În perioada 20-27 ianuarie, au fost depuse 22 de lucrări ale unor sculptori din toată ţara, iar acestea au fost jurizate în funcţie de "încadrarea în tema de concurs, originalitatea demersului artistic, mesajul transmis şi posibilitatea celei mai bune încadrări în ambient", potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
Comisia de jurizare a fost formată din primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, arhitectul şef al oraşului, Adriana Lipoveanu, criticul şi istoricul de artă Ramona Novicov, artistul plastic Valentin Tănase şi arhitecţii Ştefan Paskucz şi Vlad Popescu Sturz. "Comisia întrunită ieri a decis ca jurizarea să se realizeze în două etape, în etapa a doua intrând lucrările care au obţinut minimum 350 de puncte din punctajul maxim de 700", se mai precizează în comunicatul Primăriei.
În etapa a doua s-au calificat şase lucrări. În urma unei analize comparate a acestora, au fost desemnaţi câştigătorii concursului de idei. Locul întâi a fost obţinut de lucrarea prezentată de artistul sătmărean Radu Ciobanu, care a adunat 695 de puncte, din punctajul maxim de 700. Sculptorul a fost premiat cu suma de 2.000 de euro, impoziabilă. Macheta realizată de sculptorul din Satu Mare îl înfăţişează pe Ion I.C. Brătianu în picioare, iar pe soclu mai apare şi stema Regatului României.
Locul al doilea a fost ocupat de Gheorghe Tănase din Bucureşti, care a primit un premiu în valoare de 1.500 euro (impozabili), iar pe locul al treilea s-a situat lucrarea propusă de Marius Mureşan din judeţul Maramureş, acesta fiind remunerat cu un premiu de 1.000 de euro (impozabili).
Reprezentanţii municipalităţii precizează că deşi nu este sigur că lucrarea care a câştigat concursul va fi şi cea amplasată în Parcul Brătianu. "Urmează ca, în şedinţa din 29 ianuarie, Consiliul Local să desemneze dintre cele trei machete premiate pe cea care va face obiectul contractului cu municipalitatea, în vederea realizării statuii lui I.C. Brătianu", se arată în comunicatul instituţiei.
Municipalitatea a mai organizat un concurs pentru stabilirea machetei statuii care va fi amplasată în Parcul Brătianu însă juriul a decis că niciuna dintre cele patru modele propuse atunci nu sunt potrivite.
Potrivit calendarului stabilit de Primăriei, până pe 31 iulie ar urma să aibă loc turnarea în bronz a statuii alese şi realizarea soclului acesteia. Statuia ar urma să fie inaugurată pe 20 august, ziua în care s-a născut Ion I.C. Brătianu.
Personalitate politică marcantă, Brătianu a fost unul dintre marii artizani ai Marii Uniri din 1918. De asemenea, el a fost prim-ministru al României, având o contribuţie decisivă în organizarea statului naţional unitar şi a iniţiat adoptarea Constituţiei din 1923, una din cele mai moderne şi democratice din Europa.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.