URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2022, 11:45

Vi se pare complicată selectarea deşeurilor? Să vedeţi ce se întâmplă într-o staţie de sortare! (FOTO / VIDEO)

Vi se pare complicată selectarea deşeurilor? Să vedeţi ce se întâmplă într-o staţie de sortare! (FOTO / VIDEO) foto: AVE Bihor
Vi se pare complicată selectarea deşeurilor? Să vedeţi ce se întâmplă într-o staţie de sortare! (FOTO / VIDEO) foto: AVE Bihor
Vi se pare complicată selectarea deşeurilor? Să vedeţi ce se întâmplă într-o staţie de sortare! (FOTO / VIDEO) foto: AVE Bihor
Vi se pare complicată selectarea deşeurilor? Să vedeţi ce se întâmplă într-o staţie de sortare! (FOTO / VIDEO) foto: AVE Bihor

Selectarea deşeurilor în mai multe fracţii a devenit o necesitate a acestor zile. În gospodăriile noastre, fie că stăm la bloc sau la casă, începe procesul prin care un recipient sau material achiziţionat se întoarce în lanţul de producţie. Reducem astfel poluarea şi ne asigurăm că undeva în lume se va produce cu un PET sau o doză de aluminiu mai puţin.

Dar selectarea deşeurilor înseamnă un efort cu care nu eram obişnuiţi înainte ca sistemul de management integrat al deşeurilor să prindă contur. Toate deşeurilor erau aruncate la grămadă, fără a avea grija selectării lor pe fracţii.

De la 4 sau 5 fracţii, la… 12! 

Clienţii AVE Bihor trebuie să selecteze acasă în patru sau cinci fracţii: bio, sticlă, hârtie/carton, plastic/metal şi rezidual. Fracţia bio lipseşte la casele din mediul rural, unde e recomandat să folosim aceste deşeuri vegetale pentru a face compostul atât de necesar în grădină.

Pentru fiecare fracţie, trebuie să avem în casă saci sau recipiente speciale. Deşeurile ajung apoi în maşina de salubritate, iar de acolo în staţiile de sortare din Bihor. Unde cele trei sau patru fracţii devin … 12-13!

"Materialele reciclabile sunt flacoanele de diferite culori. Extragem transparent, albastru, verde, maro, dozele de aluminiu, hârtie, carton, folie transparentă, folie color, metal, sticlă, ambalaje tetrapak. În total vorbim de 12-13 fracţii", spune Zold Nagy Robert, şef hală sortare Oradea.

Cum funcţionează o staţie de sortare

Deşeurile care ajung aici sunt urcate pe o bandă transportatoare cu viteză variabilă, în funcţie de capacitatea de lucru a angajaţilor. Aceştia vor culege de pe bandă acele deşeuri care sunt reutilizabile, restul luând calea haldei de gunoi. Acum înţelegem de ce recipientele sau flacoanele folosite ar trebui clătite cu apă înainte de a fi selectate.

"Ar fi un mare ajutor ca ambalajele să fie puse în recipientul de colectare curăţate înainte, să nu fie cu urme de mâncare şi alimente, cu deşeuri industriale. De exemplu un flacon cu ulei de motor ars poate să contamineze metri cubi de deşeuri reciclabile care ar putea să fie valorificate",  mai spune Zold Nagy Robert.

Un efort mic pentru un rezultat mare

În concluzie, ceea ce facem acasă reprezintă, de fapt, o pre-sortare, după care urmează adevăratul efort al reciclării deşeurilor în peste 10 fracţii.

Deşeurile rezultate în urma procesului de sortare sunt balotate, urmând să fie valorificate de firmele specializate.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Imoral
Nimic nu- greu dar este imoral pentru a profita de cetateni sa faca lucrul gunoierilor si sa mai si plateasca pentru asta ,iar daca in vest se practica acest lucru sa faca in continuare ,nu orice lucru luat din vest este si bine gandit cel putin nu pentru cetateni, doar impus de catre autoritati!!
Postat 21 Iunie 2022, 23:37 de User anonimizat
@Sebastian
Aici la noi, dincolo de "balta" dar la nord, e altfel. Am container pentru sticla unde adun sticlele doar. Nu imi cere nimeni sa le spal sau sa dau etichetele jos. Imi preia containerul saptamanal, joia dimineata. Plastice, doze si hartie se recomanda sa nu fie umede, le preia saptamanal vinerea. Nu platesc nimic decat pe gunoiul menajer. Dar si acolo, pentru cativa dolari pe luna, operatorul pune la dispozitie in sistem de inchiriere, lada de compost. Cum majoritatea au o gradina mica in gradina publica, aleg optiunea asta, asa incat gunoiul menajer e putin. Partea manuala la reciclare e minima avand in vedere ca se toaca totul. Dar revenind, mi se pare de.prost gust ca in Romania se taxeaza destul de mult pentru reciclabile. Colac peste pupaza, ai abonament pe care il platesti ca produci deseu, ca nu. Desi mi se pare normal ca toti sa aiba contract, abonamentul ala (nu e mult 19 lei, e vorba de principiu) e un venit asigurat pentru colectori, dar fara a asigura un serviciu. Ziceai de tomberon neconform, aici pur si simplu nu il ridica. Iar daca la pranz tomberonul tau e inca la limita proprietatii, gol sau nu, iei amenda de la politie. Iar cand zic de tari cu apa calda, ma refer la cele cu adevarat dezvoltate din orice punct de vedere. In Europa, cea mai calda apa cred ca o are Irlanda, restul raman la apa calduta, dezmortita. Dar aici vine si istoria, nu poti ridica decat pana la un anumit nivel o tara ce dainuie de atatea sute, poate o mie de ani. O tara noua e mai usor, vezi autostrazile (unde un EU ai 7-8-9 chiar si 10 benzi pe sens?), aeroporturile, spatierea intre proprietati, etc. Dar sa se continue initiativa, doar ca mai incet cu colectarea banilor si mai accelerat pe deseuri
Postat 21 Iunie 2022, 06:21 de poiu
Sa sortam pina la kapat
Acest advertorial m-a salvat dintr-o dilema prelungita si nevindecata. In sfirsit un SPEZIALIST ia problema in mina asa cum trebuie si pune bazele unei noi ocupatii: acela de spalator de flacoane. Sopteau ei pe la colturi ca sa nu fie insurubate dopurile ,ca fermenteaza resturile de iaurt, dar omul AVE ne propune un embrion de afacere: "Ar fi un mare ajutor ca ambalajele să fie puse în recipientul de colectare curăţate înainte, să nu fie cu urme de mâncare şi alimente, cu deşeuri industriale. De exemplu un flacon cu ulei de motor ars poate să contamineze metri cubi de deşeuri reciclabile care ar putea să fie valorificate" . Mai e nevoie de citiva timpiti bugetari care sa faca din asta o hotarire de CL, sau ,de ce nu, o lege in toata regula...Asa ca, dupa ce goliti pet-urile de iaurt, ulei, ketchup, margarina, ulei de motor, va cumparati niste Fairy si spalati bine flacoanele, clatiti temeinic, dupa care, satisfacuti ,le predati operatorului licentiat. In oradea nu e criza de apa. E 5+4 lei/mc. Nu ardeti deseurile! Deseurile se ard in Norvegia. [ https://epochtimes-romania.com/news/oslo-un-oras-care-transforma-gunoiul-in-energie-se-confrunta-cu-un-deficit-de-deseuri-nytimes---190585 ] < Problema nu este unică la Oslo, un oraş de 1,4 milioane de locuitori. În Europa de Nord, unde practica arderii gunoiului pentru a genera căldură şi electricitate a explodat în ultimele decenii, cererea de gunoi depăşeşte cu mult oferta. 'Europa de Nord are o capacitate de generare imensă', a declarat Mikkelsen. Cu toate acestea, populaţia pretenţioasă a Europei de Nord produce doar aproximativ 150 de milioane de tone de deşeuri pe an, a spus el, mult prea puţin pentru a alimenta instalaţiile de incinerare care pot procesa peste 700 de milioane de tone. 'Suedezii continuă să construiască mai multe instalaţii, la fel ca Austria şi Germania', a adăugat Mikkelsen.>
Postat 20 Iunie 2022, 20:32 de excalibur
@poiu
Cu tot respectul, dar nu e chiar așa nici în "țările cu apa caldă". Mare parte din procese sunt tot manuale, selectarea incepe din gospodăria fiecăruia și merge in 3-4 chiar 5 fracții. Iar de platit, se plătește o taxă numita taxa de consiliu, undeva la 130 de euro pe lună, din care 30% este pentru plata colectării gunoaielor. Ți se verifică tomberonul la colectare, iar daca nu e conform, la a 3 a abatere, îți iei și o amendă. Vorbesc în cunoștință de cauză. Numai bine, Sebastian
Postat 20 Iunie 2022, 17:25 de WolfSebastian
tot zic eu
Tarile cu apa calda nu te pun sa platesti ca iti ridicca reciclabilele, din contra, iti dau anumite maruntisuri, gen odorizant auto, saci de gunoi, ocazional pubele spalate, ca sa te stimuleze. La noi plateste plebea, li se cere sa mai si spele flacoanele si caserolele, apoi altii le sorteaza cat de cat si iau bani pe ele. ca ei lucreaza manual, nu e treaba mea, atata timp cat deja ii platesc sa mi le ridice. Tarile cu apa calda au masini speciale de sortat, si nu din 3 fractii, aia au sticla separat si restul de reciclabile la un loc. Hartia se scoate cel mai usor, dupa care toaca deseurile in fulgi si folosind gravitatie, magneti, apa face separarile. Dar na, din nou, aia fac cu cap si bani mai putini, la noi din bani mai multi se face manual si ineficient. Bravo ba, da aveti bani de un advertorial pe saptamana, huh?
Postat 20 Iunie 2022, 15:16 de poiu
Sortare
Cetățenii plătesc , nu primesc bani de la firma asta .....
Postat 20 Iunie 2022, 12:04 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON