URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2022, 18:35

Un tânăr orădean, ales în conducerea Organizației Europene a Studenților

Un tânăr orădean, ales în conducerea Organizației Europene a Studenților sursa foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, a devenit lider al studenților și la nivel european. El a fost ales vicepreședinte al Organizației Europene a Studenților, (European Students' Union - ESU) pentru mandatul 2022-2023.

„Alegerile s-au desfășurat la Paris, în cadrul celei de-a 82-a Adunări generale a ESU. ESU reunește 45 de federații naționale studențești din 40 de țări europene, reprezentând, cumulativ, 20 de milioane de studenți din Europa”, a transmis ANOSR, luni, printr-un comunicat de presă.

ESU este condusă de un Comitet Executiv format din 10 studenți, coordonat de Președinția ESU, compusă dintr-un președinte și doi vicepreședinți. Președinția ESU este stabilită la Bruxelles, cei trei membri coordonând activitatea operativă a federației, precum și activitatea de lobby și advocacy față de instituțiile europene. 

Săptămâna trecută, la întrunirea ESU, a fost stabilită și strategia generală pe care structura se va baza în următorul an, au fost adoptate documente strategice în domenii precum egalitatea de gen și fenomenul „brain drain” (migrația persoanelor care au o înaltă pregătire într-un domeniu) și au fost dezbătute cele mai stringente probleme ale studenților europeni. „ANOSR a contribuit activ la elaborarea documentelor, tocmai pentru a garanta faptul că nevoile și interesele studenților din România sunt exprimate și la nivel european și luate în considerare de către actorii relevanți”, a mai transmis organizația.

În cei 20 de ani de apartenență la ESU, ANOSR a delegat singurul președinte care a avut două mandate (Ligia Deca) și trei membri în comitetul executiv. „Alegerea lui Horia reprezintă încă o dovadă a recunoașterii activității derulate de ANOSR în mișcarea studențească și implicarea activă și constantă la nivel european”, a mai transmis Alianța.

Orădeanul Horia Oniţa (24 ani) s-a remarcat din adolescenţă ca o voce puternică a generaţiei sale. După ce a fost preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor şi al Consiliului Naţional, odată ajuns student, la Facultatea de Drept din Bucureşti, a continuat să se preocupe de reprezentarea lui şi a colegilor, întâi în Universitatea în care învaţă, iar apoi la nivel naţional. În vara anului 2020, a fost ales preşedinte al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cea mai mare şi cunoscută organizaţie studenţească.

De asemenea, Horia a obţinut un loc şi în Consiliul Economic şi Social, organ consultativ al Parlamentului, care avizează toate actele normative iniţiate de Guvern sau de parlamentari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON