URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2021, 17:00

Centura Beiuș se face! Consiliul Județean Bihor a renunțat la exproprierile din Tărcaia, dar le va face CNAIR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu 6 abțineri, ale UDMR, membrii Consiliului Județean Bihor au hotărât, luni, să pună la dispoziția Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere documentația pentru realizarea centurii municipiului Beiuș și, de asemenea, să renunțe la exproprierea unor terenuri din Tărcaia în favoarea aceleiași CNAIR. Decizia survine după ce, într-un proces intentat de 494 de săteni, Tribunalul Bihor a suspendat o Hotărâre a CJ referitoare la exproprieri pe motiv că ele nu puteau fi făcute de administrația județeană, ci doar de CNAIR.

După cum se știe, proiectul șoselei de centură Beiuș - Ștei a fost abandonat încă de acum zece ani de către vechea Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și preluat anul trecut de la actuala CNAIR de către CJ Bihor, la inițiativa președintelui Ilie Bolojan.

După ce comisia tehnico-economică a CNAIR a aprobat varianta finală de traseu, suprapus în cea mai mare parte peste cel inițial de acum un deceniu, pe teritoriul comunei Tărcaia s-a impus exproprierea în plus a 137.613 metri pătrați de teren deoarece pe o parte din suprafața din dreptul acestei unități administrativ-teritoriale Primăria comunală a construit, între timp, o stație de epurare, iar printr-un acord încheiat cu CNAIR CJ Bihor a preluat sarcina exproprierii acestor terenuri, reprezentând sub 5% din suprafața totală pe care va fi construită șoseaua.

Din acest motiv, o parte dintre proprietarii terenurilor, care făceau grădinărit în solarii, au deschis la Tribunalul Bihor un proces. Astfel, pe 8 noiembrie instanța de judecată a suspendat aplicarea a două Hotărâri de Consiliu Județean (nr. 143 și 144 din 16 septembrie 2021), prin care fusese aprobat parteneriatul cu CNAIR pentru expropriere și aprobarea declanșării procedurii de exproprire propriu-zise, fapt care contravenea OUG 101/2020 ce reglementează preluarea de către administrațiile publice a proiectelor de infrastructură de la autoritățile centrale.

Deși acest lucru a fost făcut de către conducerea CJ Bihor pentru a câștiga timp, știut fiind că o administrație locală „se mișcă” mai repede decât o instituție centrală, prin votul de luni, aleșii bihorenilor, cu excepția celor din UDMR, au decis ca sarcina exproprierii să revină totuși CNAIR, căreia i-a fost predată și documentația tehnică deja întocmită pentru realizarea șoselei de centură a municipiului Beiuș.

De altfel, acest obiectiv a și fost scos la licitație în 8 octombrie, având data limită pentru depunerea ofertelor data de 13 decembrie.

Șoseaua urmează să aibă o lungime de 7,33 km, două benzi și o valoare estimată între 316,93 și 329,62 milioane lei, și să fie construită din fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului Operațional Regional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi aka KP
No bine-i amu ca se face::::)))))
Postat 15 Noiembrie 2021, 23:14 de Sandu2100
Super!
Super!
Postat 15 Noiembrie 2021, 19:47 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON