Rezultat previzibil la alegerile parlamentare din ţara vecină. Viktor Orbán se îndreaptă spre al treilea mandat de premier, după ce partidul său, Fidesz, aliat cu Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP), a obţinut 48,64% din voturi, după numărarea a 98,5% din buletine.
Potrivit mediafax.ro, cifrele preliminare arată că alianţa Fidesz-KDNP a obţinut 91 de circumscripţii individuale şi 42 de locuri pe listele naţionale. Prin urmare, ponderea locurilor parlamentare va fi de 66,83%.
Partidul naţionalist radical Jobbik va avea 26 de locuri în Parlament (o circumscripţie individuală şi 25 de locuri pe listele naţionale).
Alianţa Partidul Socialist - Parbeszed Magyarorszagert (Dialog pentru Ungaria) a obţinut 20 de poziţii în Parlament (8 circumscripţii individuale şi 12 locuri pe listele naţionale).
Coaliţia Democratică (DK) va primi 9 locuri în Parlament (3 circumscripţii individuale şi 6 locuri pe listele naţionale).
Formaţiunea LMP ("Politica Poate Fi şi Altfel") va avea 8 locuri în viitorul legislativ al Ungariei (o circumscripţie individuală şi 7 locuri pe listele naţionale).
Formaţiunea EGYUTT, un candidat independent şi minoritatea germană vor primi câte un loc în Parlamentul de la Budapesta.
"Victorie decisivă"
În discursul său din faţa susţinătorilor, la Budapesta, Orbán a declarat victoria absolută. "Am creat oportunitatea să apărăm Ungaria. O mare bătălie este în urma noastră. Am obţinut o victorie decisivă", a declarat premierul în funcţie al Ungariei.
De asemenea, prezenţa la aceste alegeri, la care aproximativ 7,9 milioane de cetăţeni au fost chemaţi să îi desemneze pe cei 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta şi implicit prim-ministrul, a fost una record, de aproape 70%.
În ultimii opt ani, Viktor Orbán s-a dovedit un partener incomod pentru Bruxelles şi un conducător care a pus la încercare valorile democratice în propria ţară. În campania electorală, el s-a prezentat ca un salvator al culturii creştine împotriva migraţiei musulmanilor în Europa. De altfel, pe continentul european, a fost unul dintre principalii oponenţi ai migraţiei din ţările musulmane.
Demisie la Jobbik
Victoria lui Orbán a determinat reacţii şi în principalul partid oponent, Jobbik, care ar fi obţinut 20% din voturi.
Vona Gábor, liderul acestui partid, care acum a intrat în campania electorală cu o doctrină schimbată, renunţând la convingerile de extremă dreapta pentru un populism de centru, a anunţat duminică seară că va demisiona în urma înfrângerii formaţiunii sale în alegerile parlamentare.
El a spus că partidul s-a comportat corect, dar că nu şi-a îndeplinit obiectivul.
"Fidesz a câştigat, din păcate, încă o dată. Ne-ar fi plăcut ca prezenţa mare la vot să ducă la un alt rezultat, dar aşa a decis poporul", a afirmat Vona Gábor, citat de news.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.