URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Unora le place jazz-ul: La Posticum începe Jazz Festival (FOTO)

Unora le place jazz-ul: La Posticum începe Jazz Festival (FOTO) CENTRU SPIRITUAL. Situat pe strada Teiului, lângă Parcul 22 Decembrie, Centrul Posticum e o adevărată oază de verdeaţă, dar şi o gazdă bună pentru manifestări culturale de cea mai bună calitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A avut o idee şi s-a încăpăţânat să o transforme în realitate. Părintele Rencsik Imre, care a fost mai bine de un deceniu preotul de tineret al Diecezei Romano-Catolice a Oradiei, a vrut să le arate adolescenţilor că pot să-şi petreacă timpul într-un loc dedicat lor, plin de artă, muzică şi spiritualitate.

Aşa a apărut Centrul Posticum cu 13 ani în urmă, iar de atunci şi-a câştigat o respectabilitate unanimă pe care săptămâna aceasta o confirmă, din nou, prin tradiţionalul festival de jazz. Aflat la a IV-a ediţie, el va aduce la Oradea inclusiv artişti din patria acestui gen muzical atât de special.

15 Rencsik Imre.jpgLupta pentru tineri

"Complexul Cultural şi Spiritual Posticum nu este un centru de agrement gălăgios, dar nici nu este o mănăstire". Aşa îl descrie preotul Rencsik Imre (foto), care încă din 1996 a început construcţia unui centru în care tinerii să se poată apropia de valorile creştine, dar şi să-şi petreacă timpul liber cu folos, participând la evenimente culturale. "M-am gândit că după revoluţie noua generaţie trebuie educată într-un mediu diferit", explică preotul.

Părintele Rencsik s-a bucurat de sprijinul Episcopiei Romano-Catolice, care i-a pus la dispoziţie terenul din strada Teiului 26 şi a contribuit financiar la construcţia complexului. Preotul a reuşit să atragă şi sprijinul mai multor fundaţii şi asociaţii creştine din ţară şi din străinătate, în special din Elveţia, pentru a-şi duce proiectul la final. "Am avut o relaţie personală cu fiecare donator, aş putea spune că în spatele fiecărei cărămizi se află câte o poveste, câte un suflet", povesteşte clericul.

Clădirea Posticum a fost inaugurată în mai 2000, iar de atunci a devenit un complex multifuncţional care cuprinde o capelă, o sală de conferinţe şi spectacole, camere de dormit, un mic restaurant, o bibliotecă, dar şi Jazzland, un spaţiu situat la subsol unde periodic se organizează concerte de jazz şi unde, de-a lungul timpului, au cântat artişti precum Harry Tavitian ori Marius Popp.

Casa artei

La subsol, lângă Jazzland, Posticum are şi o ceainărie cochetă, unde nu se fumează şi nu se bea alcool. În schimb, în fiecare săptămână, au loc vizionări de filme artistice din diferite ţări, urmate de discuţii tematice.

15 Gyalai Artur.jpgSălile centrului găzduiesc fie evenimente proprii ale Posticum, fie alte manifestări, independente. "Noi suntem deschişi spre evenimente culturale şi spirituale, dar cei interesaţi trebuie să ne prezinte înainte un proiect pentru a le oferi găzduire", explică Gyalai Artur (foto), asistent manager. Periodic, complexul prezintă expoziţii de artă, aici au loc cursuri gratuite de limba germană pentru copii, programe de meditaţie spirituală, dar şi activităţi ca "Egalitas", adică întâlniri în care copiii cu dizabilităţi să se poată juca cu alţi micuţi de aceeaşi vârstă. Posticum nu uită nici de operele caritabile, împărţind în fiecare an copiilor nevoiaşi ghiozdane şi rechizite primite prin sponsorizări.

Cum complexul e finanţat din donaţii, iar la manifestările culturale intrarea este gratuită, administratorii rotunjesc veniturile din închirierea camerelor de dormit şi a sălii Jazzland, unde se pot face nunţi.

Jazz din State

Împlinind luna aceasta 13 ani de la inaugurare, Complexul Posticum organizează cea de-a IV-a ediţie a Jazz Festival, care va avea loc între 17 şi 19 mai în Parcul Teiului, în aer liber. "Cred că această muzică transmite în modul cel mai blând respectul şi toleranţa. Muzicienii trebuie să fie foarte atenţi unul la celălalt, cel care cântă solo nu e voie să fie acoperit, ci acompaniat în ritmul care se cere", spune preotul Rencsik Imre, el însuşi un fan al jazzului.

Invitaţii actualei ediţii vin din Timişoara, prin formaţia Bega Blues Band, cu o carieră de peste 20 de ani, din Ungaria, prin Balazs Elemer Group, dar şi din SUA. "Surpriza noastră e prezenţa interpretei Annette Lowman, din Portland. Am invitat-o deoarece în 1991, când Papa Ioan Paul II a vizitat Budapesta, artista a interpretat "Missa ad Dominum Christum", o compoziţie dedicată în cinstea acestui eveniment de muzicianul Vukán György", explică Gyalai Artur. Piesa va fi cântată şi la Oradea pe 19 mai, duminică seară, de la ora 21, chiar de autor şi de Anette Lowman.

Centrul Posticum lansează şi în acest an o tombolă cu bilete în valoare de 10 lei, punând la bătaie mese de prânz la restaurantul propriu, tricouri inscripţionate şi ceaiuri cu arome speciale, iar din banii adunaţi organizatorii speră să acopere o parte din cheltuielile festivalului. Doar aşa vor reuşi să-l facă şi la anul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
..
uite așa cum ai „râgâit” tu în română
Postat 17 Mai 2013, 09:00 de henț
alin
cum dracu suna jazz-ul in ungureste :-)
Postat 16 Mai 2013, 17:13 de alin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON