URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2016, 15:56

Ştefan Herchi, avocat, profesor universitar, candidatul ALDE la Primăria Oradea: "Ajunge cu sacrificiile, vrem să ne şi trăim vieţile!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, miercuri, ALDE şi-a anunţat candidatul la Primăria Oradea - Ştefan Herchi. Adversarii s-ar înşela ignorându-l: "noul venit" are nu doar experienţa a aproape două decenii de apartenenţă la PNL, renunţând la acest partid anul trecut cu convingerea că a fost "confiscat" de vechii pedelişti, ci şi pe cea a unei funcţii administrative, la începutul anilor ’90 fiind viceprimar, şi nu doar al oraşului, ci al... judeţului Bihor.

Născut într-o familie de etnici maghiari cu 61 de ani în urmă, căsătorit cu o educatoare recent pensionată, împreună cu care are o fiică în pragul măritişului, avocatul şi profesorul Ştefan Herchi afirmă că şi-a asumat candidatura pentru ca Primăria să ţină cont mai mult de părerile orădenilor. Nu pentru că ar nega necesitatea marilor investiţii făcute în ultimii ani, dar - explică el în interviul acordat BIHOREANULUI - unele puteau fi eşalonate pe o perioadă mai lungă de timp, aşa încât locuitorii oraşului să nu se simtă obligaţi la "sacrificii" pentru confortul şi prosperitatea viitoare.

- În anii 90 aţi fost viceprimar al judeţului Bihor. Ce însemna asta?

- Din decembrie 1989 până în ianuarie 1990 activitatea administraţiei publice a fost blocată. Pe 20 ianuarie ’90 eram procuror la Procuratura Bihor, iar şefa mea, Viorica Şaitoş, m-a propus în această funcţie absolut nouă. Până în decembrie, judeţul avea un Consiliu Popular, organ deliberativ controlat, evident, de Partidul Comunist, hotărârile acestuia fiind puse în aplicare de un Birou Executiv. După schimbarea de regim, rolul Consiliului Popular Judeţean l-a luat CJPUN (n.r. - Consiliul Judeţean Pentru Uniune Naţională), condus de Constantin Bozântan (n.r. - devenit ulterior lider al PNL Bihor), iar organul executiv era primarul judeţului, Doru Drăghici (n.r. - şi el, apoi, tot lider PNL Bihor).

Eu nu prea am vrut să devin viceprimar al judeţului, dar procurorul-şef mi-a spus că era o chestiune provizorie şi că postul îmi rămâne blocat la Procuratură. CJPUN m-a votat pe mine în această funcţie, cu o majoritate covârşitoare, la concurenţă cu Csapo Jozsef (n.r. - ulterior lider UDMR). Am răspuns câteva luni de partea tehnică, din decembrie se adunaseră teancuri de dosare, de pildă autorizaţii de construcţie, şi de gestionat treburile curente, că se făceau tot felul de reorganizări, se schimbau directori de întreprinderi... Cred că ne-am făcut treaba bine, în Bihor nu au fost probleme majore, ca în alte judeţe. Prin iunie-iulie 1990 a început să circule zvonul că vom fi schimbaţi, ceea ce s-a şi întâmplat.

"Nu cred că aş fi rezistat în Parchet"

- Aţi fost - cum se spune despre Monica Macovei - un procuror comunist, iar acum practicaţi ca avocat în civil. Cum v-aţi transformat?

- După ce am absolvit Dreptul la Cluj, în 1979, am fost repartizat consilier juridic la Fabrica de Confecţii din Marghita, iar după câteva luni am fost transferat la cea din Oradea. În Procuratură am intrat în 1983, fiind procuror criminalist până în 1989. În iulie 1990, când am revenit în Procuratură, era deja alt şef, care mi-a spus că trebuia să fiu reîncadrat de la zero. În condiţiile astea, am plecat din sistem, mai ales că mi s-a făcut o ofertă de consilier juridic la o firmă austriacă. Dacă aş fi rămas, azi eram pensionar cu o pensie consistentă, dar nu regret, pentru că am avut o activitate care m-a satisfăcut mai mult decât munca în Procuratură, mai ales în anii ’95-2000, când nu ştiu dacă aş fi rezistat, în primul rând psihic. Am continuat, deci, în Dreptul Civil, mai ales că în 1988 îmi luasem şi doctoratul, cu o lucrare despre bugetele de venituri şi cheltuieli ale întreprinderilor de stat. În 1996 am intrat în avocatură şi tot atunci am fost invitat să predau şi la Facultatea de Drept din Oradea.

- Sunteţi şi vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ Bihor, unde judecaţi litigii comerciale. Cum poţi fi concomitent şi avocat, şi judecător?

- Arbitrajul e o formă alternativă de jurisdicţie. Părţile aleg arbitrii care le judecă, iar soluţionarea se face după Codul Civil, legi şi regulamente. Avantajul e rapiditatea, pentru că hotărârea se ia în cel mult 5 luni, economicitatea, taxele de arbitraj fiind mai mici decât cele din instanţe, şi faptul că soluţiile sunt definitive şi executorii. Poziţia de arbitru, pentru că judeci cu acordul părţilor, te face să fii echilibrat.

"Am libertate totală"

- Aţi fost membru PNL din 1996 până în 2015. De ce aţi plecat din acest partid?

- Ca viceprimar al judeţului în 1990, semnam autorizaţiile primelor firme, iar pentru că apoi am activat în privat mi-am format convingerea că statul nu are ce căuta prea mult în relaţia dintre cetăţeni şi deloc în economie, unde trebuie să arbitreze, nu să activeze. De aceea am şi intrat în PNL, dar am fost mai retras, pe considerentul că în faţă trebuie să iasă tinerii. Reticenţa asta am avut-o şi în ALDE, colegii de aici au insistat destul până să accept candidatura.

- Şi de ce aţi ales ALDE?

- Datorită unui prieten, Mircea Teaha (n.r. - fost copreşedinte ALDE Bihor), şi lui Tăriceanu, un liberal autentic. Pe de altă parte, de vreo doi ani mă întrebam cât de liberal rămăsese PNL după ce a trecut la PPE (n.r. - Partidul Popular European) şi ne-am înhăitat cu PD-iştii lui Băsescu. Nu m-am mai regăsit acolo, nu puteam sta la aceeaşi masă cu cei care au tăiat salarii.

- ALDE e o disidenţă înfiinţată de Călin Popescu Tăriceanu şi de preşedintele PC, Daniel Constantin, deci "partid de lideri". Cum surmontează ALDE acest deficit în Bihor?

- E adevărat că am pornit cu handicapul unei organizări deficitare, dar încercăm să construim o organizaţie funcţională, iar la ALDE îmi place că organizaţiile locale au din partea celei judeţene libertatea de a se structura şi de a lua decizii autonom.

- Când şi cum aţi hotărât să candidaţi la Primăria Oradea?

- De mai puţin de două luni, după ce colegii m-au convins că aş fi un bun candidat. De atunci activez în acest sens cu toată convingerea.

- Cum vă gândiţi să gestionaţi campania în condiţiile în care organizaţia municipală ALDE e condusă de alte persoane?

- Am libertate absolută. Dorin Corcheş, la fel ca Adrian Tunduc, sunt copreşedinţii organizaţiei municipale, care m-a validat şi îmi acordă tot sprijinul.

Bolojan, "cu tancul"

- Ce consideraţi că nu a făcut bine primarul Ilie Bolojan? Când eraţi colegi în PNL ce i-aţi reproşat?

- Nu i-am reproşat nimic, pentru că, v-am spus, în PNL am stat mai în spate. Pe de altă parte, în primul mandat nici nu prea aveam ce să-i reproşez. Oradea era atunci în avarie, iar dânsul a trebuit să intre în acţiune cu tancul, cum se zice. În al doilea mandat lucrurile au evoluat, dar din păcate sistemul de lucru a rămas acelaşi, avem această locomotivă, acest tanc pe care este Bolojan şi care trece peste orice pentru a realiza un scop. Uneori e OK, chiar trebuie să te războieşti, mai ales cu sistemul centralizat de la Bucureşti, dar m-a deranjat că aceeaşi atitudine o are şi faţă de locuitorii oraşului. Nu-i consultă sau o face formal. Sunt peste 200.000 de orădeni, poate tot cu atâtea păreri, dar într-o democraţie trebuie să ţii seama de cât mai multe opinii. S-au luat multe decizii care deranjează...

- Concret?

- De exemplu cu parcările galbene. Eu am un abonament lunar de 70 lei, dar dacă nu găsesc libere parcări albe trebuie să plătesc separat pentru cele galbene. S-a spus să nu se ocupe de dimineaţa până seara un loc în centru, pentru că aici vine toată lumea să-şi rezolve problemele, dar s-a gândit cineva că sunt şi persoane care lucrează în centru 8-10 ore pe zi? Discutabile sunt şi deciziile privind îndatorarea municipalităţii ori noul CET. Sigur, lucrurile trebuie continuate, altfel am face ca şi cu Autostrada Transilvania, rămasă în aer, dar orădenii puteau fi întrebaţi dacă investiţiile trebuie făcute rapid sau eşalonat pe 10-15 ani, ori dacă nu erau mai bune centralele de cartier. Sigur, opiniile pot fi foarte diverse, iar deciziile le ia în final tot conducerea Primăriei, dar aceasta se poate întreba dacă, atunci când există 51%-49% pentru şi contra unei iniţiative, diferenţa o îndreptăţeşte să ia acea decizie şi nu alta.

"Dezvoltare cu cât mai puţine convulsii"

- Ce aţi schimba în modul de a conduce oraşul dacă aţi primi suficiente voturi?

- În primul rând această percepţie a relaţiei cetăţean-administraţie. Consider că administraţia trebuie să ţină cont mai mult de cetăţean. De asemenea, vreau un parteneriat solid între Primărie şi Universitatea din Oradea, dar şi cu celelalte: Agora, Partium, Emanuel. Universităţile pot nu doar să furnizeze specialiştii necesari oraşului, ci şi un suport ştiinţific şi tehnic pentru proiecte, de exemplu în geotermalism, în circulaţie rutieră etc., plus implicarea în viaţa oraşului, de pildă să-şi deruleze anumite activităţi în cadrul Toamnei Orădene, a altor festivaluri...

- PNL şi Ilie Bolojan au avantajul deţinerii funcţiei şi rezultatelor de până acum, PSD îşi fixează campania pe critici totale. Dvs cum vă veţi poziţiona faţă de competitori?

- Eu cred că trebuie criticat ce este criticabil, dar nu demolat ce s-a făcut bine, pentru că nu e normal să porneşti mereu de la zero. Obligatoriu este însă să ne schimbăm viziunea, astfel încât oraşul să genereze dezvoltare şi prin ceea ce deja are, nu doar prin ceea ce se realizează acum, iar dezvoltarea să se manifeste în toate domeniile şi să se facă cu cât mai puţine convulsii, fără sacrificarea locuitorilor. Eu am 61 de ani şi numai de sacrificii am auzit: până în 1989 ne-am sacrificat să reconstruim ţara, să construim socialismul multilateral dezvoltat, să plătim datoriile, din 1990 ne-am sacrificat să aruncăm comunismul peste bord, să facem capitalism, dar ajunge cu sacrificiile, să ne şi trăim vieţile!

- Ce rezultat speraţi să obţineţi? Veţi fi cap de listă pentru Consiliul Local?

- Bineînţeles. Cum să vrei să fii primar fără să accepţi să te implici în calitate de consilier? Eu zic că la alegeri ALDE va face peste 5%, sper să avem cel puţin trei consilieri locali.

- Puteţi enumera câteva nume care vor figura pe listă?

- Lista e încă în discuţie, dar vă pot da un nume: Ioan Mintaş, de la Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

"UDMR reprezintă interesele numai ale unor maghiari"

- Cât a contat sângele maghiar în desemnarea dvs de către ALDE? Vizaţi şi electoratul pe care UDMR îl consideră ca aparţinându-i din oficiu?

- Din punctul meu de vedere nu contează, dar probabil colegii mizează şi pe acest aspect. Ştiu că în mod tradiţional ungurii votează UDMR, din cauza percepţiei care le-a fost inoculată, şi anume că numai UDMR le reprezintă interesele. Dar e o percepţie greşită, s-a dovedit că UDMR reprezintă interesele numai ale unor maghiari.

- Apropo de asta, cum explicaţi agenda exclusivistă a formaţiunilor maghiare? Şi puţinătatea etnicilor maghiari care candidează pentru formaţiunile româneşti...

- Un prieten mi-a spus că dacă în ’90 intram în UDMR aş fi fost senator pe viaţă, dar mie mi s-a părut eronat să vezi lucrurile din perspectiva unei formaţiuni etnice. Orădeni suntem toţi, indiferent de etnie, iar a vedea lucrurile în cheie etnică nu face decât să creeze hiatusuri.

"Oradea merită efortul"

- Ca avocat şi universitar v-aţi făcut un nume pe care acum îl puneţi la bătaie pentru un partid. Aţi luat în calcul posibilele reacţii de campanie, de obicei mai înfierbântate, care v-ar putea şifona imaginea profesională?

- Da, am luat în calcul. Mă aştept la atacuri, soţia mă întreba dacă asta îmi lipseşte mie, dar mi-am asumat riscul, convins că Oradea asta merită efortul.

- La Universitate vor fi alegeri pentru postul de rector. Pe cine veţi susţine dintre cei doi candidaţi, pe actualul rector Constantin Bungău sau pe senatorul PSD Florian Bodog?

- Am o opţiune, dar n-o fac publică, întrucât sunt preşedintele Biroului Electoral Universitar, care organizează alegerile, deci trebuie să fiu echidistant faţă de candidaţi.  

- Rostogolit pe Facebook, textul unui site din Bucureşti sugerează că aţi face "blat" cu PNL, deoarece aţi fost asociat cu viceprimarul Mircea Mălan în cabinetul de avocatură. Cum răspundeţi?

- Fiecare poate spune ce vrea. Probabil e un prim atac electoral, benefic PSD, dar ce să zic? Avocatura e o profesie prin excelenţă liberală, iar Mălan şi soţia sa mi-au fost studenţi şi apoi asociaţi acum peste un deceniu, după care şi-au făcut propria firmă de avocatură. De atunci drumurile noastre s-au despărţit complet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@TDS
Citeam undeva că persoanele meticuloase de obicei nu au partener sau parteneră de viaţă.Personal sunt meticulos cu mine la exprimare,aşa modestă cum e ea,inclusiv ortograme şi diacritice.Nu am nevastă,am avut.Probabil din cauza meticulozităţii mele s a renunţat la parteneriat.Oricum,drăguţă intervenţie a lui eutanasiu.Mi se pare inclusiv satirică.Dar aces id al său mi se pare macabru...
Postat 13 Aprilie 2016, 11:52 de crisan
????????????????????
@crisan : Nu prea înțeleg ce asociere faci ! De ce să nu aibă? Poate da, poate nu !...CEEA CE mă bucură și pe mine...Să trag concluzia că tu ai ?!
Postat 12 Aprilie 2016, 08:10 de TDS
@TDS
Şi încă ceva,eutanasiu dacă spui că n are greşeală gramaticală,ce mă bucură şi pe mine,mă mai duce la ideea că n ar avea nici nevastă,sigur fiind că e un domn...
Postat 11 Aprilie 2016, 22:17 de crisan
Ideea e genială
O aveam în minte cu muuult înainte de 89,dar iiimposibil de pus în practică pentru unii.Pentru alţii se vujeşte perfect
Postat 11 Aprilie 2016, 22:11 de crisan
Considerăm epsilon suficient de mic… aşa încep o parte din demonstraţiile din analiza matematică
Pentru toţi cei care îşi mai amintesc din facultate doar noţiunea de vector, tensorul pare un moft. Nu şi pentru deţinătorii unui doctorat, fie el şi în „venituri şi cheltuieli” adică într-un fel de economie. Prin urmare nici domnului Herchi n-ar trebui să-i fie străin termenul. Poate doar semnificaţia. Dacă greşesc, înseamnă că dumnealui ştie că reprezintă o generalizare utilizată cu precădere în fizică. Generalizarea, în anumite cazuri (particulare (aici cu sensul de private)) este oarecum consecinţa extrapolării. În matematică se poate demonstra corectitudinea ipotezei. În fizică e mult mai greu! În metafizică devine imposibil. Păstrând legătura cu situaţia reală, apare ca obligatorie renunţarea la metafizică. Unii ar putea fi cel puţin deranjaţi pentru că renunţarea echivalează cu ceva ce le-a fost luat, cum ar fi bancherii de marcă (evrei prin excelenţă), altfel o meserie nobilă (dar nicidecum respectabilă) – ca să nu fiu acuzat de antisemitism. Şi în branşa lor, ca şi în aceea a politicienilor, pierderile se raportează la cât ar fi câştigat. Revenind la fizică şi actualitate, dacă am repeta experimentul lui W. Tell, mărul străpuns de săgeata liberală a lui Bolojan ar fi transformat în bolovan şi ar sta pe capul lui Mălan. Aşadar, rolul domnului Herchi ar fi acela de vector în arcul colorat în toate culorile, mai puţin roşu, al pedestrului chel. Traiectoria calculabilă este asemănătoare ecuaţiei lănţişorului în oglindă. Totul porneşte de la experimente repetate şi repetabile (asigurate de duritatea granitului) şi astfel ajungem în punctul în care statistica se dovedeşte imbatabilă. Acum, statistic vorbind, ce probabilitate ar exista ca domnul Herchi să străpungă bolovanul de pe (din) capul lui Mălan? Zero. Deşi, acesta este un număr periculos care are şi o biografie (aplicabilă şi recomandabilă celor ce aspiră la funcţii de orice fel). Dar, tot statistica, în forma ei populară ne spune că: cine a trădat o dată, trădează şi a doua oară. Când domnul profesor „l-a trecut” pe Mălan la examen să zicem că „nu se pune”. Dar când s-a mai şi asociat cu el – pro bono – consider că şi-a trădat cel puţin condiţia de doctor. Chiar şi şirul lui Fibonacci face o repetiţie la început. De ce nu ar face-o şi domnul profesor atunci când acceptă validarea din partea lui Corcheş şi Tunduc? În fond, declară că „are libertate absolută”. Când s-au „înhăitat cu PD-iştii” nu se pune din nou! Accept şi asta. Dar când s-au înhăitat cu PSD-iştii, ar trebui totuşi să intre la numărătoare (cu toate că aş fi nedrept cu PSD-iştii). O fac doar de dragul demonstraţiei. Într-un fel, nu mă mir pentru că şi idolul Tăriceanu s-a răzgândit (la culoarea husei carnetului de partid mă refer aici) până când ne-a dat impresia că el este mai presus de „interesul naţional” al generalului acum în izmene. Pe de altă parte, am înţeles că în primul mandat al lui Bolojan a „stat mai în spate”, dar nu am înţeles dacă poziţia asta era ca să nu-l ia în cătare tanchistul sau ca să nu moară inutil în război. Cert este că, acum, îl deranjează ceea ce a făcut primarul în primul mandat deoarece abia în 2015 a sesizat ce înseamnă să „generezi dezvoltare”. Din gura candidaţilor pare un oximoron. Numărătoarea ar putea continua dar demonstraţia e mai scurtă decât era anticipat. Semiotica, în acest caz, n-ar face decât să demonstreze, ce-i drept mai scurt, acelaşi lucru. Faptul că, atât viitorul candidat PSD – numitul Pop Claudiu, cât şi cel al ALDE - doctorul Herchi au valoarea unui epsilon suficient de mic, astfel încât, înmulţiţi cu ori/cât-ul lui Bolojan să dea acelaşi rezultat.
Postat 11 Aprilie 2016, 21:31 de eutanasiu
!!!
@eutanasiu : Sunt tot mai fascinat de comentariile tale ( eu sunt mai direct , nu ma formalizez si in plus , sigur esti mai tanar ca mine ). Ai o scriitura deosebita , nici o eroare gramaticala ! Ma bucur enorm !
Postat 11 Aprilie 2016, 19:03 de TDS
Cubul ŞI negrul
Nu fac parte dintre admiratorii d-lui Herchi. Nu cred în „realizarea scopurilor” sale. Cum nu cred nici în cat- walk-urile lui Tăriceanu. Dar nici nu pot să mă las păcălit. După părerea mea, ne atrage atenţia că e un om cu carte, că are studii, că e profesor. Posedă şi un doctorat. Planul cincinal cu toate componentele lui era suficient de bine secretizat de procurori ca să nu poată fi accesibil oricui. La fel şi bugetul. Dincolo de toate acestea nu trebuie să ştii prea multă hermeneutică, nici să primeşti prea multe explicaţii din partea candidatului spre a înţelege care e ideea din aserţiunea „în privat mi-am format convingerea că statul nu are ce căuta prea mult în relaţia dintre cetăţeni şi deloc în economie, unde trebuie să arbitreze, nu să activeze. De aceea am şi intrat în PNL, dar am fost mai retras…” . Ar părea chiar o alegaţie (cum ar zice unii judecători privaţi de doctorat). Dar care e scopul lui? Acela de a-l imita pe preşedinte. Adică de a-şi păstra şi spori privilegiile. Ar putea, în spiritul misiunii tezelor de doctorat să cerceteze aplicaţiile practice ale posibilei noutăţi în politică - „implementarea sinecurismului „ales””. Dar cu 5% ca rezultat propus ar avea o problemă cu reprezentativitatea. Interviul este (nu pare) o concantenare de teze de doctorat. Nu principiile sunt cele ce caracterizează amalgamul. Contradicţiile sunt cele ce ies în evidenţă. Cum să vrei să schimbi (doar) percepţia relaţiei cetăţean-administraţie când intrarea în PNL a fost urmarea convingerii că statul nu are ce căuta prea mult în relaţia dintre cetăţeni? Pentru ca, şase idei (teze) mai jos să declari că administraţia trebuie să ţină cont mai mult de cetăţean! Geotermalismul pare doar un „cuvânt înainte” din recomandarea lucrării de licenţă a „cubetelui” Mălan. Pentru îndrumătorul politic al doctorului Herchi, numindu-l aici pe excelenţa sa – izvorâtorul de mir (în medicina culturii) - Mintaş, nominalizarea „singur pe post” este o condiţie sine qua non. Aflăm că şi la Partium, ar fi udmr-işti dornici de doctorate. Pe lângă Emanuel, Agora şi irepetabila Universitate Oradea. Adică şi udmr-iştii buni pot ajunge să reprezinte interesele altora. Un fel de democratizare a luxului. Chestie fină, care ţine de aripa libera-listă a siglei candidatului (legătura dintre lux şi capitalism explicând-o întru-un comentariu recent prin intermediul darului). Am aflat din comentariul domnului tds, ale cărui scrieri nu le pun la îndoială, cel puţin din perspectiva documentării şi ale cărui păreri le împărtăşesc deseori, că domnul Herchi ar fi evreu. Nu pare să fie vreun cubist. Nici măcar grizonat, darămite negru. Dar, ar fi important să aflăm dacă domnul Herchi este sectant ca şi Bolojan, Pop Claudiu şi alţii. Pe lista masonilor cotizanţi nu l-am găsit. Dacă ar mai îndeplini şi aceste „ultime” (minime) condiţii nu ar mai putea candida din pricina cumulului de funcţii, cumul care, la un moment dat, ar întrece şi incompatibilitatea împreună cu conflictul de interese. Până la elucidarea cazului „acoperitul” rămâne un simplu trimis al colegilor la vedere (descoperiţi) care l-au „convins că e un bun CANDIDAT”. Un fel de sextant (dex) al plutaşului Bolojan. Cine îl va accepta si cine i se va opune? Mihalache-ii, dornici de HCL-uri aprobate de ei şi plătite din banii noştri, echivalentul posturilor de ambasadori în regatul Consiliului Local, îl vor accepta. Miha-lacheii de rând îl vor iubi. Probabil i se vor opune cei care finanţează plimbarea moaştelor bugetului local.
Postat 11 Aprilie 2016, 17:05 de eutanasiu
Avocatul.
Era prin anii 1958-1960, demult cand l-am cunoscut pe tatal dansului, care era pe vremea aceea seful Politiei Oradea, un om deosebit, care a facut studii la Moscova si nu i-a fost rusine niciodata sa recunoasca faptul ca este "tigan"(pe vremea aceea nu exista cuvantul ROM, dimpotriva se mandrea cu etnia din care face parte. Era un barbat frumos, destept, cinstit, corect, care ajuta in spiritul legii, pe oricine cerea ajutor.In schimb, cunosc faptul ca fiul- avocat, in legatura cu Legea 10, a facut o revendicare fictiva pentru un imobil, in numele unei persoane inexistente , lucru ce a intarziat cu un an dreptul persoanelor indreptatite de a reprimi acel imobil.Ma intreb daca sa alegem un astfel de PRIMAR.
Postat 11 Aprilie 2016, 16:41 de sorana
@ADINA
Doamna,domnisoara,putinder sau ce ii fi, de cate ori intervii nu faci altceva decat sa ne atragi atentia ca inca mai exista multa lipsa de decenta in lume. Si eu cred ca esti un soi de barbat, dar numai anatomic vorbind, in rest esti o isterica, cu limbaj infect. Nu sunt nici pe departe un fan TDS, dar nu am observat la el niciodata un limbaj atat de josnic ca al tau, si nu pentru ca se abtine, ci pt ca nu ii este specific, iar tie iti este specific. Sa iti dai nume de femeie este specific unui individ pana in 18 ani, dar nu cred ca e cazul tau. Sa fii femeie si sa vb asa (" cakcat!!! ")inseamna sa fii o lepra ordinara la care ii pute gura de la posta. Inceteaza cu limbajul acesta, "ataca" prin argumente sau idei, dar nu prin vorbe murdare. Eu cred ca e f important daca este evreu Herchi, dar din moment ce nu crezi ca e important sa vb civilizat, ar fi culmea sa te intereseze lucruri mai fine. NU te supara dar limbajul tau pica ca o balega intr-o camera de oaspeti. FARA INJURATURI SI FARA INCULTURA!
Postat 11 Aprilie 2016, 10:20 de detectiv
M / F
@ADINA : Nu dorm , esti male iar nu are cine sa te...e valabil atat pentru male cat si pentru female !
Postat 11 Aprilie 2016, 00:04 de TDS
tsd, sper sa dormi la ora asta!
tsd, stiu ca te enerveaza la culme cand iti incurcam literele :))) vezi cu sexu' ce faci ca erai nehotarat in cazul meu ... nu-ti era clar daca-s ADIN sau ADINA ...
Postat 10 Aprilie 2016, 23:44 de ADINA
Călăreţul fără cap
Dacă Fibonacci ar trăi în zilele noastre păstrând tot ceea ce a descoperit până la 1250, poate că şi-ar pune problema unui şir de numere, la fel de exclusivist ca şi cel ce-i poartă deja numele, care să umple chiar „golurile” din succesiunea de aur. L-am găsi astfel şi pe domnul Herchi pe undeva între 55 şi 89. Cifra 61 ne arată că nu este între primele zece, caz în care ar fi fost uşor memorabilă şi este prea mică pentru a fi suficient de mare (un fel de epsilon), aşa încât nu ne poate impresiona prin mărime. Un fel de păr albit pentru care posesorul nu are nici un merit deosebit. Fiind înaintea lui 89, se impune calculul diferenţei. Aşadar 28 defineşte raportarea la origine. Ar putea fi de 4 ori 7 ani de-acasă. Posibil, dar nu suficient. Cifra ne arată că, la originea istoriei recente, domnul cu pricina avea unul dintre cele patru cicluri de 7 ani efectuat în procuratură. Tocmai această vechime prin rezistenţă în procuratura „veche” ne sperie. Supunerea faţă de procurorul –şef de la acea vreme, condiţionată de blocarea postului, reprezintă valoarea de întrebuinţare a acestui domn. Nici eu nu cred că ar fi rezistat în procuratură. Dar nici că numirea în funcţia de judecător al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ Bihor are vreo legătură cu meritocraţia. Doctoratul în „bugetele de venituri şi cheltuieli ale întreprinderilor de stat” să fi fost criteriul competenţei? Dacă da, atunci sunt în pericol toate firmele private care ajung la arbitraj. Fie între ele, fie cu statul. „Judecător” în litigiul dintre preşedintele (APAREGIO) Bolojan şi directorul Companiei de Apă - Gavra pe de o parte şi Biharia pe de altă parte, fără să ţină cont de lipsa oricărui argument şi/sau document în favoarea primarului, i-a mediat(izat) indirect pe locuitorii Bihariei drept gregari. Contra sumei de peste un milion de lei. Pentru un proiect care nu era întocmit corect, pentru o licitaţie care nici nu a avut loc şi pentru curajul de a i se opune şefului său de partid de la acea vreme. Greţurile distinsului domn se opresc însă doar la alăturarea cu PDL-iştii, nu şi la alăturarea cu sinecuristele Companiei de Apă – Cornea (Ciursaş) şi Ciule, altfel jenante campioane ale scrisului iresponsabil. Este mai curând un protector. Un fost coleg al irepetabilului Ciursaş în dregătoria judeţului. Coincidenţele nu se opresc aici. Vlasov ne-a arătat că la Curţile de Arbitraj liberalismul pur separă dreptatea de adevăr. Cu preţul evaluat de DNA şi plătit cazinourilor. Îndeletnicire nobilă se numeşte. Logica ar putea sta în loc dacă doctoratele nu s-ar prescrie. Amiabil. Ar putea rămâne doar teza „cheltuielilor întreprinderilor de stat” deşi, mi s-ar părea mai corect „bugetele de venituri de la stat”. Dar ce-l mână în luptă pe cavaler? Calul, ar spune unii. Dezinformaţii şi anacronicii care nu ştiu că simbolul PNL-ist s-a schimbat. Banii, ar spune cei cu carnetul vizat şi cotizaţia la zi. Nici unii şi nici ceilalţi nu greşesc. Şaua însă, este a PSD-iştilor. Aşa se face că, ori porneşte fără cal, ori nu mai e cavaler dacă nu are şa.
Postat 10 Aprilie 2016, 22:50 de eutanasiu
???
@ADINA : Iaca , asa stiu eu ! Una peste alta comentariul meu a fost decent si chiar favorabil intervievatului ! Deci nu vad ce f..te grija ? Sau nu ai cine sa te...?
Postat 10 Aprilie 2016, 22:46 de TDS
iar te bagi, tds?
care informatii??? Tds,fac alergie cand te vad pe aici si pe oriunde!!! Schimba-ti dreacului pseudonimul de cakcat!!!
Postat 10 Aprilie 2016, 22:34 de ADINA
OK
Din informatiile mele D-l Herchi este evreu ! Deci nu stiu ce cauta in ecuatie UDMR-ul ! Dar mi-au placut raspunsurile date ( evident este un om inteligent , cu facultatea facuta la vremea ei ! ) dar asteptam si un punct de vedere vis-a-vis de Piata Unirii !!!
Postat 10 Aprilie 2016, 22:21 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON