URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Ianuarie 2015, 09:59

Trei posibile variante pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu

Trei posibile variante pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu Locul I
Trei posibile variante pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu Locul II
Trei posibile variante pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu Locul III
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat marţi că un juriu format atât din specialişti în artă şi arhitectură cât şi din reprezentanţi ai municipalităţii a ales câştigătorii noului concurs pentru amplasarea unei statui a lui Ion I.C. Brătianu în parcul cu acelaşi nume din oraş.

În perioada 20-27 ianuarie, au fost depuse 22 de lucrări ale unor sculptori din toată ţara, iar acestea au fost jurizate în funcţie de "încadrarea în tema de concurs, originalitatea demersului artistic, mesajul transmis şi posibilitatea celei mai bune încadrări în ambient", potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

Comisia de jurizare a fost formată din primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, arhitectul şef al oraşului, Adriana Lipoveanu, criticul şi istoricul de artă Ramona Novicov, artistul plastic Valentin Tănase şi arhitecţii Ştefan Paskucz şi Vlad Popescu Sturz. "Comisia întrunită ieri a decis ca jurizarea să se realizeze în două etape, în etapa a doua intrând lucrările care au obţinut minimum 350 de puncte din punctajul maxim de 700", se mai precizează în comunicatul Primăriei.

În etapa a doua s-au calificat şase lucrări. În urma unei analize comparate a acestora, au fost desemnaţi câştigătorii concursului de idei. Locul întâi a fost obţinut de lucrarea prezentată de artistul sătmărean Radu Ciobanu, care a adunat 695 de puncte, din punctajul maxim de 700. Sculptorul a fost premiat cu suma de 2.000 de euro, impoziabilă. Macheta realizată de sculptorul din Satu Mare îl înfăţişează pe Ion I.C. Brătianu în picioare, iar pe soclu mai apare şi stema Regatului României.

Locul al doilea a fost ocupat de Gheorghe Tănase din Bucureşti, care a primit un premiu în valoare de 1.500 euro (impozabili), iar pe locul al treilea s-a situat lucrarea propusă de Marius Mureşan din judeţul Maramureş, acesta fiind remunerat cu un premiu de 1.000 de euro (impozabili).

Reprezentanţii municipalităţii precizează că deşi nu este sigur că lucrarea care a câştigat concursul va fi şi cea amplasată în Parcul Brătianu. "Urmează ca, în şedinţa din 29 ianuarie, Consiliul Local să desemneze dintre cele trei machete premiate pe cea care va face obiectul contractului cu municipalitatea, în vederea realizării statuii lui I.C. Brătianu", se arată în comunicatul instituţiei.

Municipalitatea a mai organizat un concurs pentru stabilirea machetei statuii care va fi amplasată în Parcul Brătianu însă juriul a decis că niciuna dintre cele patru modele propuse atunci nu sunt potrivite.

Potrivit calendarului stabilit de Primăriei, până pe 31 iulie ar urma să aibă loc turnarea în bronz a statuii alese şi realizarea soclului acesteia. Statuia ar urma să fie inaugurată pe 20 august, ziua în care s-a născut Ion I.C. Brătianu.

Personalitate politică marcantă, Brătianu a fost unul dintre marii artizani ai Marii Uniri din 1918. De asemenea, el a fost prim-ministru al României, având o contribuţie decisivă în organizarea statului naţional unitar şi a iniţiat adoptarea Constituţiei din 1923, una din cele mai moderne şi democratice din Europa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
A doua varianta e ciudata
Poate naste glume bune. Poae ca merita lasata a doua varianta ca oamenii se vor intreba ce arata cu mana :)
Postat 28 Ianuarie 2015, 18:05 de fairy
@TDS
N-ai inteles. Depinde de cine si cum priveste statuia, grupul statuar,etc. Ceea ce pt unii pare doar o banala bucata de metal, etc, pt altii reprezinta o importanta opera de arta. Depinde de care parte a preferintelor etnico-politice, etc te gasesti.
Postat 28 Ianuarie 2015, 17:24 de Valhalla-Asgard
răspuns
@Valhalla-Asgard din punct de vedere artistic statuile ungurești sunt mai reușite decât altele românești ! În plus nu te mai preface! Sigur ai înțeles exact ce a vrut să spună vg!
Postat 28 Ianuarie 2015, 14:26 de TDS
@vg
Dar despre statuile udemeristilor ce spui ? Alea iti plac. Probabil esti unul din aia care fierb in zeama proprie vazand simbolurile romanilor.
Postat 28 Ianuarie 2015, 14:09 de Valhalla-Asgard
despre statuile milenare si deciziile comuniste luate in numele oradenilor
deci, am inteles ca pe 20 august, 2015, o sa avem in spatiul nostru public o noua statuie din bronz. ok. si, cand va fi mutata de acolo, returnata autorului ori topita? sau va ramane la infinit acolo? sa mai lasam sa creasca iarba acolo, sa se materializeze si alte viziuni in bronz, ca cine stie poate inspira vreun suflet nobil de artist. dar un juriu mai contemporan n-ati gasit?
Postat 28 Ianuarie 2015, 13:36 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON