URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
16 Septembrie 2023, 17:08

Zilele Culturii Slovace la Oradea: Slovaci din trei judeţe se întrec în gătit găluşte şi plăcinte cu cartofi (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este sărbătoare în acest sfârşit de săptămână în Cetatea Oradea. Sâmbătă, slovacii din Bihor şi din alte judeţe învecinate s-au întrecut în gătitul tradiţionalelor găluşte cu brânză şi plăcinte cu cartofi la Zilele Culturii Slovace, care se ţin până duminică. 

Evenimentul a debutat vineri în fortăreaţa orădeană cu vernisajul expoziţiei "Frumuseţea în costum popular slovac".

Sâmbătă, de la ora 9, echipe din mai multe sate şi oraşe ale judeţului, precum Aleşd, Şinteu, Mădăras, Lugaşu de Jos ori Suplacu de Barcău, dar şi din alte localităţi din judeţe precum Satu Mare şi Maramureş, s-au adunat pentru a amenaja standurile cu produse tradiţionale. După ora 13, au început să pregătească şi găluştele şi plăcintele cu cartofi slovăceşti.

"Din fiecare echipă, formată din reprezentanţii unei localităţi, o persoană va face parte din juriu. Aceasta va degusta din fiecare produs culinar fără să ştie cine l-a făcut şi va da note. Sunt trei probe: cea de aranjare a standului, care trebuie să aibă cât mai multe simboluri din localitatea respectivă, cea de gătit găluşte şi cea de gătit plăcinte. Mâine, vor fi anunţaţi câştigătorii şi premiaţi cu diplome şi cu tigăi ori boluri tradiţionale", a explicat, pentru BIHOREANUL, Alina Zetoca, reprezentantă a organizatorilor.

Curioşii care au ajuns în Cetate au putut să guste bunătăţile gratuit. "Cei care doresc pot să doneze orice sumă într-o urnă amplasată în centrul zonei amenajate de noi (n.r. în curtea Palatului princiar). Banii adunaţi din donaţii vor fi dăruiţi şcolilor slovace din diferite localităţi din Bihor pentru dotarea claselor cu echipamente noi", a mai spus Zetoca.

Unii orădeni care au ajuns în Cetate au gustat pentru prima dată bunătăţile slovacilor.

"Mă bucur că au adus şi bunătăţi tradiţionale, pentru că nu am mai mâncat plăcintele cu cartofi făcute în acest fel şi nici găluştele. E interesant pentru că aflăm şi câte ceva despre cultura lor. Cu siguranţă vom mai sta pe aici câteva ore, ca să prindem şi dansurile", a spus un orădean însoţit de soţia sa. 

Tot sâmbătă, până la ora 19, au loc și mai multe spectacole folclorice susţinute de ansambluri ale comunităţilor slovace din judeţ, iar de la ora 19.30 se va ține și un concert a trupei Kollárovci din Slovacia.

Duminică, Zilele Culturii Slovace se vor încheia cu o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică din Cetate.

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea şi Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
INFO
Nu stiu cine se ocupa de promovarea acestor evenimente in Oradea, de nu afla mai nimeni decat dupa ce se intampla.
Postat 18 Septembrie 2023, 08:33 de CalinPopescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON