URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2011, 10:40

Comoara lui Vântu: SOV deţine un zăcământ de 10 miliarde de euro în Bihor!

Comoara lui Vântu: SOV deţine un zăcământ de 10 miliarde de euro în Bihor! "UZINA" DIN MUNŢI. Ca să poată exploata zăcământul din care va fabrica, în premieră pentru Europa, lingouri de magneziu, Geoasset a construit 7,3 kilometri de drum peste munte şi a defrişat un hectar de pădure. Adevărata investiţie o va constitui însă platforma industrială, estimată la peste 33 milioane de euro, unde, cu tehnologie de ultimă oră, firma vrea să obţină magneziu metalic
Comoara lui Vântu: SOV deţine un zăcământ de 10 miliarde de euro în Bihor! DE SUCCES. Până de curând una dintre cele mai sărace comune din judeţ, Budureasa şi-a dublat bugetul la 4 milioane de lei prin concesionarea celor 152 hectare de teren către viitoarea exploatare de brucit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proprietarul firmei Geoasset, oricine ar fi, are 10 miliarde de motive să ţină cu dinţii de exploatarea calcarului cu brucit de la Budureasa. Câte unul pentru fiecare euro pe care îl va câştiga!

Unic în Europa şi unul dintre cele mai bogate din întreaga lume, zăcământul şi-ar putea transforma deţinătorul în cel mai bogat român în viaţă. "Ţinta noastră e obţinerea magneziului metalic, material cu proprietăţi deosebite şi cu largi aplicaţii în industria aeronautică şi în cea constructoare de maşini", declară pentru BIHOREANUL managerul de proiect Gelu Mărăcineanu.

Prin Guşă "bate" Vântu...

03 SOV.jpgArestat în luna noiembrie sub acuza devalizării firmei Petromservice, afaceristul Sorin Ovidiu Vântu (foto) a lansat, când a fost dus în faţa judecătorilor, o adevărată bombă: "Eu sunt cel vânat, doar că de data asta miza a crescut puţin. Miza e zăcământul de 10 miliarde de euro de la Budureasa!". Afaceristul a dat de înţeles că, de fapt, fusese încătuşat - a treia oară în mai puţin de un an şi jumătate - pentru a renunţa la resursa de calcar cu brucit de la poalele Munţilor Bihorului. Care, cu o tehnologie potrivită, ar putea produce nu milioane, ci miliarde de euro!

Zăcământul de calcar cu brucit a fost descoperit în anii '80 de geologii care căutau uraniu. În 12 ani de prospecţiuni au fost săpaţi nu mai puţin de 15 kilometri de galerii, care după 1989 au fost abandonate. Ulterior, geologul Adrian Boboc a înfiinţat firma Geoasset, în asociere cu Ioan Blidaru, fost director ştiinţific al Întreprinderii de Prospecţiuni şi Exploatări Geologice (IPEG) Cluj, unul din puţinii români care cunoşteau valoarea zăcământului, şi împreună au făcut demersuri pentru exploatarea lui.

Licenţă pentru îmbogăţire

Geoasset a fost preluată în 2004 de Ana Bodea, om de afaceri "specializat" în obţinerea de licenţe de exploatare, care a şi dobândit după doi ani dreptul de folosinţă a zăcământului pentru 49 ani. După încă trei ani, firma a fost preluată de Petromservice, societate controlată de SOV prin offshore-ul cipriot Elbahold Ltd, pentru 2,5 milioane euro.

03 Cozmin Gusa.jpgÎn 2011, când lucrurile au început să se înrăutăţească, după arestări şi eliberări repetate, afaceristul şi-a pus comoara la adăpost. Pe 7 noiembrie, cu doar câteva ore înainte ca Vântu să fie arestat, Elbahold a fost preluată cu acte în regulă de Cozmin Guşă (foto), unul dintre apropiaţii săi. Deşi Guşă a negat în mod repetat că ar fi vorba de un aranjament, mişcarea pare menită să ferească de pericole averea afaceristului...

Contactat de BIHOREANUL, fostul politician s-a limitat să amâne discuţia pe o dată ulterioară. "Sunt în concediu la schi, vă stau la dispoziţie începând din ianuarie. Crăciun fericit!", a transmis Guşă printr-un SMS.

Îmbogăţiţi peste noapte

03 Radu Olea.jpgÎn doar patru ani, Geoasset a investit la Budureasa peste 3,5 milioane de euro. Firma a concesionat de la Primărie şi asocierile urbariale din comună, adică nu mai puţin de 150 de hectare de teren. Localitatea încasează din concesiune 1,9 milioane de lei pe an, fapt care a dublat bugetul comunei. "Aşa am reparat biserica şi şcoala, şi am făcut căminul cultural", spune primarul Radu Olea (foto). Primăria mai încasează bani şi de pe urma locurilor de muncă nou create. "Firma are acum vreo 15 angajaţi, dar sperăm ca anul viitor să înceapă construcţia fabricii şi numărul lor să crească", zice primarul.

Până în prezent, compania minieră şi-a amenajat organizarea de şantier la intrarea în comună şi a construit un drum ocolitor de 7,3 kilometri, ca să nu treacă prin mijlocul localităţii camioanele cu minereu. Compania ţine cursuri de specializare cu viitorii angajaţi, în baza unui proiect european de 500.000 euro. "Cursurile vor continua şi anul viitor, iar în final cam 250 de localnici din Budureasa şi Beiuş vor fi instruiţi în meserii care trebuie la mină: mecanici utilaje, lucrători minieri, laboranţi şi altele", zice primarul.

Deşi colaborează cu Geoasset de mai bine de patru ani, Olea nu are nici cea mai mică idee cine ar deţine compania. "Vântu sau Guşă nu apar pe niciun document. Cu domnul Mărăcineanu am discutat de la bun început. El se ocupă de proiect şi el apare în toate actele", spune primarul.

Expertul lui SOV

03 Gelu Maracineanu.jpgSpecialist în minerit, Gelu Mărăcineanu (foto), trece totuşi drept omul lui SOV. Şef de proiect de la bun început, el a perfectat actele cu Primăria, a negociat cu ţăranii concesionarea terenurilor şi a convins comunitatea că mina e nepoluantă. Apoi, din februarie până în octombrie 2009, a deţinut, graţie prieteniei dovedite dintre preşedintele PSD Mircea Geoană şi Vântu, funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Exact unde firma avea interese. Reîntos la Geoasset, acesta susţine însă că nu-şi cunoaşte patronii. "Sunt un salariat ca oricare altul. Acţionariatul firmei nu mă interesează", spune Mărăcineanu.

Expertul caută soluţii de valorificare a zăcământului. "Nu am venit aici să facem o carieră, ci să obţinem în premieră magneziu metalic", zice acesta. Magneziul se obţine în prezent doar în China, Israel, Kazahstan şi Rusia, iar Budureasa ar putea transforma România în cel de-al doilea producător mondial. "La o investiţie de 150 milioane de euro, veniturile s-ar ridica la 1,5 miliarde de euro în 20 de ani", apreciază specialistul. Goeasset vrea să investească 33 milioane de euro în două fabrici care să producă lianţi eco şi lingouri de magneziu, dacă se poate încă din 2014.

"Să înceapă odată!"

După ani de amânări, localnicii cred tot mai puţin în proiect. "În ritmul în care avansează, nu-i văd prea bine. Au terminat drumul în primăvară şi de atunci s-au oprit", spune Laza Traian, reprezentantul unei asociaţii urbariale. Deşi s-au opus iniţial proiectului, sătenii vor acum să vadă fabrica pornită. "Ăia cu pietrele au tăiat un hectar de pădure şi au tras acolo curent electric pentru fabrică. Să-nceapă odată construcţia!", zice un ţăran.

Fost angajat al IPEG, localnicul Ioan Popa spune că sătenii ar munci, dar nu au unde. "Oamenii trăiesc din cules de afine şi pitule, de pe urma unei văcuţe sau a unei bucăţi de pământ. Nu se tem de lucru, dar n-au unde". El a fost ani de zile şofer pentru geologii care băteau munţii după uraniu şi spune că bogăţia zăcământului de la Budureasa era cunoscută. "Acolo s-au făcut cercetări şi s-au săpat galerii. Nu s-a ajuns să se exploateze nimic, că a venit revoluţia şi ne-au dat pe toţi în şomaj", zice bărbatul.

În ciuda bogăţiilor imense din măruntaiele muntelui, comunitatea s-a trezit condamnată la sărăcie. Cam 15% din populaţie şi-a căutat de lucru la firmele fraţilor Micula, iar grosul a rămas în agricultură, aşteptând vremuri mai bune. Când vor veni ele, nu ştie nici vântu'...


"UZINA"
850
bihoreni ar putea munci în final pe platforma industrială Budureasa


NEPOLUANT
Muntele rămâne!

Deşi astăzi îşi doresc deschiderea cât mai rapidă a minei, sătenii nu au văzut la început cu ochi buni exploatarea de brucit. "După ce o să înceapă exploatarea o să vină tot praful ăla pe porumb, cartofi şi fasole. O să ajungă în mâncare şi nu cred că-i sănătos, că munţii noşti îs plini de uraniu", zice un localnic. De asemenea, sătenii se tem că la finalul exploatării munţii care înconjoară satul vor fi puşi la pământ. Geoasset s-a obligat însă ca în locul fiecărui hectar de pădure defrişat să planteze altul, dar munţii n-au intrat în calcul.

"Am citit şi eu în presa centrală că vor dispărea 16 munţi şi câte şi mai câte. Astea-s prostii... Exploatarea se va face în cinci cariere şi nu va coborî nivelul văilor", asigură Gelu Mărăcineanu, aşa că nu va afecta sub nicio formă viaţa localnicilor. "Materialul nu afectează mediul, nu produce ape acide, nu afectează cu nimic oamenii. Apa potabilă consumată de populaţie vine din Galeria 6 a minei şi nu au fost niciodată probleme".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
La subiect
Exploatarea zacamantului la suprafata, sub nivelul maxim de eroziune, nu afecteaza traseu aductiunii de apa de la izvorul Minunilor, Stana de Vale. Partea proasta este alta: din cantitatea de rezerva, de cca. 24.000.000 to, numai cca 600.000 to indeplineste conditii de exploatare la suprafata, pana la nivelul maxim de eroziune, acesta fiind la nivelul galeriilor(6,8,9,10 si 10 bis), in rest extagerea utilului necesita o exploatare combinata, suprafata-subteran, cu cheltuiei mult mai mari. ATENTIE LA INVESTITIE, DECI!
Postat 02 Februarie 2013, 12:57 de POPA
Vantu si banii lui
Nu va necajiti, ca tot in groapa ajung astia pe 2-3mp si nici un sfant nu duc cu ei. Banii multi nu aduc sanatate si fericire. Imbogatirea e o boala de care scapi greu...
Postat 04 Ianuarie 2012, 21:44 de un oradean
vindem tot
eu am tot atras atentie sa nu ne vindem tot ce avem dar nu am avut cui pentru ca interesul e foarte mare acolo, asa mi s-a spus si acum vad dovada de pret si inteleg interesul acolo de la toata lumea. cum ar fi oare tara asta daca ar exploata ea acolo si la rosia montana, cat am plati din datoria externa? dar astea sunt intrebari retorice....
Postat 01 Ianuarie 2012, 17:07 de dcristi
furt
buna seara in ajun de an nou, am citit comentariile si nu am putut sa nu scriu cand am vazut ca probabil un localnic din Budureasa ce multumit de el pare, oare de ce? nu pot sa inteleg cum poate fi cineva multumit de o suma infima de bani la valoarea ce e acolo.....astfel de oameni dauneaza rau societatii in sine si cred ca se numesc oameni corupti, ce e mai grav este ca se vand pe 2 lei.......
Postat 31 Decembrie 2011, 17:44 de dan dorel
Bihorul mai are sanse si fara siamezii Micula
Este clar ca exploatarea va porni, iar pregatirile de pina acum au consolidat investitia viitoare. In sfirsit vad un grup de interese care da ceva si comunei si oamenilor si, nu in ultimul rind, anual pe concesiune, saci de bani unui stat incapabil decit sa ceara sapaga si sa coalizeze cu infractorii de ieri, de azi si de miine.
Postat 31 Decembrie 2011, 15:17 de Ploaia fara vint
nu mai exista interes national?
eu credeam ca zacamintele reprezinta un interes national, cu ce drept un angajat al statului (chiar si inainte de revolutie) reuseste sa puna mina pe o bogatie nationala? de ce nu intervina statul sa verifice conditiile in care s-au realizat toate demersurile?profitul nu va ramine la nivel local si pe termen lung, localnicii nu vor avea de castigat; decit cu un loc de munca si sanatate subreda (din cauza lucrarilor ce se vor face), mai bine cu o vacuta si un petec de pamint dar sanatos in mijlocul naturii; oricum astfel de patroni(cunoscuti pt trecutul abuziv asupra bogatiilor nationale) nu-i vor face bogati pe localnici-nu va lasati pacaliti.E ciudat faptul ca massmedia nu a sesizat nimic din acest subiect pina acum;
Postat 31 Decembrie 2011, 14:25 de e posibil?
viitor primar
buna ziua si un an mai bun ce vine e pacat cand vezi asemenea articol si cu asa oameni jalnici.... eu ma intreb cate biserici se pot construi si scoli din acel zacamant si el e vandut de statul roman pentru a zugravi o biserica si o scoala....jalnic. acest primar cu prefectul de mana au instrainat un bun de o mare valoare a statului fara nici un drept unor speculanti care acum se falesc ce avere mare au ei. De ce nu a putut statul nostru axploata acolo? Cat se platea din datoria statului cu acei bani?acest primar a mai vandut terenuri in Padis< cu ce drept oare? de ce au dreptul acesti oameni (primar, prefect) sa vanda bunurile statului pe bani de nimic?
Postat 31 Decembrie 2011, 11:53 de fost primar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON