihor.

Pentru amplasarea acestor recipiente şi pentru implementarea sistemului de colectare a ambalajelor, Primăria modifică şi Regulamentul de salubrizare al oraşului, introducând prevederi privind obligativitatea colectării deşeurilor din ambalaje. Proiectul regulamentului actualizat poate fi citit pe site-ul Primăriei, iar pe 8 mai, de la ora 16.30, în Sala Mare a Primăriei, va fi supus dezbaterii publice.


SATELE, ÎNAINTEA ORAŞULUI
Peste 200 de igluuri şi în Zona Metropolitană Oradea

Tot prin parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje, operatorul licenţiat de salubritate din Zona Metropolitană Oradea, compania Reosal, a amplasat încă din vara anului trecut în comunele pe care le deserveşte 200 de igluuri pentru colectarea deşeurilor reciclabile din ambalaje. "În perioada următoare vom mai pune încă 40 de recipiente", spune directoarea Reosal, Camelia Lata. Fiecare container pus în satele din Zona Metropolitană are inscripţii cu recomandări şi instrucţiuni de folosire, de pildă că PET-urile trebuie strivite înainte de a fi aruncate, pentru ca aerul din ele să nu ocupe spaţiu degeaba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Plasticul contine tot soiul de substante nocive
Apa plata, izvor nesecat de cancer Refuzam sa bem apa de la robinet pentru ca nu suntem multumiti de calitatea ei si pentru ca dorim sa traim sanatos. De aceea, ne-am orientat catre apa plata care este imbuteliata in sticle ori butoaie de plastic. Ce se intampla insa cand recipientul este incins de soarele verii? Dupa cum am observat, apa din sticla capata un gust neplacut, dar... de fapt devine otrava. Plasticul contine tot soiul de substante nocive care sunt eliberate in apa in urma unor temperaturi mai ridicate. Prin urmare, macar atunci cand stim sigur ca sticla a fost expusa la soare este bine sa o aruncam fara sa mai bem sucul sau apa. In SUA, este analizat impactul substantei bisfenol A (BPA), folosita si la fabricarea sticlelor de plastic pentru biberoane si a cutiilor pentru formulele de lapte praf destinate sugarilor, anunta Reuters. Unele studii arata ca BPA poate duce la cancer.
Postat 25 Aprilie 2012, 13:01 de Plasticul contine to
chimia luati si cititi.
pana acum unde ati fost in GROAPA COMUNA ?))) am stata cu radiatii si amestecuri de materiale si metale vai de noi si MEDIUL condus de analfabeti :))) CHIMIA si recatile la mediu :))) nu ati facut LICEUUUL in halul asta ati chiu;lit la scoala!
Postat 25 Aprilie 2012, 11:13 de chiulangiilor
reciclare în Oradea
Păi și cu campania de colectare și sortare a deșeurilor începută anul trecut (organic vs. anorganic) ce s-a întâmplat? Praf în ochi?
Postat 24 Aprilie 2012, 11:14 de 0mu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON