URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2016, 07:42

Prefectul Claudiu Pop: "Nu mă interesează candidatura la Primăria Oradea"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2012, după ce fusese preşedinte al PSD Oradea, devenea cel mai tânăr prefect al judeţului. După 3 ani şi 7 luni, e cel mai longeviv! Dincolo de "rezistenţă", Claudiu Pop s-a remarcat, însă, şi printr-o atitudine mai puţin obişnuită.

Fără a se rupe de partidul care l-a promovat, a avut opinii contrare foştilor colegi asupra proiectelor de dezvoltare a Oradiei şi judeţului, astfel că, în loc să îngreuneze iniţiativele administraţiilor locale, le-a adăugat proiecte cu finanţare de la Guvern. Poate tocmai acest lucru, devenit atu în an electoral, l-a făcut pe liderul PSD Bihor, Ioan Mang, să-l propună candidat la Primăria Oradea.

În interviul acordat BIHOREANULUI, Claudiu Pop dă însă cărţile pe faţă: nu va candida la Primărie şi e convins că politica nu se face pentru a-i bloca pe competitori, ci pentru a lăsa ceva în urmă.

- În 2012 v-a numit prefect premierul Victor Ponta. După spargerea USL v-a menţinut datorită provenienţei din PSD. Acum vă simţiţi reprezentantul Guvernului tehnocrat?

- Nu îmi reneg originile, dar sistemul administraţiei se îndreaptă spre profesionalizarea funcţiei de prefect, una din cele mai complexe, "regina administraţiei publice". Personal, am încercat şi cred că am reuşit să fiu imparţial, să tratez legal şi egal toate administraţiile locale. Puteam proceda în cheie conflictuală, dar am considerat că niciun conflict nu duce la nimic util. Exemplific: când juriştii Prefecturii au constatat că unele acte ale administraţiilor locale erau susceptibile de nelegalitate, deşi legea îmi permitea, nu le-am atacat în instanţă imediat, ci am solicitat revizuirea lor. În majoritatea cazurilor, cam 70%, primarii şi consiliile au înţeles şi le-au revizuit.

Inclusiv instituţiilor de control le-am cerut ca întâi să informeze şi să îndrume agenţii economici, iar sancţiunile să le aplice celor care nu vor să se conformeze legii. Am avut directori care s-au lăudat că sunt pe locul I în ţară la amenzi, dar nu acesta e rolul nostru, ci să avem cât mai puţine încălcări ale legii. Abia atunci putem spune că ne-am făcut treaba.

- Premierul Dacian Cioloş a schimbat mai mulţi prefecţi invocând fie incompetenţa, fie partizanatul lor politic. Vă aşteptaţi să fiţi revocat înaintea alegerilor locale?

- În momentul numirii am fost conştient că pot fi revocat oricând. Nu pot spune că atunci când a fost schimbat predecesorul meu a fost corect, iar când sunt schimbat eu ar fi incorect. În schimb, cred că ar fi în folosul administraţiei să stabilim o dată pentru totdeauna funcţiile publice şi pe cele politice, cine pleacă odată cu Guvernul, pe ce funcţii poate face Guvernul numiri. Altfel, putem avea situaţii când un prefect sau un director acţionează nelegal pentru a nu fi schimbat. Sau invers, refuză să acţioneze, tot pentru a nu fi schimbat. E nevoie de mai multă stabilitate.

Vreau să las ceva în urmă

- Deşi le-aţi mai "întors" decizii, nu aţi pus piedici administraţiei Oradiei şi Bihorului, controlate de PNL...

- Nu-mi convine nici mie că am rămas fără apă caldă şi căldură din cauza lucrărilor la reţele, dar oraşul se dezvoltă şi incovenientele sunt trecătoare. Când podul din centru a intrat în reparaţii, reacţia mea a fost să grăbesc redeschiderea Podului Densusianu, pentru a decongestiona traficul cât puteam. Eu cred că pe orădeni îi interesează ca lucrurile să se facă, nu cine le face, Primăria sau Guvernul. Convingerea mea e că prefectul, primarul, preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să-şi dea mâna pentru dezvoltare. Dacă primarul a avut nevoie de ceva de la Guvern şi m-a solicitat, m-am dus să obţin sprijin. Aşa a transferat Ministerul Apărării 60 de hectare către municipiu şi judeţ, aşa s-a obţinut teren pentru parcul din Oncea... Nu pentru primar ori pentru preşedintele CJ, ci pentru Oradea şi pentru Bihor trebuie sprijinite eforturile de dezvoltare.

Asta nu înseamnă că dacă administraţia locală ia o decizie care nu respectă termenii legali nu reacţionez. Au fost şi situaţii când am ajuns la procese, de pildă pentru anularea Hotărârii privind deratizarea. Am demonstrat că Poliţia Locală nu putea face parteneriat cu o societate comercială pentru a o ajuta la contracte, iar instanţa ne-a dat dreptate. Dar nu consider că am câştigat împotriva cuiva, ci că a câştigat interesul orădeanului. Când îmi voi termina mandatul, vreau să merg pe stradă şi orădenii să spună "omul ăsta a făcut ceva". Nu vreau să fiu cunoscut ca prefectul care s-a opus la aia sau la aialaltă, pentru că şi eu sunt orădean, şi aici vreau să trăiesc.

- Şeful PSD Bihor v-a pomenit primul între cei 7 posibili candidaţi la Primăria Oradea, cu "regretul" că aveţi ezitări. V-a cerut acordul? Aţi discutat cu foştii colegi?

- Anul trecut, în preajma referendumului pentru unirea Oradea-Sînmartin, am spus că vreau să-mi finalizez mandatul şi o să vedem apoi ce va fi. Când am constatat că eu cred în acel proiect, iar alţii gândesc altfel, am spus că în aceste condiţii nu mă interesează candidatura la Primărie. Dacă după ce voi finaliza mandatul oamenii vor spune că am lăsat ceva în urmă, poate voi continua în administraţie. Eu îmi doresc, o spun sincer, îmi place ce fac. Dacă nu se va putea, vom vedea ce va fi.

- În toamnă, când se credea că la Primărie va candida Mircea Mălan, se spunea totuşi că voiaţi să intraţi în competiţie cu acesta...

- Cred că am răspuns: în acest moment nu se pune problema candidaturii. Nu vreau să dezvolt, şi aşa au fost prea multe situaţii în care mi-a fost pomenit numele.

Trebuie să fii orb să nu vezi lucrurile care se mişcă

- Dacă aţi candida, ce aţi face diferit faţă de actuala administraţie?

- Nu pot să intru în acest joc, pentru că orice aş spune ar putea să-mi fie reproşat de cei care vor candida. Ceea ce pot spune, în schimb, e că sunt lucruri pe care ca orădean mi le doresc. Sunt lucruri care se mişcă şi trebuie să fii orb sau rău intenţionat să nu le vezi. Ah, că din păcate nu se mişcă aşa repede cum vrem şi în toate direcţiile, e altceva. Dar te şi loveşti zi de zi de situaţii în care lucrurile nu depind doar de tine, depind şi de proiectanţi, de constructori... Am constatat-o şi eu la DN 76, la pasarela din zona Metro, alţii la Piaţa Unirii... E uşor să comentezi de ce au apărut nişte gropi, crăpături, întârzieri, dar niciodată lucrurile nu depind de un singur om. Pe de altă parte, tocmai de aceea există garanţie, să se remedieze problemele.

- În cazul repetării referendumului vă mai menţineţi susţinerea pentru unirea între Oradea şi Sînmartin? Dar dacă ar viza şi unificarea cu Oşorhei?

- Ca prefect nu aş vrea să mă antepronunţ pe o temă care încă nu a fost pusă în discuţia Consiliului Local. Dar ca orădean vă pot spune că dacă nu apar lucruri care să mă facă să mă răzgândesc, voi vota pentru unificare. Eu cred că unirea ar fi un beneficiu pentru toţi, din Oradea şi Sînmartin. În ce priveşte chestiunea cu Oşorheiul, cred că Oradea are capacitatea să susţină într-un ciclu electoral un singur proiect de acest fel. Discuţia poate fi foarte lungă şi ar duce în multe alte aspecte, de pildă la marea fărâmiţare administrativă din România. Bihorul are 100 de unităţi administrativ-teritoriale, vreo 25 sub 5.000 de locuitori, care nu se susţin singure. Dacă ar fi mai mari, s-ar elimina din birocraţie, iar fondurile pe care le-ar atrage pentru dezvoltare ar fi mai mari şi efectele mai rapide.

Au fost directori cărora le-am cerut revocarea

- În pofida vârstei, sunteţi un prefect autoritar. Cu toate acestea, nu vi s-a putut reproşa că aţi fi tiranizat primari ori directori, că le-aţi fi căutat nod în papură pentru a le "arăta calea" către PSD. Ce v-a oprit?

- E o vorbă: dă-i unui om o funcţie şi vei vedea ce caracter are. Eu consider că puterea nu m-a deformat. Mi se pot face reproşuri, dar nu că n-aş fi corect.

- V-aţi implicat în câteva proiecte precum reabilitarea DN 76 Oradea-Beiuş, a Podului Densusianu, construirea pasarelelor peste centură, care nu erau în fişa postului.

- Dacă apare o problemă nu pot să mă fac că n-o văd. Inclusiv în problema lacului cu nuferi din Băile 1 Mai puteam sta deoparte, dar nu e felul meu. Am blindat toate forajele ilegale. Sigur, până la rezolvarea problemei mai e, ştiţi că specialiştii fac studii care vor dura, dar am acţionat aşa încât peste câţiva ani să nu rămână fără obiectul studiilor.

- Sunteţi primul prefect care a admis presa la reuniunile Colegiului Prefectural. Ce a determinat această deschidere care putea fi cu două tăişuri, presa remarcând şi ce slab pregătiţi sunt unii şefi de instituţii deconcentrate?

- Am deschis Colegiul Prefectural din dorinţa de transparenţă, iar trimestrial şedinţele le-am făcut în judeţ, ca să duc administraţia cât mai aproape de cetăţean, să arăt şi cu ce se ocupă Prefectura, pentru că unii cred că prefectul e şeful primarilor, şi să responsabilizez directorii. Am oferit cetăţenilor posibilitatea de a li se adresa direct şi de a primi răspunsuri fie pe loc, fie în scris în câteva zile, la probleme care pentru ei sunt importante. În această perioadă, însă, vom sista reuniunile în judeţ, pentru a nu fi interpretate electoral.

- Apropo de directori slabi, cât vom mai plăti preţul politizării excesive? Dacă depindea de dvs, pe câţi i-aţi fi schimbat?

- Nu dau nume, dar au fost directori a căror revocare am cerut-o. Nu vă ascund că dacă în unele cazuri au fost schimbaţi, în alte cazuri sunt încă pe funcţii. Faptul că pe fundalul politizării directorii se ascund în spatele unor concursuri nu e OK. Din punctul meu de vedere ar trebui să se stabilească fie că directorii sunt numiţi politic şi, deci, pot fi revocaţi oricând, fie că sunt profesionişti numiţi prin concurs, şi atunci să nu mai fie schimbaţi. Până se va lua o decizie, eu nu pot decât să repet: prefectul aplică legea, nu face legea.

Forţa funcţiei

- Aveţi regrete, aţi lua acum alte decizii în locul celor pe care le-aţi luat?

- Nu. Totdeauna am aplicat legea în litera şi în spiritul ei. Un regret a fost, însă, că pentru a impune legea a trebuit să utilizez şi forţa funcţiei. Acum trei ani am fost făcut în toate felurile pentru că am cerut revizuirea unei Hotărâri a Consiliului din Sînmartin ce interzicea prospecţiunile geologice în comună, în condiţiile în care Constituţia spune că resursele sunt ale ţării, şi nu un consiliu decide asupra lor, ci Guvernul. Atunci mi-am pus problema să îmi dau demisia, dar oricine mi-ar fi urmat trebuia să aplice legea. În final, Prefectura a câştigat procesul. Eu înţelegeam dorinţa oamenilor de a nu le fi afectat mediul, dar nu era vorba nici să se facă prospecţiuni în Sînmartin, nici să se caute gaze de şist. Pentru mine n-a fost o experienţă plăcută.

- Care consideraţi că vă sunt reuşitele?

- O parte le-am amintit, o parte nu se văd, pentru că nu e specificul Prefecturii să deruleze proiecte, dar satisfacţia mea este că la unele din proiectele administraţiilor locale am contribuit şi eu. Apoi, la fel de important, Prefectura a menţinut un climat social pozitiv şi serviciile publice au funcţionat cu îmbunătăţirile posibile în condiţiile date.

Alegeri cu schimbări

- Au început pregătirile pentru organizarea alegerilor locale? Ce va fi nou în desfăşurarea lor?

- Suntem prima Prefectură care deja a anunţat licitaţia pentru buletinele de vot. La aceste alegeri vor fi câteva noutăţi, în primul rând că preşedinţii secţiilor de votare nu vor fi numiţi de prefecţi, ci de Autoritatea Electorală Permanentă. Până acum cheltuielile erau plătite de administraţiile locale, acum vor fi achitate de Guvern prin prefecturi. Dar cea mai importantă noutate are ca scop evitarea votului multiplu: cărţile de identitate ale alegătorilor vor fi scanate, astfel că votul multiplu ar fi descoperit pe loc. De altfel, în perioada următoare vom avea instructaje şi informări publice pe această temă.

- Ce opţiuni aveţi dacă nu candidaţi la Primărie? Vă gândiţi la Parlament?

- Mă gândesc să-mi duc mandatul la capăt. Când nu voi mai avea această responsabilitate voi lua o decizie.

- Şeful PSD Bihor are o vârstă, dvs alta, ambele îndreptăţesc observatorii să se întrebe când vă gândiţi să vă asumaţi conducerea organizaţiei...

- Nu răspund la asemenea întrebări atât timp cât sunt prefect. Fiecare partid are un lider, eu am încercat să am o conduită egală cu toţi, fără privilegii şi fără discriminări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
WTF
Wow. Incredibil cum s-au mobilizat toti lingaii la postat comentarii pro prefect. Sau o fi unul singur care are mai multe conturi. Sau poate o fi chiar eminenta cenusie de prefect cu toata familia dupa el la postari.
Postat 25 Martie 2016, 23:27 de outernational
:)))
Au aparut si clonele :)))) Puteai fi putin mai inventiva sa nu alegi doar nume de femei, si toate din 2 nume :)))
Postat 25 Martie 2016, 12:14 de hateretards
Toata aprecierea
Tin sa va felicit pentru tot reusitele dumneavoastra!
Postat 25 Martie 2016, 09:26 de AlexandraAle
Felicitari!
Sunt mandru ca in Oradea exista astfel de oameni, sunteti un exemplu demn de urmat!
Postat 25 Martie 2016, 09:16 de BiaCarmen
Jos palaria
Intotdeauna v-am apreciat atat ca om cat si ca si unul dintre "stalpii acestui judet". Va felicit din toata inima pt tot ceea ce ati facut si sper sa faceti si de acum inainte.
Postat 25 Martie 2016, 09:06 de SofiaSofi
Doamne Ajuta!
Sunteti un domn de nota 10. Suntem mandri ca suntem bihoreni! Sa va tina dumnezeu tot asa si sa duceti Oradea in top.
Postat 25 Martie 2016, 08:56 de LauraCris
Tot respectul
Ma bucur sa citesc aceste frumoase vorbe spuse de dumneavoastra. Sunteti omul de care, noi, cetatenii acestui oras avem nevoie!!
Postat 25 Martie 2016, 08:45 de Romina
Felicitari Domnule Prefect
Felicitari domnule Prefect! Sunteti exemplul de asa DA! Ati facut tot posibilul pentru ca judetul nostru sa se ridice! Tot respectul pentru dvs.
Postat 25 Martie 2016, 08:44 de Romina
Aritmetica
Omul si-a calculat corect sansele!Ca si altii de care Partidul are GRIJA!
Postat 25 Martie 2016, 08:17 de GORON
FELICITARI
Felicitari d-lui Prefect pentru ceea ce a reusit sa faca intr-un timp scurt !!!
Postat 24 Martie 2016, 22:16 de om_bun
FELICITARI !
Cu MANG XEOX presedinte de partid !si TIRON ANAMARIA secretar general PSD-Bihor nu poate castiga decat o primarie de comuna mica si aia cu multi ,,surzi si orbi '' la figurat ,bineinteles.Daca cei 2 ar pleca acum ar mai fi o sansa de 5-6 consilieri dar ori cum o sa plece dupa ce urnele isi vor da verdictul !Ghiocei din PSD Bihor ! indreptativa ,,spinarile ''ca asa ramaneti pina in iunie !
Postat 24 Martie 2016, 20:09 de PETREI
pt toti lingaii de mai jos
... Daca n-ar fi fost tac'tu ajungeai vanzator la en-gross la cat te duce mintea. La primarie mai lipseai.
Postat 24 Martie 2016, 17:03 de outernational
Asa da
Desi nu pot spune ca sunt un fan al d-lui Prefect, de data asta mi-a placut ce am citit. Ar putea invata si "desteptii" de Mang si Popa Liviu, care sunt tot timpul gica-contra, cate ceva din declaratiile lui ;)
Postat 24 Martie 2016, 13:28 de hateretards
Mare om mare caracter
Tot respectul pt Dl.prefect
Postat 24 Martie 2016, 11:10 de duplex
Și totuși se face treabă.
Trebuie remarcat, ca de altfel si presa a observat, ca lucrurile nu sunt cum au fost. Am înțeles, tot de prin presă, că actuala instituție a Prefectului este cea mai transparentă în ceea ce privește activitatea instituțiilor publice. Personal sunt încântat să văd o colaborare mai bună între instituțiile locale. Cine ar fi zis? Acest prefect, părerea mea, cred, ca a făcut cât n-au făcut alți 3 prefecți laolaltă. Eu personal îi mulțumesc că făcut posibil ca tot ce ține de județul nostru să funcționeze mai bine. Un exemplu clar că se poate și prin buna colaborare cu alți conducători ai altor instituții din județ.Sper în continuare la o bună dezvoltare si colaborare. Ps: Felicitări Domnului Prefect.
Postat 24 Martie 2016, 09:45 de Antofle
nu mi-e drag psd, tot respectul pt. Claudiu
Cu psd-ul boicotistilor, chibitilor,copy-paste, mincinosi si parveniti, e pacat ca numele lui Claudiu Pop poate fi asimilat.. Stiu ca l-am apostrofat ca se dadea independent, dar niciodata pt. ceea ce face sau gandeste. Tot respectful pt. el si cred ca de asa oameni avem nevoie. Bineinteles iar vor sari astia care au bai cu credinta ..apartenebta,,,de fapt cu orice...numic nu e bine, totul tre aruncat si distrus. Bravo domnule prefect pt. linia clara si dreapta pe acre ati ales-o. stiu ca vreti binele Oradiei si poate va hotarati la o alianta cu Bolojan pt. ca e clar - directiile va sunt aceleasi , binele oradenilor!! Succes!!!
Postat 24 Martie 2016, 08:36 de TC
respect
Dle Prefect, dle Claudiu Pop, toata stima si respectul nostru.Sunteti un om de caracter...
Postat 24 Martie 2016, 08:18 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON