URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2023, 12:34

Un start bun prin educația antepreșcolară, în școli din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un start bun prin educația antepreșcolară. Serviciile de educație antepreșcolară și programele de educație parentală sunt instrumente care capitalizează investițiile comunităților locale

La nivel rural funcționează primele servicii standard de educație antepreșcolară cu program normal înființate în sistemul public în județul Bihor, fiind și dintre primele înființate în România într-o perioadă în care educația antepreșcolară cunoaște cele mai ample reforme, modificări legislative, investiții în infrastructură și beneficiază de cele mai multe surse de finanțare pentru a putea fi dezvoltate. Menirea acestor servicii este de a asigura copiilor accesul la educație timpurie de calitate, precum și de a asigura părinților servicii de îmbunătățire a capacității de a fi părinți tot mai buni.

Investiția în educația copiilor contribuie la o societate mai sănătoasă și mai sigură pe termen lung, la creșterea capitalului uman, la capacitarea copiilor de a alege ulterior mai înțelept carierele care să le oferă satisfacție și la reducerea inegalităților pe termen lung. Conform studiului de impact ”Finalitățile şi efectele introducerii educaţiei timpurii în sistemul românesc de educaţie”, realizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului- Direcţia Generală Management Învăţământ Preuniversitar, ”investiţia în educaţia timpurie este cea mai rentabilă investiţie în educaţie(…) învăţarea timpurie favorizează oportunităţile de învăţare de mai târziu. Deprinderile şi cunoştinţele dobândite devreme favorizează dezvoltarea altora ulterior, iar deficienţele de cunoştinţe şi deprinderi produc în timp deficienţe mai mari, oportunităţi de învăţare ratate sau slab valorificate.”

La inițiativa Fundației Ruhama, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr.1 Chijic, Școala Gimnazială nr.1 Hotar, Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu și cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Bihor, în perioada 16 decembrie 2021 – 15 iunie 2023, s-a implementat proiectul ”Un start bun prin educația antepreșcolară” care a înființat nivelul antepreșcolar la nivelul celor 3 școli implicate.

Au fost create și dotate 3 grupe de nivel antepreșcolar care oferă servicii copiilor și care se află acum la finalizarea celui de-al doilea an școlar integral de funcționare. Serviciile educaționale antepreșcolare au facilitat creșterea participării la învățământul antepreșcolar a 84 de copii antepreșcolari - 43 băieți și 41 fete. Părinții copiilor, 117 părinți, au beneficiat lunar de servicii de informare, consiliere și educație parentală în domenii precum: ”Dezvoltarea copilului de 0-2 ani”, ”Stima de sine ca factor motivațional”, ”Stiluri parentale”, ” Autonomia și dezvoltarea socială  a copilului de 0-2 ani ”, ”Atașamentul copilului”, ”Primul ajutor la copiii de 0-2 ani”, ”Bolile copilăriei și sănătatea copiilor de 0-2 ani”,  Sănătatea și igiena copilului de 0-2 ani”, etc...

Obiectivul general al proiectului este de a crea cadrul de servicii care îmbunătățesc accesul și rata de participare la educația antepreșcolară a copiilor de până la 3 ani, demers necesar pentru a reduce și a preveni abandonul școlar timpuriu și preșcolar, cu accent pe copiii din mediul rural și a celor aparținând minorității roma.

Recent s-a derulat evenimentul dedicat diseminării bunelor practici în serviciile de educație antepreșcolară, eveniment găzduit de Școala Gimnazială "Aurel Pop" Oșorhei.  ”Am împărtășit participanților din lucrurile învățate prin contribuția pe care a adus-o Fundația Ruhama la extinderea ofertei de servicii de educație antepreșcolară în mediul rural, servicii oferite integrat alături de programe de educație parentală și furnizate de școlile publice partenere. Evenimentul a facilitat prezentarea detaliilor despre serviciile standard de educație antepreșcolară, despre serviciile complementare de educație antepreșcolară, despre curriculumul aplicabil educației timpurii și informații privind înființarea și extinderea serviciilor de educație antepreșcolară”, a precizat Tina Daragiu, director executiv al Fundației Ruhama.

Evenimentul a fost onorat cu prezența gazdelor locale care au deschis lucrările sesiunii: dl Ioan Gligor Primarul Comunei Oșorhei, dl Mohuț Adrian Directorul școlii din Oșorhei, dl Mihnea Andrei Dumitru Viceprimarul Comunei Oșorhei și dl Zopota Ciprian Directorul adjunct al școlii.

Ne-am bucurat de participarea și de mesajele de sprijin cu privire la transpunerea politicilor din domeniul educației antepreșcolare primite din partea Institutiei Prefectului Bihor prin prezența dlui Emilian Pavel subprefect, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor prin prezența dlui prof.Horea Abrudan Inspector Școlar General și a dnei prof. Georgeta Bara Inspector Școlar pentru educație timpurie, precum și din partea Primăriei Comunei Copăcel prin prezența dlui Silviu Petrița Primar;

Fundația Ruhama încheie proiectul ”Un start bun prin educația antepreșcolară”, proiect co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, cod MySMIS 134575, și demarat la data de 16 decembrie 2020 cu finalizare în 15 iunie 2023, cu o valoare totală de 3.886.702,95 RON, din care valoarea cofinanțării UE este de 3.834.664,07 RON.

Comunitatea locală, părinții și copiii au dezvoltat o puternică apreciere față de serviciile antepreșcolare create și furnizate de Școala Gimnazială Nr.1 Chijic, Școala Gimnazială nr.1 Hotar și Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu, iar din anul școlar 2023-2024, nivelul antepreșcolar dezvoltat va fi finanțat din bugetul de stat prin costul standard per antepreșcolar.

Date de contact: Fundația Ruhama – Facebook FundatiaRuhama| 0259 456 180 | office@ruhama.ro| www.ruhama.ro

(anunț publicitar)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON