URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
19 Ianuarie 2022, 20:33

Viitoarea centură a Beiuşului, "curtată" de firme din România, Italia, Spania, Turcia şi Slovacia. Investiţia: peste 300 de milioane de lei 

Viitoarea centură a Beiuşului, 'curtată' de firme din România, Italia, Spania, Turcia şi Slovacia. Investiţia: peste 300 de milioane de lei  (foto: generic, sursa: iStock)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la termenul limită stabilit în cadrul procedurii de licitație organizată în acest scop de Consiliul Județean Bihor, cinci firme şi asocieri de firme, din România şi din străinătate, au depus oferte pentru construirea şoselei de centură a municipiului Beiuş, lucrare care, pentru a nu pierde banii europeni care i-au fost rezervaţi, va trebui terminată până la finele anului 2023. 

Conform unui comunicat transmis miercuri de CJ Bihor, deschiderea ofertelor pentru execuţia lucrărilor la "Varianta ocolitoare a Municipiului Beiuş" a fost făcută în această zi, urmând, conform procedurilor, evaluarea tehnică şi financiară a acestora. 

"Cinci firme şi asocieri de firme au depus oferte: (1) PORR Construct, (2) Todini Costruzioni Generali SPA, (3) Asociere – Drum Asfalt (leader), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt, (4) Asociere – Construcţii Erbaşu (leader), Váhostav – sk, Procons Group, Drumuri Orăşeneşti şi (5) Asociere - Dimex-2000 Company, Industrial Construct Ardeal, T Dancor Romconstruct, Dacia Faber", se arată în informarea transmisă de instituţia condusă de Ilie Bolojan. 

Astfel, pe lângă societăţile româneşti, la licitaţie s-au înscris şi constructori din Italia, Turcia, Spania, Slovacia. 

Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 316.930.989,34 şi 329.622.308,91 lei, iar durata de execuţie a lucrărilor la proiectul de investiţie "Varianta ocolitoare a Municipiului Beiuş" va fi de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

"Lungimea traseului va fi de 7,33 de kilometri. Şoseaua va avea două benzi de circulaţie, câte una pe sens, iar profilul transversal cuprinde următoarele caracterisitici: lăţimea părţii carosabile - 7 metri + supralărgiri, lăţimea benzii de încadrare – 2 x 0,75 metri, lăţimea acostamentului – 2 x1,70 metri", se arată în informarea CJ Bihor. 

Finanţarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 – 2020. 

Traseul centurii Beiuş a fost contestat în mai multe rânduri de locuitorii din Tărcaia, nemulţumiţi că li se vor expropria terenuri pe care aveau solarii şi cultivau legume, unii întreţinându-se din această activitate. 

După o sentinţă a Tribunalului Bihor, care a constatat că nu Consiliul Judeţean poate să facă exproprierile, instituţia a predat sarcina exproprierilor către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, parteneră în proiect. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi aka KP si alte nick-name-uri cate ai
Asa ai zis si in 2016, 2021 ::::)))))
Postat 20 Ianuarie 2022, 16:42 de Sandu2100
Nici urmă din liberalii de acum nu va mai rămâne ...
... pe când se va tăia panglica de inaugurare a acestei lucrări.
Postat 20 Ianuarie 2022, 09:49 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON