URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2018, 18:20

Ei jdiară rock! Un medic, doi poliţişti şi doi studenţi şi-au făcut formație rock (FOTO / VIDEO)

Ei jdiară rock! Un medic, doi poliţişti şi doi studenţi şi-au făcut formație rock (FOTO / VIDEO) ROCK DE ORADEA. Fraţii Jdieri sunt mândri că sunt orădeni, dar recunosc şi că le-ar plăcea ca oraşul să fie mai prietenos cu rockerii şi, de altfel, cu orice trupă locală. "Din păcate, artiştii locali nu sunt invitaţi la evenimentele din Oradea", zice solistul Artylerian
Ei jdiară rock! Un medic, doi poliţişti şi doi studenţi şi-au făcut formație rock (FOTO / VIDEO) LA TEATRU. Pe 1 octombrie, Jdierii au urcat, în premieră, pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea, invitaţi la ceremonia începerii unui nou an universitar. Deşi au avut parte de un public nu prea numeros, s-a lăsat cu chef: cei cinci rockeri au reuşit să-i scoată pe studenţi şi profesori la dans, chiar pe scenă

Nu sunt fraţi şi n-au nicio treabă cu romanul lui Mihail Sadoveanu, dar îşi spun Fraţii Jdieri, pentru că muzica rock, care le este mamă şi tată fiecăruia, îi face să "jdiere".

Înfiinţată în urmă cu patru ani, aproape din întâmplare, Fraţii Jdieri e una dintre trupele promiţătoare înfiinţate în ultimii ani în Bihor. Deşi fiecare component are câte o ocupaţie fără legătură cu muzica, cei cinci membri sunt rockeri veritabili şi îşi iau în serios viaţa de artişti. Deja au lansat un album care a prins bine la public şi îl pregătesc pe al doilea, sperând că prin muzica lor vor cuceri scenele festivalurilor de profil.

Din întâmplare

Fraţii Jdieri s-a născut în urmă cu patru ani, după ce Alin Baciu, alias Sfîntu, şi Nicu Nistor, poreclit Niguel, au început să cânte prin localuri. "Ne-am cunoscut în 2014, într-o crâşmă unde obişnuiam amândoi să mergem cu chitarele. Interpretam cam aceleaşi melodii, toate rock, aşa că am decis să cântăm împreună", povesteşte Sfîntu, ajuns acum, la 33 de ani, elev la o şcoală postliceală de asistenţă medicală.

Atunci au fost pentru întâia oară porecliţi "jdieri", de către un obişnuit al barului. "Ne tot spunea că «jdierăm», regionalismul pentru «a striga», şi a început să ne spună «Fraţii Jdieri». Mai târziu, când am căutat un nume de trupă, am zis că e cel mai potrivit", spune Niguel, 29 ani, poliţist de frontieră.

Toboşar novice

Următorul pe care l-au cooptat a fost Aurelian Bulzan, pe numele de scenă Artylerian, prieten din copilărie de-al lui Sfîntu. În vârstă de 33 de ani, Aurelian este medic la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean şi la fel de pasionat de rock.

Tustrei fiind chitarişti şi ştiind că dacă vor să facă treabă serioasă au nevoie de mai mult, au cooptat curând un nou coleg. "Toţi suntem motociclişti, iar într-un club l-am cunoscut pe PDV", spune Artylerian. Pe numele său real Daniel Valentin Pavel (40 ani), şi el tot poliţist de frontieră, acesta a devenit bateristul trupei, deşi până atunci nu cântase niciodată la tobe!

"Provin dintr-o familie de muzicieni, dar n-am făcut şcoală de muzică. Am cântat la saxofon şi am fost suflător, dar atât", zice Daniel. Când s-a aşezat în faţa bateriei, a simţit totuşi că acolo este locul lui...

1% talent, 99% muncă

Cu numele de scenă Fraţii Jdieri, au început să cânte prin localurile unde se ascultă rock. La început doar cover-uri pe care le învăţau împreună. Niciunul nu are studii de specialitate, fiind autodidacţi. "În ceea ce facem noi, e 1% talent şi 99% muncă", zice solistul trupei.

Încet, au început să primească invitaţii. Doi ani la rând s-au produs la Padiş Fest, apoi la felurite festivaluri moto şi alte evenimente private. La acestea din urmă, răspund întotdeauna cu precauţie. "Dacă mă chemi să cânt la o nuntă sau la o petrecere, trebuie să mă laşi să cânt ce vreau eu, altfel iese o porcărie", spune Artylerian, mărturisind că nu gustă defel piesele la modă. "Toate sunt la fel şi niciuna nu îţi spune, de fapt, nimic".

"Transylvanian jdier rock"

În schimb, prin piesele lor, Jdierii încearcă să transmită ceva. Îşi compun singuri versurile şi muzica, de regulă împreună. "Unul vine cu o idee şi apoi toţi lucrăm la ea", zice PDV. Fiecare îşi pune amprenta, dovadă că piesele lor sunt imposibil de inclus într-un singur gen, având influenţe de hard rock, pop rock, blues, ba chiar şi din muzica lăutărească. "Un fan ne-a definit cel mai bine stilul: transylvanian jdier rock", zâmbeşte Sfîntu.

În toamna anului trecut, trupa s-a lărgit cu încă un medicinist! Fraţii Jdieri au fost invitaţi să cânte la Balul Bobocilor de la Facultatea de Medicină din Oradea, iar unul dintre sărbătoriţi le-a cerut să-l lase să cânte solo la chitară, în deschiderea lor. "Până atunci, nu auzisem niciodată de ei, dar m-au lăsat. Când am terminat, Arty mi-a zis să nici nu mai plec de pe scenă", povesteşte Andrei Chereji (19 ani).

Student la Medicină Generală, mezinul trupei a primit rapid şi o poreclă, colegii botezându-l "Jejet Sprinten", pentru priceperea cu care mânuieşte corzile la chitară.

"Jdierat" în studio

Tot anul trecut trupa a avut şi prima apariţie de anvergură, fiind invitată să cânte la Toamna Orădeană, în deschiderea concertului Zdob şi Zdub. Cam 4.000 de oameni i-au ascultat şi mulţi i-au aplaudat. "Pentru noi a fost mişto că ne-au cerut bis, deşi asta nu se face la trupa din deschidere. La final, după ce au cântat cei de la Zdob şi Zdub, unii din public, pe care nu-i ştiam, strigau: «Fraţii Jdieri!»", zice Sfîntu, cu neascunsă mândrie.

Un alt moment important s-a consumat anul acesta pe 15 iunie, când au scos primul album - "Decât să cânt, mai bine jDiER!" - cu nouă piese proprii şi un cover. Cântecele sunt, ca la nişte rockeri veritabili, despre motociclete, libertate, femei şi băutură. Lansarea a avut loc la Moszkva Cafe, care a fost arhiplină. "Ne aşteptam cam la 190 de oameni. Au venit peste 300", zice Niguel. Săptămâna trecută, albumul a fost lansat şi la Timişoara şi Arad.

Să fie rock!

Când nu sunt la muncă ori la cursuri, Jdierii se adună în "vizuină", într-o casă de pe dealurile Oradiei, unde repetă cel puţin de două ori pe săptămână. Îşi pregătesc viitoarele recitaluri şi  compun, având deja şase piese noi pentru viitorul album, pe care speră să-l scoată în câteva luni.

Au, însă, şi un of: le este greu să ajungă la orădeni. "Ne-am dori să cântăm la festivaluri şi la evenimente publice, inclusiv în Oradea, dar, la fel ca alţi artişti locali, nu suntem chemaţi. Şi este mare păcat că oraşul nostru nu are un festival rock. Sunt sigur că ar avea succes", zice Artylerian.

Deşi se consideră nedreptăţiţi de autorităţile care îi ignoră, Jdierii promit, totuşi, că nu se vor lăsa de cântat. Sunt fraţi cu rock-ul, nu au cum să se lase de el...


CU SUFLET MARE
Jdier pentru un zâmbet

La doar patru ani de la înfiinţare, trupa Fraţii Jdieri are deja o tradiţie. În fiecare an, înainte de Crăciun, oferă un concert caritabil, unde biletul de intrare devine o donaţie. Cu motto-ul "Jdier pentru un zâmbet", rockerii îşi îndeamnă fanii şi prietenii să sprijine fie o familie sărmană, fie un orfelinat. "Facem aceste concerte pentru că ştiu cum este să n-ai. Eu nu tot timpul am avut tot ce mi-a trebuit", zice Sfîntu.

Anul trecut, concertul caritabil s-a desfăşurat în beneficiul unor familii nevoiaşe, care au fost sprijinite cu alimente, haine, jucării. "Unii au donat bani, pentru că nu ştiau ce să aducă. Cu fiecare leu am cumpărat noi ce aveau nevoie copiii", spune chitaristul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
?
Cred că era mai înnebunit după IRON MAIDEN! Da știu și eu?
Postat 19 Octombrie 2018, 10:30 de soricel
Soricel
Sadoveanu asculta AC/DC. Si Paraziții cand era in concediu la Amsterdam.
Postat 19 Octombrie 2018, 10:21 de Sandu1206
!!!!
@Florin Ciucas: Odihnitule! De obosit ce sunt nu m-am prins. A.T. l-a pomenit pe Sadoveanu, nu eu. Chiar dacă a precizat că marii cântăreți nu au legătură cu dumnealui. Dar l-a pomenit. Păi nu-l pomeni !
Postat 19 Octombrie 2018, 08:54 de soricel
Brrrr (soricel)
....Ai citit si nu ai inteles nimic.
Postat 19 Octombrie 2018, 07:12 de elev
frăția
În incultura mea crasă....romanul lui Sadoveanu se intitulează "Frații jderi". Acum...fiecare cu ale noastre! Dacă d-na jurnalistă de înaltă ținută și aleasă cultură crede altfel...mă înclin umil! Nu exclud...poate Sadoveanu o fi scris....."Toiagul " ....sau "Nada copacilor"...sau "Hanu' Lulutei "...
Postat 18 Octombrie 2018, 18:42 de soricel
RE: frăția
Obositule, şi ce treabă are articolul cu Sadoveanu? Nu te-ai prins că e un nume cu schepsis?
Postat 18 Octombrie 2018, 20:47 de Florin Ciucas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON