URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2012, 15:08

6 milioane de euro pentru transformarea Pieţei Rogerius într-un centru de afaceri pentru micii producători

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Rozalia Biro a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că Primăria Oradea intenţionează să schimbe în întregime imaginea Pieţei agro-alimentare Rogerius, prin transformarea acesteia într-un centru modern destinat comerţului de produse agro-alimentare, în special pentru micii producători.

Investiţia se ridică la aproape 5 milioane de euro, iar administraţia locală intenţionează să atragă fonduri structurale pentru realizarea ei.

"Proiectul va fi depus în acest an spre finanţare la Autoritatea de Management pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria. Se realizează în parteneriat cu Camera de Comerţ Hajdu Bihar care doreşte fonduri pentru realizarea unor cursuri de instruire a micilor producători. Investiţia totală se ridică la 6 milioane de euro, din care pentru ridicarea centrului de afaceri ar fi necesare 4,8 milioane de euro, iar contribuţia oraşului ar fi de 38%", a explicat viceprimarul.

Viitorul Centru de afaceri pentru micii producători ar urma să se ridice pe locul actualei Pieţe Rogerius, pe două niveluri. Parterul va fi ocupat de spaţii comerciale şi mese pentru desfacerea produselor agro-alimentare, dar şi de un bazar pentru produse-nealimentare, care se va realiza în spatele pieţei şi nu în faţă, aşa cum este acum.

"De o parte şi alta a parterului, vor fi spaţiile pentru produsele de panificaţie şi patiserie, respectiv cele pentru produsele de carne care vor avea compartimente cu camere frigorifice. Între acestea vor fi rândurile de mese pentru legume şi fructe, mult mai spaţioase. Separarat, cu o prezentare mult mai aspectuoasă, vor fi zona pentru comercianţii de produse bio şi apicole, hala de lactate, spaţiul destinat produselor alimentare împachetate şi tradiţionale, respectiv cel pentru flori", a spus viceprimarul.

La etaj, Primăria intenţionează să amenajeze spaţii de recreere, cu restaurante, localuri şi terase pentru locuitorii din zonă. "Este o zonă aglomerată care are nevoie de aşa ceva", a arătat Rozalia Biro.

În prezent, în piaţa agroalimentară Rogerius îşi desfăşoară activitatea 591 de agenţi economici şi 296 de producători individuali. "Sunt 8 agenţi economici care deţin boxe şi căsuţe amplasate în această piaţă şi care vor trebui să le mute. Pentru aceştia urmează să le oferim spaţii în viitorul centru", susţine viceprimarul.

Proiectul de amenajare a Centrului de afaceri pentru micii producători este cel mai mare din cele opt realizate de Primăria Oradea pentru atragerea de fonduri structurale în acest an. Alte două proiecte au fost realizate pentru atragerea a câte 1,5 milioane de euro necesare pentru restaurarea interioară a Bisericii cu Lună, a Bisericii romano-catolice din Cetatea Oradea şi a celei reformate din Oraşul Nou, respectiv pentru restaurarea a două sinagogi din municipiu.

"În ultimii patru ani, au fost realizate în total 78 de proiecte pentru atragerea a 341 milioane de euro. Din cauza procedurii de evaluare întortocheate, până acum valoarea proiectelor contractate de municipiu este de 95 milioane de euro", a mai arătat Biro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
centru de afaceri?
Ce * de proiect.Acceptabil cum arata la exterior,dar la interior e jalnic. Aia ce vor servi pe a doua terasa ce vad,pe locatarii din blocul de vis-a-vis? Asta e proiect de 6 mil euro?
Postat 04 Februarie 2012, 01:03 de batman
Cota lui Biro?
Cat isi ia "COTA" Biro Rozalia si gasca UDMR?
Postat 31 Ianuarie 2012, 19:22 de morosanu
@cetatean ?! taran, poate !
Ce tembel ! Auzi, ,,... recreearea micilor bisnitari ...'' Ha, ha, ha ! Din ce-i va ,,recreea'', din kkt, precum esti tu ? Sau va fi centru de recreere ?! Poate un jacuzzi, ceva, ca e stresant sa vinzi tigari ! E grea conjugarea a II-a, important e ca ai terminat o facultate....Baiu-i ca tu si altii ca tine aveti drept de vot....uite rezultatul...bolovan primar, bolos popa/director...nici dreaqu nu stie de unde sa-l ia !
Postat 27 Ianuarie 2012, 15:28 de .
boi
cretinii astia sunt platiti din banii nostri ca sa nascoceasca tot felul de tampenii. mi-e greata de ei. mai bine ar face drumurile ca au ce face la ele. mai bine ar face ceva cu dopul lui bolojan ca sa nu-l mai blesteme soferii care trec prin centrul civic in fiecare zi. sa-l ia dracu pe bolojan si pe toti tampitii din primarie. abia astept alegerile locale...........
Postat 27 Ianuarie 2012, 13:41 de alunelu
rusine
@PHARE: Debla care debiteaza toate prostiile si aberatiile este cea a lui bolos, prea-sfintia sa care se viseaza in acelasi timp decan la uo si primar si viitor episcop. Cei din subordine il pupa in fund ca atata stiu!!! Ma intreb doar cum accepta primarul asa ceva... de ce lasa sa treaca niste proiecte de reabilitare biserici (= bani dati preotilor ca sa-si mobileze casa)... ??? @petru: spui ca pretul proiectului este 1,8 milioane euro ... diferenta nu o fi oare salarii pentru cei din proiect = oamenii lui bolos ? + diverse artificii pentru firmele de partid ?!
Postat 27 Ianuarie 2012, 10:44 de abab
buna idee
ma uit la fiecare comentariu, si vad doar aberatii. Dar binenteles nu poti multumi pe oricine in acest oras. Eu felicit primaria pentru toate proiectele, sincer de cand domnul Bolojan, de atunci Oradea se misca. Inainte de el, nu s-a miscat un fir de iarba in oras. Deci in loc sa adaugati comentarii de prost gust, mai bine a-ti face ceva util.
Postat 27 Ianuarie 2012, 01:42 de David
pret proiect
Are dreptate Roji, trebuie loc unde adunat distribuitorii de tigari si vandut in conditii ecologice. Trebuie centru de afaceri ca sa stie tanti Maria cum sa puna sarea pe muraturi, dar mai ales unde sa stam si sa negociem pretul la legatura de patrunjel. Sunt de acord. Din cate am vazut la dosarul proiectului pretul final este de 1,8 milioane euro, restul este maruntis pentru partide. Ne miscam mai cu talent.
Postat 26 Ianuarie 2012, 19:37 de petru
Kaka de Oradea
S-a terminat etapa bugetară a UE 2007-2013. Pina in 2014 nu mai vedeti nimic din banii europeni. În 2012 şi 2013 nu se mai aprobă proiecte noi. Comunitatea europeană nu va finanţa, în ciclul bugetar vizat după aceea, 2014-2020, nici un fel de reparaţii pentru biserici. Eventual pentru transformarea lor în biblioteci, şcoli şi grădiniţe, centre culturale de cartier, etc. Aşa că mai lăsaţi vrăjeala cu 2 evrei, 1 romano-catolic, 1 reformat şi 1 ortodox, că banii se atrag de penticostalii care au înţeles cum şi unde merge banul de la Bruxelles. Vă agitaţi degeaba, în loc să vă ocupaţi de lucruri serioase, cum ar fi să atrageţi bani pentru sistemul medical, cel educaţional, al infrastructurilor nerezolvate încă, pentru reabilitarea capului vostru de bugetari cerşetori, etc, etc. Aveţi numai tâmpenii în deblă şi sunteţi total depăşiţi, cu toate că sunteţi bine plătiţi să judecaţi cu mintea nu cu chizda.
Postat 26 Ianuarie 2012, 17:58 de Phare
Bravo pătrăţel !
Niveluri făăăă ... că nivelă e cu totul altceva ... 2, 3 sau mai multe ... Iar nivelul lor este ... în loc de afacerile producătorilor ... restaurante, baruri, spaţii de recreere, ca să vină vărul unuia ca Becali şi să-şi pună oaia pe bar până negociază preţul. Bravo municipiule, fă-te că gândeşti.
Postat 26 Ianuarie 2012, 17:43 de Z
centru de afaceri
"Centru de afaceri" e cam pompos spus pentru o piata itr-o hala. Faptul ca la etaj va fi spatiu pentru recreearea micilor bisnitari din piata, nu-l face mai "business".
Postat 26 Ianuarie 2012, 16:51 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON