URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2018, 08:03

Judecată în familie: BIHOREANUL intră în culisele celui mai mare proces de corupţie. Vezi de ce au fost condamnaţi Kiss şi Rus

Judecată în familie: BIHOREANUL intră în culisele celui mai mare proces de corupţie. Vezi de ce au fost condamnaţi Kiss şi Rus VILA CU MICROFOANE. Faptul că DNA a comandat SRI plantarea de microfoane până şi în „spaţiile private” naşte în cazul judecătorului Antik Levente şi al soţiei acestuia, Cristina Antik, o constatare cinică, dar inevitabilă: dată fiind dimensiunea enormă a vilei celor doi - pe care, din pudoare, magistratul a trecut-o în declaraţia de avere ca având 156 metri pătraţi x 3 (adică 468 mp pe 3 niveluri) - „Binomul” pare să fi trudit, totuşi, din greu...
Judecată în familie: BIHOREANUL intră în culisele celui mai mare proces de corupţie. Vezi de ce au fost condamnaţi Kiss şi Rus CARE PE CARE! Deşi a aruncat în aer inclusiv credibilitatea judecătorului Antik Levente, dezvăluirea avocatului Răzvan Doseanu (foto) că DNA şi SRI i-au supravegheat clientul şi pe el însuşi l-a ţintit, de fapt, pe fostul şef al DNA Oradea, Ciprian Man (medalion), pe care îl consideră principalul „vinovat” de actele de „poliţie politică”, bazate pe o autosesizare fabricată
Judecată în familie: BIHOREANUL intră în culisele celui mai mare proces de corupţie. Vezi de ce au fost condamnaţi Kiss şi Rus RĂU DE DNA. Miercurea trecută, când judecătorii Curţii de Apel le-au dat ultimul cuvânt, Alexandru Kiss (prim-plan) s-a declarat „speriat” de graba cu care se derulează procesul început acum 3 ani şi jumătate, în timp ce colegul de dosar Beniamin Rus (fundal) s-a plâns că procurorii l-au băgat în faliment. „Prejudiciul care mi-a fost adus mă îndreptăţeşte să mă îndrept împotriva DNA, o să mă consult cu avocaţii”, a ameninţat el

Mega-procesul lui Alexandru Kiss şi Beniamin Rus a fost dinamitat de avocaţi şi de magistraţi după ce iniţial toţi l-au vrut cât mai discret, ca să evite „presiunea mediatică”. La un deceniu după cele mai „grase” fapte de corupţie probate din Bihor, Curtea de Apel Oradea a amânat verdictul definitiv, pe fondul unor acuze extreme pe care avocaţii fostului şef al CJ şi ai patronului grupului Selina le-au adus atât procurorilor DNA, cât şi judecătoarei de la Tribunal care astă-vară îi condamnase la închisoare.

Lucrări şi achiziţii publice de peste 70 milioane euro au fost decise, aproape un deceniu, de un politician şi de un amic afacerist care stabileau cine câştigă marile licitaţii, contra unor „comisioane” de 4,3 milioane euro. Pentru asta i-a trimis în judecată DNA Oradea, în 2015, pe Alexandru Kiss, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, şi pe magnatul Alexander Mudura, fondatorul mall-ului Lotus, la pachet cu oameni de afaceri din Ungaria şi din ţară beneficiari ai contractelor aranjate.

Pe Kiss şi pe doi dintre ei, Beniamin Rus, proprietarul grupului Selina, şi Bojtor Vilmos, care controla mai multe firme offshore, Tribunalul Bihor i-a condamnat astă-vară la ani buni de închisoare, în ciuda eforturilor a nu mai puţin de 14 avocaţi de a le obţine achitarea. Sentinţa finală urma s-o dea săptămâna trecută Curtea de Apel Oradea, dar procesul a fost brusc aruncat în aer: unul dintre apărătorii politicianului a acuzat DNA că, împreună cu SRI, a comis acte de „poliţie politică” împotriva clientului său, dar şi a unuia dintre cei doi judecători puşi să dea verdictul definitiv. În „boxa acuzaţilor” au ajuns astfel, brusc, chiar oameni ai legii, procurorii DNA şi judecătoarea de la Tribunal, care ar fi trimis la puşcărie oameni nevinovaţi.

Dovediţi de-o „venitură”

Rechizitoriul celui mai complex caz de corupţie din Bihor a fost finalizat de DNA în iunie 2015. Potrivit procurorului Adrian Munteanu, venit cu câţiva ani înainte de la Hunedoara, deci fără partipriuri cu mai-marii locului, din 2002 până în 2008 judeţul a fost terenul de vânătoare a doi prădători ai banului public.

Concret, lui Alexandru Kiss i s-a imputat că în anii 2002-2003, împreună cu influentul Mudura, a primit 300.000 euro de la patronul firmei Keviep din Debreţin, Miklossy Ferenc, şi de la fiul acestuia, Miklossy Ferenc Laszlo, directorul subsidiarei orădene East Bau, pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i atribuie contractul pentru construirea haldei ecologice de deşeuri a oraşului, afacere de 12 milioane euro.

În 2003-2004, Kiss şi Mudura ar fi luat 100.000 euro de la patronul Selinei în schimbul mai multor contracte pentru deszăpeziri şi reabilitarea unui drum judeţean, în valoare de circa 9 milioane euro, iar în 2005-2006 alţi 700.000 euro pentru terenurile subevaluate ale fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii, prejudiciind CJ cu peste 6,12 milioane euro.

Cele mai consistente şpăgi, peste 3,21 milioane euro, Kiss şi Mudura le-ar fi încasat între 2002-2008 pentru ca CET Oradea să se aprovizioneze cu cărbune importat prin firmele sătmăreanului Bojtor Vilmos, stabilit la Budapesta, şi prin Martex Trans, a orădeanului Gheorghe Roatiş, afacere de 50 milioane euro.

Mita, arăta rechizitoriul, era disimulată prin contracte de vânzare-cumpărare a unor utilaje şi materiale: firmele „cadorisite” cu bani publici achiziţionau la anumite preţuri bunuri de care aveau nevoie, dar le plimbau prin firmele offshore ale lui Bojtor şi abia apoi intrau în posesia lor, plătind preţuri mărite. Diferenţele de sume, în total peste 4,3 milioane euro, erau scoase din conturi şi predate cash lui Kiss şi Mudura, după ce Bojtor îşi reţinea 3-4 procente pentru „albirea” banilor.

Vinovaţi la plată

Încă de la început, apărătorii inculpaţilor au folosit toate posibilităţile pentru a lungi procesul, mizând pe prescrierea răspunderii din cauza vechimii faptelor, au sesizat CCR pentru a elimina din probatoriu convorbirile telefonice compromiţătoare interceptate cu sprijinul SRI, pe baza unor mandate de siguranţă naţională emise de ÎCCJ, motivând că nu aveau ce căuta într-un dosar de corupţie şi că le-au afectat vieţile personale, au cerut noi traduceri din limba maghiară, folosită de Kiss, Mudura, Miklossy sr şi Bojtor, au contestat rapoartele financiar-contabile ale experţilor DNA potrivit cărora, de pildă, numai prin vânzarea sub preţ a fostelor unităţi militare, CJ fusese păgubit cu 6,12 milioane euro, şi au cerut să fie audiaţi 30 de martori - fostul primar Petru Filip, fosta viceprimăriţă Biro Rozalia, foştii vicepreşedinţi ai CJ Ştefan Seremi şi Teodor Ferician, funcţionari din cele două instituţii şi angajaţi ai CET - care să jure că nu au fost influenţaţi să trucheze licitaţiile, aşa cum susţinea DNA.

După 3 ani de judecată, pe 18 iunie 2018 judecătoarea Denisa Bic a dat sentinţa: faţă de patronul Keviep şi fiul său, precum şi faţă de Roatiş, a constatat încetarea procesului pentru prescriere, dar pe ceilalţi i-a condamnat la închisoare: pe Kiss la 8 ani, pe Rus la 4, iar pe Bojtor la 6 ani, statul urmând să recupereze de la ei 8,5 milioane euro, plus 85.000 lei cheltuieli de judecată. Mudura n-a apucat să fie judecat, decedând înainte să înceapă procesul.

Tactică schimbată

„La 66 de ani, după 8 ani nu mai ies viu de acolo. Un trădător de ţară, un ucigaş în serie nu primea atâta!”, s-a văitat Kiss reporterului BIHOREANULUI, singurul care a urmărit procesul participând la şedinţele de judecată. În condiţiile în care Tribunalul şi inculpaţii au refuzat constant ziarului consultarea dosarului, fiecare din motive diferite (judecătoarea pentru a nu fi acuzată că mută dezbaterile în afara instanţei, ceilalţi pentru ca probele potrivnice să nu fie cunoscute de public), Kiss a promis că va da un interviu „incendiar”, care să-l arate pe el nevinovat, iar pe judecătoare un simplu executant trimis „în misiune” ca să-l „execute”, având soţul şi fratele în „sistem”, unul la DNA, altul la SRI.

Nu s-a ţinut de promisiune. În schimb, după 4 septembrie, când la fel ca Rus şi Bojtor a atacat sentinţa la Curtea de Apel Oradea, avocaţii au schimbat radical strategia. Concomitent cu cererea de strămutare a procesului pe motiv de „presiune mediatică” (solicitare respinsă de ÎCCJ), au furnizat site-ului Luju.ro, controlat de mogulul Dan Voiculescu, înregistrări din şedinţele de judecată menite să „devoaleze” că inculpaţii ar fi, de fapt, victime ale serviciilor secrete.

Prima „bombă” au lansat-o în octombrie, când Bojtor a declarat că la mijlocul anilor 2000 „SRI-ul” din Ungaria şi cel din România ar fi conspirat împotriva lui Kiss, cerându-i lui ajutorul pentru asta. Securitatea maghiară, a povestit el, i-ar fi cerut să dea SRI-ului informaţii care să-l „înfunde” pe politician, primind în schimb garanţii de la DNA că va primi o sentinţă „maxim cu suspendare” în procesul ce avea să înceapă peste... 10 ani. Varianta, şocantă, contravenea însă flagrant declaraţiei pe care tot Bojtor o dăduse şi la DNA, şi la Tribunal, unde a susţinut că, dimpotrivă, agenţii unguri i-au cerut să nu coopereze cu autorităţile judiciare din România. În plus, era atât de gogonată încât nimeni n-a înghiţit povestea că serviciile secrete maghiare ar fi vrut să-l sacrifice taman pe şeful UDMR Bihor, cel urmărit de SRI pe mandate de siguranţă naţională.

Poliţie politică...

Acum două săptămâni, însă, a urmat o altă dezvăluire, de data asta reală şi asumată de avocatul Răzvan Doseanu. În timp ce la Curtea de Apel judecătorii Gabriela Ţarcă şi Antik Levente reflectau dacă vor reexamina întregul probatoriu analizat de Tribunal, Doseanu a făcut public, tot prin Luju, un act ce atestă că unul dintre magistraţi, şi anume Antik, soţia acestuia, Kiss şi el însuşi au fost ascultaţi vreme de 60 de zile în 2016, într-un dosar al DNA clasat abia toamna aceasta, de noua Secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie, pe motiv că „faptele nu există”.

Concret, Antik fusese bănuit că în iunie 2015 ar fi primit prin intermediul lui Doseanu 50.000 euro ca să-i anuleze lui Kiss controlul judiciar fixat atunci de Tribunalul Bihor (ceea ce de altfel judecătorul a şi făcut), mita fiind disimulată în contractul avocaţial. „DNA a inventat o sesizare din oficiu cu o stare de fapt 100% neadevărată. Scopul era de a obţine măsuri de supraveghere tehnice, inclusiv în spaţii private, în încercarea de a obţine ceva compromiţător. Dosarul a fost regizat la DNA Oradea, însă interceptările au fost cerute de DNA central, după care dosarul a fost livrat la Oradea, celor care l-au născocit”, a declarat Doseanu BIHOREANULUI, sugerând că procurorii au urmărit să-l şantajeze pe judecător, dar şi să afle strategia de apărare a lui Kiss. Ca dovadă, a adăugat el, anchetatorii nici nu s-au sinchisit să verifice dacă a avut cu Kiss un contract pe 50.000 euro, deşi puteau afla uşor că nu.

Anunţând că Secţia a deschis un dosar in rem pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă, avocatul a completat că va face şi el personal o plângere, bănuindu-i de acte de „poliţie politică” pe procurorul Adrian Muntean, pe poliţistul judiciarist Traian Surducan şi pe fostul şef al DNA Oradea, Ciprian Man.

... sau act de corupţie ratat?

Solicitată de BIHOREANUL să explice de ce colegii săi au ţinut deschis atâta vreme un dosar fără a-l soluţiona, actuala şefă a DNA Oradea, Felicia Popovici (foto), s-a scuzat cu faptul că magistraţii au „obligaţia de rezervă”, pe când avocaţii „pot spune orice”, dar a precizat laconic că „Inspecţia Judiciară a făcut un control la DNA Oradea anul acesta şi nu a constatat nicio abatere deosebită. Pot să vă spun că DNA Oradea n-a încălcat nicio lege”.

Alte surse susţin, însă, că supravegherea şi implicit dosarul presupusei mituiri ar fi eşuat din cauza unui „incident de securitate”. După Decizia 51/2016 a CCR potrivit căreia SRI nu mai putea asigura sprijin tehnic pentru DNA, aparatura folosită anterior pentru supravegherea lui Antik, a soţiei sale, a lui Doseanu şi a lui Kiss a trebuit „retrasă”, iar operaţiunea ar fi fost surprinsă de Cristina Antik în biroul său de contabilă, pe atunci, la şcoala Szacsvay Imre. „Într-o seară s-a întors la birou pentru că ar fi uitat lumina aprinsă şi a dat peste un bărbat care scotea aparatura. Dar cine îşi închipuie că oamenii din servicii sunt cretini şi ar lucra cu lumina aprinsă? De fapt a fost o scurgere de informaţii, aşa a aflat Antik”, spun sursele.

Fără a se putea dovedi vreo şpagă, interceptările din dosar ar fi arătat, totuşi, că soţia judecătorului şi cea a avocatului, judecătoare de civil, erau prietene, ceea ce, în ochii procurorilor, ar indica o legătură între presupusul mituitor şi presupusul mituit. Ulterior, legătura a mai fost întărită de ceva: în 2017, Cristina Antik a fost pusă în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Oradea, ca reprezentant al CJ Bihor, la propunerea UDMR, adică din partea unei instituţii şi a unui partid de care Kiss, „clientul” soţului judecător, nu era deloc străin.

Judecători în divergenţă

Indiferent cum au stat lucrurile, un efect e sigur: scandalul declanşat de Doseanu a pus la îndoială capacitatea lui Antik de a judeca în continuare procesul lui Kiss. De altfel, lunea trecută, magistratul a şi depus o cerere de abţinere. Colegii, însă, i-au respins-o ca nefondată, considerând probabil că, potrivit legii, nu există „nicio suspiciune rezonabilă” de afectare a imparţialităţii sale. Curios, deşi puteau face asta, nici avocaţii nu i-au cerut ulterior recuzarea, nici procurorii DNA.

Prin urmare, la noul termen al procesului, Antik a rămas, miercurea trecută, în completul de judecată alături de Ţarcă, prezidând şedinţa în care a anunţat că respinge cererile de readministrare a probatoriului, a dat cuvântul apărării pentru a-şi prezenta pledoariile şi în final a anunţat că instanţa „rămâne în pronunţare” pentru a doua zi, joi, la ora 12. Atât doar că la ora fixată, în loc să pronunţe verdictul final, a anunţat o amânare pe 10 decembrie.

Ulterior, Biroul de presă al Curţii de Apel a precizat ceea ce Antik nu a spus: că, de fapt, cauza a fost „repusă pe rol în vederea constituirii unui complet de divergenţă” care să ia decizia la data fixată. Practic, asta înseamnă că cei doi judecători nu au ajuns la un acord şi va fi tras la sorţi un al treilea, care să încline balanţa asupra sentinţei definitive, ce putea fi de achitare (situaţie ce putea scandaliza opinia publică, având în vedere pedepsele date la Tribunal), de condamnare (la pedepse mai mici, egale sau mai mari decât cele hotărâte de instanţa de fond) sau de casare a verdictului iniţial şi de retrimitere a dosarului la Tribunal spre rejudecare.

Şmecheria cu prescrierea

Deşi motivul de divergenţă între Antik şi Ţarcă nu a fost făcut public, urmând să reiasă doar din motivarea sentinţei finale, e de presupus că unul ar fi vrut s-o pronunţe la termenul stabilit, iar celălalt să „paseze” răspunderea la Tribunal, adică procesul să se reia de la zero, cu riscul prescrierii. În fapt, tot o achitare, dar mai puţin scandaloasă şi mai uşor de „servit” opiniei publice.

De altfel, avocaţii pledaseră cu o zi înainte pentru această variantă, acuzând că sentinţa Tribunalului „nu a fost motivată în mod real”, fiind „un copy paste după rechizitoriul DNA”, după cum s-au exprimat atât Doseanu, cât şi avocatele lui Rus, Doris Şerban şi Hanna Berger, reproşând că judecătoarea nu ar fi luat în seamă decât argumentele procurorilor, nu şi mărturiile favorabile inculpaţilor, potrivit cărora foştii şefi şi angajaţi din Primărie şi din CJ fie nu-şi amintesc mare lucru din afacerile de acum un deceniu, fie îşi amintesc cu certitudine doar că nu au fost influenţaţi de Kiss pentru trucarea licitaţiilor. Oare aşa să fie?

Interceptările care „vorbesc”

BIHOREANUL a studiat motivarea Tribunalului (ataşată integral acestui articol), constatând că, totuşi, judecătoarea Denisa Bic a analizat atât probele acuzării, cât şi pe ale apărării, înregistrate atât în timpul anchetei DNA, cât şi pe parcursul cercetării judecătoreşti, sentinţa dând-o prin coroborarea lor, cu respectarea principiilor de drept ale procesului echitabil şi egalităţii de arme între părţi.

De pildă, în ce priveşte cererea avocaţilor de a scoate din dosar convorbirile interceptate în baza mandatelor de siguranţă naţională, judecătoarea a arătat că Decizia CCR 51/2016 se aplică doar pe viitor, interceptările fiind făcute anterior, în condiţiile Legii 51/1991 privind siguranţa naţională, dar şi a Codului de procedură penală, fiind autorizate legal de ÎCCJ.

De înţeles, însă, de ce au insistat avocaţii să scape de interceptări: înregistrările arată că fostul şef al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, deşi în 2003 era vicepreşedinte la CJ, a discutat cu patronul Keviep despre aranjarea parteneriatului dintre Primărie şi firmă pentru halda ecologică, cu Bojtor despre foloasele necuvenite pentru el şi amicul Mudura, iar cu actualul deputat Szabo Odon, pe-atunci consilier judeţean, despre protejarea investiţiei Keviep printr-o intervenţie la secretarul de stat Korodi Attila pentru ca în 2004 recent inaugurata haldă să nu fie închisă pentru neîndeplinirea unor condiţii legale.

La fel, tot din interceptări, reiese cum au fost „trântite” contractele pe drumuri judeţene în favoarea Selinei, Kiss discutând în acest sens cu alt fost vicepreşedinte al CJ, Teodor Ferician, cum a pregătit vânzarea sub preţ a terenurilor fostelor unităţi militare, iar la întocmirea caietelor de sarcini a contribuit însuşi cumpărătorul prestabilit, adică Beniamin Rus personal, şi despre modul în care acesta a transmis „cotizaţiile” prin firmele lui Bojtor.

Bani plimbaţi

Interceptările, însă, doar au completat şi au făcut mai uşor de înţeles alte probe obţinute prin comisii rogatorii în Germania şi Olanda, precum şi acte ce dezvăluiau circuitele financiar-bancare ce disimulau mita. Potrivit înscrisurilor, dar şi unor martori din cele două ţări europene, firmele lui Rus negociau achiziţia de utilaje de la societăţi de acolo, care pregăteau documente de livrare pentru Selina şi Trameco, la preţurile negociate, dar ulterior li s-a cerut rectificarea documentelor sau redactarea lor aşa încât utilajele să fie livrate nu direct, ci plimbate prin firmele offshore ale lui Bojtor, pentru a li se majora preţurile aşa încât diferenţele de sume rezultate să ajungă pentru şpăgi.

Ca exemplu, pe 17 martie 2004 un furnizor din Germania a livrat un buldozer la preţul de 38.000 euro, pe care una din firmele lui Bojtor, Ariston Distribution Group, l-a refacturat către Trameco încă din 9 martie, deci înainte să fi intrat scriptic în posesia lui, cu 90.299 euro. La proces, Bojtor a declarat că el cumpăra utilajele la preţurile mici, negociate de reprezentanţii firmelor lui Beniamin Rus, iar apoi le revindea acestora la preţuri mai mari, încasa banii, plătea furnizorii şi surplusul îl preda în numerar „boşilor” Kiss şi Mudura.

Explicaţiile condamnărilor

Tribunalul a explicat şi de ce a refuzat o altă cerere a inculpaţilor, pentru înlăturarea probelor obţinute cu sprijinul procurorilor din Ungaria printr-o percheziţie făcută în 2006 acasă la Bojtor, în al cărui calculator s-au găsit o mulţime de acte ce dovedeau că acesta a „spălat” prin firmele offshore şpăgile date de patronii Keviep, Selina şi Martex Trans pentru Kiss şi Mudura, inclusiv extrase de cont şi contracte de achiziţii fictive redactate în mai multe variante. Probele, de altfel, au fost întărite în procesul de la Tribunal inclusiv de Bojtor, care a relatat cum scotea din conturi banii de mită şi îi preda lui Mudura, „la locaţia acestuia din Budapesta”, şi lui Kiss în hotelurile unde se întâlneau, tot în capitala Ungariei.

În motivare, judecătoarea Bic a explicat şi cum la individualizarea pedepselor a ţinut cont atât de interesele societăţii, cât şi de circumstanţele favorabile inculpaţilor. De exemplu, magistratul a arătat că aplicarea unor pedepse „în regim suspensiv”, adică închisoare cu suspendare, ar crea opiniei publice impresia că există persoane sus-puse care pot săvârşi infracţiuni şi scapă de răspundere.

Prin acţiunile şi conduita lor, a explicat magistratul, inculpaţii au creat „impresia că deciziile de interes public pot fi cumpărate, lucru inacceptabil într-o societate bazată pe supremaţia dreptului”, şi au contribuit „la consolidarea curentului de opinie cristalizat la nivelul societăţii româneşti că pentru persoanele care au bani şi un sistem relaţional instituţiile funcţionează pe alte criterii decât cele prevăzute în Constituţie şi în legi, aspect de natură să genereze o stare de neîncredere”. Or, asta este cu atât mai grav cu cât unul din ei, Kiss, ca şef al CJ Bihor, făcea parte din persoanele „chemate să aplice şi să respecte legea”.

Pedepse „înspre medie”

Totuşi, judecătoarea a arătat şi îngăduinţă condamnaţilor. Concret, „la un prim pas al individualizării”, ţinând cont de infracţiunile săvârşite de fiecare şi de câştigurile realizate de fiecare, precum şi de „conduita procesuală”, magistratul a explicat că a optat pentru „o pedeapsă orientată spre maxim” pentru infracţiunea de luare de mită reţinută în sarcina lui Kiss şi „spre medie” pentru cele de spălare de bani imputate tuturor şi pentru cea de trafic de influenţă şi de instigare la trafic de influenţă în cazul lui Kiss şi Rus.

Într-o a doua etapă, însă, judecătoarea a aplicat articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia „fiecare persoană are dreptul la o judecată în termen rezonabil”, aşa că, având în vedere vechimea faptelor (comise între 2002-2008) şi faptul că ancheta DNA a durat prea mult (in rem încă din 2006) şi că rechizitoriul a fost finalizat abia în 2015, a constatat că „nu poate fi reproşată numai inculpaţilor şi complexităţii cauzei durata deosebit de mare a procesului”, ci „autorităţile statale pot fi considerate răspunzătoare”, ca urmare a redus pedepsele pentru spălare de bani „spre minim”, iar cele pentru trafic şi instigare la trafic de influenţă, precum şi pentru luare de mită „înspre medie”. Aşa s-a ajuns, deci, la pedepsele de 8, respectiv 4 şi 6 ani de închisoare stabilite lui Alexandru Kiss, Beniamin Rus şi „spălătorului” şpăgilor, Bojtor Vilmos.

În aceste condiţii, rămâne de văzut dacă pe 10 decembrie completul de divergenţă al Curţii de Apel va confirma sau infirma sentinţa Tribunalului sau dacă doi dintre cei trei magistraţi vor „pasa” dosarul spre rejudecare. Adică, pe româneşte, spre îngropare prin prescriere...

 


CU DUBLĂ MĂSURĂ
Dragoş Gligor, „amânat” de DNA

În cursul judecării la Tribunalul Bihor a dosarului Kiss-Rus, avocaţii celor doi inculpaţi au pus serios în dificultate DNA Oradea, deschizând o chestiune care nu a fost lămurită nici de procurori, nici de judecătoare în motivarea sentinţei. Atât în declaraţiile date în timpul anchetei, cât şi în instanţă Bojtor Vilmos a spus că jumătate din suma de 3,21 milioane euro virată în conturile firmelor sale offshore ca şpăgi aferente contractelor de furnizare de cărbune importat din Ungaria a remis-o lui Kiss şi Mudura, iar cealaltă jumătate nimănui altcuiva decât directorului general al CET-ului, Dragoş Gligor (foto). Pe acesta, Mudura l-a chemat la el acasă şi, în prezenţa lui Bojtor şi a lui Kiss, l-a ameninţat că va fi înlocuit din funcţie dacă nu acceptă importurile prin firmele indicate de el.

Avocaţii au întrebat, pe bună dreptate, de ce în aceste condiţii Gligor nu a fost la rându-i trimis în judecată, sugerând că a fost folosit de DNA doar ca martor, pentru a da declaraţii despre înţelegerea făcută în casa lui Mudura. Singura explicaţie dată de DNA instanţei a fost că în ce-l  priveşte pe Gligor „dosarul penal se află în curs de soluţionare”. Dacă nu va interveni prescrierea faptelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Sun Tzu spunea
"Când cucerești o tara , trebuie sa ai grija de populația ei, dar sa omorî dușmanul ".
Postat 08 Decembrie 2018, 01:08 de Sandu1206
Doamne cum se potrivira astia doi intr-o familie?!
... Astia distrug totul de sub mana lor.
Postat 07 Decembrie 2018, 22:04 de onuta
Justitie vs infractori
Orice metoda trebuie folosita pt a documenta si baga la inchisoare infractorii. Inchisoare si confiscarea averilor dobandite ilicit, pt corupti si hoti.
Postat 07 Decembrie 2018, 20:21 de Alcor
@MIG / Sun Tzu - "Arta razboiului"
"Nicio tara nu poate fi cucerita fara o complicitate din interior" . Eu zic sa cautati cartitele... Eu iti recomand si Niccolo Machiavelli -"Arta razboiului" : " Cel care , orbit de ambitie , ajunge intr-o pozitie , de la care nu poate urca mai mult , se va prabusi intr-o zi cu totul" . Chiar daca e fara scarpinat la c***e sper ca vei pricepe .
Postat 07 Decembrie 2018, 15:16 de Razvan_Doseanu
Agitatului domn avocat Dos
Sun Tzu-Arta Razboiului: daca atunci cand te trezesti dimineata si te scarpini la c***e, constati ca ai 4, inseamna ca dusmanul e in spatele tau, foarte aproape.
Postat 07 Decembrie 2018, 14:45 de MIG
Uitasem de Domocos
Sandu 1206 multumesc ca mi-ai amintit de Domocos . Cred ca as putea da detalii despre denunturile facute de acesta , negocierile din spatele denunturilor , beneficiile denunturilor si multe altele . Si intamplarea face sa pot avea si probe . Cred ca sunt mai pe fundul valizei de la BINSH . Punand cap la cap comentariile tale inteleg cine esti si care e scopul tau . Cine stie ce dezvaluiri apar dupa 14 decembrie 2018 data la care ar trebui sa se pronunte Inalta Curte de Casatie si Justitie . TIC TAC TIC TAC TIC TAC TIC TAC . Somn usor ...
Postat 07 Decembrie 2018, 00:49 de Razvan_Doseanu
Domnu Razvan_Doseanu
Top construct, sau Domocos? ::::))))
Postat 07 Decembrie 2018, 00:37 de Sandu1206
Valiza de la BINSH cu dosare musamalizate
Ca sa terminam cu palavrageala voi publica in curand dosare musamalizate in care au murit oameni , dosare de evaziune fiscala de milioane de euro uitate in sertare , un dosar cu un senator tinut sa se prescrie si multe altele . Toate astea potrivit PRINCIPIULUI NEVOII DE A CUNOASTE .
Postat 06 Decembrie 2018, 19:20 de Razvan_Doseanu
Razvan_Doseanu
Matale aperi genul asta de oameni, noi ar trebui sa va credem ? Sau incercati să convingeți societatea cum că ei e corecții?
Postat 06 Decembrie 2018, 19:03 de Sandu1206
Domnu Razvan_Doseanu
Cresterea numarului achitarilor definitive de la 4,54% în anul 2016 la 30,43% in anul 2017 și în 2018 la 50%. De ce și cum , sau mulțumită penalilor pt că ei fac legile
Postat 06 Decembrie 2018, 08:45 de Sandu1206
DNA Oradea facuta praf de raportul Inspectiei Judiciare din septembrie 2018
Am intrat in posesia Raportului Inspectiei Judiciare privind activitatea DNA Oradea din luna septembrie 2018 . Concluzia finala : III . Aspecte pozitive constatate in activitatea parchetului si care pot fi generalizate ca bune practici : NU AU FOST IDENTIFICATE . Va dati seama cat de mare e debandada daca nu a putut fi identificat nici macar UN SINGUR ASPECT POZITIV ? Cresterea numarului achitarilor definitive de la 4,54% în anul 2016 la 30,43% in anul 2017 . Vulnerabilitati : modul de reflectare in presa a activitatii Serviciului . Am gasit si practici de cascadorii rasului . Dupa fiecare solutiei de achitare cei de la DNA Oradea au obligatia sa analizeze cauzele achitarii , eventualii vinovati . DNA Oradea a facut astfel de analize si au concluzionat ca nimeni nu e vinovat ( mai putin judecatorii probabil care au dispus achitarile ) . Doar ca aceste analize le faceau inainte de a vedea motivarea instantelor de judecata . Daca in anul 2016 procentul achitarilor definitive a fost de 4,54% , iar in anul 2017 de 30,43% , pentru anul 2018 acest procent se asteapta sa treaca de 50% . In rest , dosare tinute in dulapuri in nelucrare cu anii si probleme deosebite de incalcare a dispozitiilor legale privind instrumentarea dosarelor cu MAGISTRATI . De asemenea incalcarea dispozitiilor legale privind registrele de evidenta privind metodele speciale de supraveghere si cercetare . In luna martie 2019 urmeaza un nou control al Inspectiei Judiciare la DNA Oradea .
Postat 06 Decembrie 2018, 07:30 de Razvan_Doseanu
Domnu Razvan_Doseanu
In SUA au fost implicate toate autoritățile pt a pune capăt mafiei, cu portocol sau fără, între instituții. Pe Kiss îl cred că sa îmbogățit corect până la un moment dat. Acești oameni sunt responsabili pt starea dezastruoasă in care se afla Romania. In Romania sa mers prea departe cu corupția . Se zice că e la modă sa ai PILE, și da am , PILĂ ROTUNDĂ , DREAPTĂ, SI TRIUNGHIULARĂ. Politicienii trebuie sa se ocupe de bunăstarea României și a Românilor, nu de bunăstarea lor, și lupta cu justiția pt a demonstra că DNA e rea . Dar mulțumită lor și acoliților nu avem o autostradă de la un capăt la altul, infrastructura feroviară e jalnică, navală la fel, spitale jegoase și școli cu toaletă in curte ( din care 40% e toaletă turcească ). Ajunge cu corupția. Aceasta nu este Romania pe care ne-o dorim. Avem bogății, avem oameni deștepți ( plini de școli în ei ) , dar dăm cu piciorul la genii. Se tau padurile in prostie, se distrug râurile, munții. Oamenii putrezi de bogați dar corecți bineînțeles corecți. Se mai întâmplă asta și în Bulgaria, Cambodgia, Burkina Faso, Venezuela. Ajunge cu votul pt 1 litru de ulei și 1 KG de zahar. Ne-am luptat cu 3 imperii și ne **** noi in gură , noi nu datorită imperiilor am ajuns 3 regiuni furate, am ajuns așa datorită unor boieri.
Postat 06 Decembrie 2018, 00:03 de Sandu1206
disperare
disperare mare la infractori, se pare, cu toate "masurile" luate de partidul infractorilor care ne conduce. Avocatelul se pare ca incearca sa puna in discutie unele chestii tehnice si nu faptele lui si mai ales ale infractorilor pe care ii apara. Chiar nu intelegeti ca deveniti stupizi pretinzand ca daca sri-ul sau altii v-au urmarit in baza unor protocoale pe care le-ati declarat ilegale, faptele voastre de infractori raman ?
Postat 05 Decembrie 2018, 23:58 de oradea_mea_si_a_ta
Procuror sef Felicia Popovici : "DNA Oradea a comis abateri , dar nu deosebite"
Procurorul sef DNA Oradea , Felicia Popovici a declarat pentru Bihoreanul : " Inspectia Judiciara a facut un control la DNA Oradea anul acesta si nu a constatat abateri deosebite " . Am si eu 2 intrebari de interes public : 1. Ce inseamna ABATERI DE LA LEGE CARE NU SUNT DEOSEBITE comise de DNA Oradea si constatate de Inspectia Judiciara ? 2. Cine sunt responsabilii din DNA Oradea pentru comiterea ABATERILOR LEGALE CARE NU SUNT DEOSEBITE si ce masuri veti dispune fata de vinovati in calitate de procuror sef DNA Oradea ?
Postat 05 Decembrie 2018, 18:07 de Razvan_Doseanu
Justitie vs infractori
Hotii, coruptii, etc nu se lasa dusi cu una, cu doua (la parnaie).
Postat 05 Decembrie 2018, 17:37 de Alcor
Curiozitatea mă omoară
Cum a dovedit că ăla a postat mesajul pe internet? Și pe baza a ce? S-a întâmplat din mai 2018 încoace? Hai că îmi stârnești interesul, poate poate se lasă ceva surprize. Adică în spațiul online numai dacă unu zice că el a postat se poate incepe un demers legal. Apropia, eu scriu acuma din India, in 5 minute din Singapore și peste altele 3 din China. Succes! Mai ales cu tehnica din durata autorităților române ar fi o mare surpriza. Și da, știu ce vorbesc, am luat parte la anchete cu DhJ, DHS, MI6 sunt parte și din no more Ransom, deci dutch police, Europol, etc, stiu Cumberland see desfășoară și aia sunt competenți reali.
Postat 05 Decembrie 2018, 15:09 de poiu
Niste
Gunoaie
Postat 05 Decembrie 2018, 14:36 de User anonimizat
Precizari
Referitor la comentariile facute de d-l avocat,sa nu uitam: 1. kiss si rus (numele lor nu merita majuscula) sunt printre 100 cei mai cinstiti oameni din Romania 2. Cabinetul de avocatura a d-lui avocat are cei mai buni si cinstiti avocati din Romania.
Postat 05 Decembrie 2018, 14:03 de Kuler
SANTAJ LA JUDECATORUL ANTIK LEVENTE ?
Stimate domnule Adrian Cris . Eu inteleg ca prezentul articol este doar unul de informare obiectiva a opiniei publice insa altii s-ar putea sa nu vada lucrurile asa . Atentie ca e posibil ca , avand in vedere relatiile proaste pe care le aveti cu DNA Oradea , ca vreun procuror de la DNA Oradea sa se sesizeze din oficiu pentru infractiunea de santaj la adresa judecatorului ANTIK LEVENTE la fel cum s-au sesizat din oficiu in cazul avocatului SAVA IOAN unde santajata ar fi fost judecatoarea CRINA MUNTEAN de la Tribunalul Bihor . Si acolo era ceva light ( un banal comentariu la un articol postat pe internet ) . Aici apare pe prima pagina locuinta unui magistrat al Curtii de Apel Oradea care judeca procese penale inclusiv cu criminali , violatori , traficanti de droguri si care s-ar putea simti invitati sa mearga la magistrat acasa sa-l salute , unde acesta locuieste cu familia si copiii sai . Va dati seama ca judecatorul ANTIK LEVENTE l-a condamnat pe avocatul SAVA IOAN la ani grei de inchisoare cu executare pentru un simplu mesaj postat pe internet ( cred ca 3 ani sau 3 ani si 6 luni cu executare ) ? E drept ca in final ICCJ l-a achitat . De ce nu apare pe prima pagina si locuinta si o poza cu membrii de familie de exemplu a judecatoarei TARCA GABRIELA care face si ea parte din completul de judecata sau chiar a procurorului MAN CIPRIAN ? In rest , consider ca Bihoreanul merita felicitari pentru multele articole si anchete publicate si pentru ca permite libertatea de exprimare inclusiv a subsemnatului . PS : Procurorul MAN CIPRIAN e naiv si el crede ca nu va aparea pe prima pagina a Bihoreanului in situatia ipotetica in care s-ar dovedi vreo vinovatie a sa disciplinara sau penala .
Postat 05 Decembrie 2018, 09:25 de Razvan_Doseanu
autodenunţ
Domnule Doseanu, aţi găsit încadrarea perfectă a faptei noastre: şantaj. Şi ca să-i fie mai uşor domnului judecător şantajat să facă încadrarea în drept, reproduc definiţia din Codul Penal, cu completările de rigoare. Deci legea defineşte şantajul ca fiind "constrângerea (de către Bihoreanul) a unei persoane (judecătorul Antik) să dea (o sentinţă corectă), să facă (dreptate unei comunităţi întregi, furată ani de-a rândul), să nu facă (compromisuri) sau să sufere ceva (sancţiuni pe linie de partid, de pildă, sau minusuri în buget), în scopul de a dobândi în mod injust (adică făcându-ne meseria de ziarişti) un folos nepatrimonial pentru sine (dreptate, respect de sine, notorietate, recunoaştere profesională) sau pentru altul (publicul larg), se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea (promovarea articolelor din Bihoreanul la radio) cu darea în vileag (publicarea articolelor, print şi online) a unei fapte reale sau imaginare (sentinţa Tribunalului Bihor, ascunsă de publicul larg), compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alineatul 1 (n.n.- de a dobândi un folos nepatrimonial). Deci, în concluzie, ne autodenunţăm... :)
Postat 05 Decembrie 2018, 12:20 de Florin Ciucas
DISPERARE MARE LA DNA Oradea
Precizez de la bun inceput ca instantele de judecata vor stabili in final daca KISS ALEXANDRU , RUS BENIAMIN si ceilalti inculpati sunt sau nu vinovati de comiterea infractiunilor pentru care au fost trimisi in judecata . Ar fi bine insa ca solutia sa se intemeieze pe probele existente la dosar si nu pe presupuneri sau solutia sa fie data in baza Protocoalelor ilegale de colaborare intre instantele de judecata , DNA și SRI . In prezent la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se efectueaza cercetari in dosarul penal 145/P/2018 pentru a se stabili daca au fost comise infractiunile de INDUCERE IN EROARE A ORGANELOR JUDICIARE , CERCETERE ABUZIVA si REPRESIUNE NEDREAPTA . Persoanele care au instrumentat dosarul in legatura cu care se efectueaza cercetarile la Bucuresti pot fi procuror MAN CIPRIAN , procuror MUNTEAN ADRIAN si politist SURDUCAN TRAIAN . E interesant ca deja procurorul MUNTEAN ADRIAN a fugit de la unitatea de elita DNA Oradea la un parchet de drept comun ceea ce este absolut ilogic si din punct de vedere profesional si din punct de vedere financiar . Eu cred ca procurorul MAN CIPRIAN ar trebui sa vina el personal la Curtea de Apel Oradea sa sustina apelul DNA Oradea si nu sa stea ascuns in birou trimitand procurori care nu au nicio legatura cu acest dosar . In final domnul procuror MAN CIPRIAN va trebui fie sa ma cheme la audieri , fie sa dispuna solutii de clasare si in celelalte dosare penale inventate care se pare ca ma vizeaza pe mine si alte persoane si pentru care se pare ca ar fi solicitat masuri de supraveghere tehnica inclusiv la Curtea de Apel Oradea ( asta e pe surse de la cartita invocata de DNA Oradea in fata Inspectiei Judiciare ). Nu m-ar mira ca sub pretextul unor sesizari din oficiu inventate sau denunturi ticluite sa fim inregistrati ilegal si in prezent pentru a afla strategia de aparare din dosar . Nu este exclus ca si la Oradea sa se intample ce s-a intamplat la Ploiesti unde procurorii din unitatea de elita a DNA au devenit inculpati pentru ilegalitati grave care ar fi fost comise cu ocazia instrumentarii unor dosare penale . Av. Razvan Doseanu
Postat 05 Decembrie 2018, 09:10 de Razvan_Doseanu
Arhiva
Intrebare: Toate actele din acea perioada,care au generat spagi si prejudicii, au fost semnate DOAR de kiss,rus si bojtor?Nu au fost servicii juridice in institutii,experti contabili,curti de conturi,consilii de administratie,cenzori?Documentele sunt arhivate,conform legii?Mudura are vreo vina in toata povestea?Daca da,i se poate imputa vreun prejudiciu? Daca da,se poate recupera de la firmele d-sale,lasate mostenire?In 2018 s-a schimbat ceva fata de 2008? Sau deciziile se iau arbitrar,din pixul unui singur om?
Postat 05 Decembrie 2018, 09:04 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON