URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2023, 17:08

Zilele Culturii Slovace la Oradea: Slovaci din trei judeţe se întrec în gătit găluşte şi plăcinte cu cartofi (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este sărbătoare în acest sfârşit de săptămână în Cetatea Oradea. Sâmbătă, slovacii din Bihor şi din alte judeţe învecinate s-au întrecut în gătitul tradiţionalelor găluşte cu brânză şi plăcinte cu cartofi la Zilele Culturii Slovace, care se ţin până duminică. 

Evenimentul a debutat vineri în fortăreaţa orădeană cu vernisajul expoziţiei "Frumuseţea în costum popular slovac".

Sâmbătă, de la ora 9, echipe din mai multe sate şi oraşe ale judeţului, precum Aleşd, Şinteu, Mădăras, Lugaşu de Jos ori Suplacu de Barcău, dar şi din alte localităţi din judeţe precum Satu Mare şi Maramureş, s-au adunat pentru a amenaja standurile cu produse tradiţionale. După ora 13, au început să pregătească şi găluştele şi plăcintele cu cartofi slovăceşti.

"Din fiecare echipă, formată din reprezentanţii unei localităţi, o persoană va face parte din juriu. Aceasta va degusta din fiecare produs culinar fără să ştie cine l-a făcut şi va da note. Sunt trei probe: cea de aranjare a standului, care trebuie să aibă cât mai multe simboluri din localitatea respectivă, cea de gătit găluşte şi cea de gătit plăcinte. Mâine, vor fi anunţaţi câştigătorii şi premiaţi cu diplome şi cu tigăi ori boluri tradiţionale", a explicat, pentru BIHOREANUL, Alina Zetoca, reprezentantă a organizatorilor.

Curioşii care au ajuns în Cetate au putut să guste bunătăţile gratuit. "Cei care doresc pot să doneze orice sumă într-o urnă amplasată în centrul zonei amenajate de noi (n.r. în curtea Palatului princiar). Banii adunaţi din donaţii vor fi dăruiţi şcolilor slovace din diferite localităţi din Bihor pentru dotarea claselor cu echipamente noi", a mai spus Zetoca.

Unii orădeni care au ajuns în Cetate au gustat pentru prima dată bunătăţile slovacilor.

"Mă bucur că au adus şi bunătăţi tradiţionale, pentru că nu am mai mâncat plăcintele cu cartofi făcute în acest fel şi nici găluştele. E interesant pentru că aflăm şi câte ceva despre cultura lor. Cu siguranţă vom mai sta pe aici câteva ore, ca să prindem şi dansurile", a spus un orădean însoţit de soţia sa. 

Tot sâmbătă, până la ora 19, au loc și mai multe spectacole folclorice susţinute de ansambluri ale comunităţilor slovace din judeţ, iar de la ora 19.30 se va ține și un concert a trupei Kollárovci din Slovacia.

Duminică, Zilele Culturii Slovace se vor încheia cu o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică din Cetate.

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea şi Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
INFO
Nu stiu cine se ocupa de promovarea acestor evenimente in Oradea, de nu afla mai nimeni decat dupa ce se intampla.
Postat 18 Septembrie 2023, 08:33 de CalinPopescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON