URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Csomortanyi Istvan, președintele PPMT, explică rezultatul lamentabil la Bacalaureat al elevilor maghiari prin imposibilitatea de a trece examenul la limba română. El propune ca elevii maghiari din România să învețe româna ca pe o limbă străină. Şi adevărul e că, de data asta, Csomortanyi are perfectă dreptate. Poți să te naști în România, dar dacă limba ta maternă e maghiara, pentru tine româna va fi mereu o limbă străină...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima ispravă este un Cod administrativ care imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
12 Iulie 2019, 08:07

Destin vindecat: Un tânăr crescut la casa de copii a absolvit Medicina la Oradea şi visează să ajungă anestezist (FOTO) 

Destin vindecat: Un tânăr crescut la casa de copii a absolvit Medicina la Oradea şi visează să ajungă anestezist (FOTO)  DOMNUL DOCTOR. De când era un ţânc în orfelinatul din Buşteni, Valentin Perduş (foto) visa să devină doctor. Acum, visul lui este tot mai aproape...
Destin vindecat: Un tânăr crescut la casa de copii a absolvit Medicina la Oradea şi visează să ajungă anestezist (FOTO)  CEA MAI FRUMOASĂ ZI. Lunea trecută, la festivitatea de absolvire, Valentin s-a simţit apreciat cum n-a mai fost niciodată. Tânărul a fost îmbrăţişat de singura familie pe care o are, adică de oamenii care l-au ajutat şi încurajat de-a lungul anilor, printre ei numărându-se şi doctoriţa Daniela Negrău (în stânga lui Valentin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abandonaţi de părinţi care nu i-au vrut niciodată, copiii crescuţi în orfelinatele din România reuşesc cu greu şi rar să-şi găsească un rost. Mulţi nici nu izbutesc, ajungând să-şi irosească viaţa...

Valentin Perduş a refuzat un astfel de destin. Chiar dacă a ajuns într-o casă de copii încă de bebeluş, iar când a fost dat afară, la 18 ani, absolvise doar o şcoală gimnazială, s-a luptat să se facă medic, aşa cum visa de mic. Iată că, la 37 de ani, a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, iar acum învaţă pentru rezidenţiat.

"Jungla" din Buşteni

Arena Antonio Alexe s-a umplut de lume şi de emoţie, lunea trecută, când promoţia 2019 a FMF Oradea şi-a celebrat absolvirea. Pe lângă cei aproape 400 de foşti studenţi, în sală au fost 2.000 de părinţi, prieteni şi cunoscuţi, dornici să-i vadă rostind jurământul lui Hipocrate. Asemenea tuturor colegilor, Valentin Perduş zâmbea larg, bucuros că a ajuns această zi, la care a năzuit ani întregi. 

Născut în Ploieşti în urmă cu 37 de ani, Valentin a copilărit în Buşteni. Nu cu părinţii sau bunicii, ci alături de alţi 500 de copii abandonaţi. "Mama, dacă poate fi numită aşa, după ce m-a scos din maternitate, m-a lăsat pe liniile de tren. Noroc că m-au văzut la timp nişte oameni şi m-au salvat", zice el. Aşa a ajuns în orfelinatul de la poalele Bucegilor, unde a trăit până la vârsta majoratului.

Descrie locul ca pe o junglă, unde chiar trebuia să lupte, la propriu, pentru a supravieţui. "Îmi amintesc cum aşteptam sărbătorile pentru că la biserică se dădeau pomeni şi mâncam şi noi bomboane, colive... Le duceam şi copiilor mai mici din casă, dar întâi trebuia să dăm pungile portarilor şi îngrijitoarelor. Copiii mâncau doar ce rămânea după ei". Nu-i curge, amintindu-şi, nicio  lacrimă, pentru că toate acele experienţe l-au făcut omul puternic de azi. 

Copil de redacţie

Vali spune că de copil voia să se facă medic. La 18 ani, însă, când a trebuit să plece din orfelinat, părea imposibil: făcuse doar un gimnaziu. "Eram hotărât să lupt pentru mine, dar nu ştiam cum". 

Una dintre educatoare l-a dus la redacţia ziarului Prahova, rugând jurnaliştii să-l sprijine cumva, deoarece putea mai mult. Aşa a fost înscris la o şcoală profesională de confecţioneri încălţăminte şi cazat în internatul şcolii, şi tot din contribuţiile jurnaliştilor a primit şi haine. "Am fost ca un copil al redacţiei", rememorează Valentin. 

Când a terminat profesionala, a fost iarăşi descumpănit. Dat afară din internat, dar fără să-şi găsească un loc de muncă, a ajuns să doarmă noaptea pe băncile din parcurile oraşului. Aşa l-a găsit o altă femeie cu suflet mare, Elena Grigore, care a reuşit să-l "bage" în internatul unui liceu, chiar dacă nu era înscris ca elev. "Aveam unde dormi, primeam şi mâncare şi lucram la munci agricole pe la profesori, ca să fac nişte bănuţi", zice Valentin. Spera în continuare că, într-o zi, va fi totuşi doctor...

Trenul de Cluj

Undeva, auzise că cele mai bune facultăţi de medicină din ţară sunt la Cluj şi la Târgu Mureş, aşa că într-o zi s-a urcat pur şi simplu în tren şi a pornit spre vestul ţării. "Nu ştiam multe, decât că vreau să văd facultatea", zice el.

Ajuns în Cluj, oraşul i-a plăcut atât de mult încât n-a mai vrut să plece şi s-a înscris la primul liceu care l-a primit. "Am ajuns la Liceul de Transporturi, eu, care voiam să fiu medic... Secretara şcolii, doamna Aurora Cosma, m-a luat în grijă ca pe copilul ei", povesteşte Valentin. Nici acum nu-şi explică cum de a avut atât de mult noroc, să dea peste oameni buni, dispuşi să-l ajute.

Faultat la admitere

Valentin avea 23 de ani la începerea liceului şi 27 când a luat Bacalaureatul, dar n-a avut curaj să dea admitere la Medicină imediat. S-a înscris, în schimb, la Colegiul de Asistenţi Medicali, o postliceală de 4 ani din Cluj, pe care a şi absolvit-o.

Încurajat de oamenii din jur, în 2013, la 31 de ani, s-a înscris la facultate. A ales FMF Oradea fiindcă este una dintre puţinele din ţară care oferă locuri fără taxă pentru romi. A promovat examenul de admitere, singura condiţie pentru a deveni student bugetat, dar tot era să rămână pe dinafară...

"Într-o zi de miercuri, secretara facultăţii mi-a zis să vin marţea următoare ca să confirm locul. Când m-am dus, aceeaşi secretară mi-a spus că am ajuns prea târziu, fiindcă termenul limită trecuse de câteva zile. De fapt, cred eu, au dat locul altcuiva", povesteşte Valentin. Supărat, s-a plâns la Ministerul Educaţiei, care i-a dat dreptate, cerând FMF Oradea să-l confirme ca student.

Studenţie, haină grea...

Valentin recunoaşte că anii de studenţie nu au fost deloc uşori. Pe lângă faptul că a avut mult de învăţat, în weekend mergea de fiecare dată la Cluj. "Lucram ca ospătar pe unde apucam, sau pe la unii pe-acasă, ca să fac bani din care să mă întreţin. Când nu lucram, învăţam la Biblioteca Centrală Universitară, că acolo găseam cărţile pe care ni le cereau profesorii. Nu-mi permiteam să le cumpăr, iar la biblioteca din Oradea nu se găseau", zice el.

Când a împlinit 35 de ani a fost dat afară din cămin, pe motiv că a depăşit vârsta maximă permisă de regulamentul Universităţii. A cerut clemenţă, explicând că nu are unde dormi şi nici bani cu care să-şi plătească o chirie, dar degeaba. "Am mers la rector, la prorectori, să le spun că sunt un caz social. Nu m-au băgat în seamă", spune el. 

Singura ofertă pe care i-au făcut-o şefii Universităţii a fost să rămână în cămin contra unei taxe lunare de 90 lei. "Pentru mine era mult şi aşa. Cu 90 lei eu mâncam o săptămână". Disperat, a apelat la preşedintele Senatului, cerându-i ajutorul: "Domnul Curilă a fost singurul care m-a înţeles şi a rezolvat să rămân în cămin, fără taxă".

Tata Sorin 

La ceremonia de absolvire, în discursul său, Sorin Curilă l-a surprins pe Vali încă o dată. "Un absolvent provenit din casa de copii, care s-a zbătut din greu ca azi să fie absolvent de Medicină Generală. Dragă Valentin, mă bucur să fiu parte a familiei tale. Şi mă bucur, ca şi cum aş fi tatăl tău, pentru reuşita ta", a spus Curilă la microfon, în faţa a 2.000 de oameni. 

Auzindu-l, absolventul s-a ridicat emoţionat în picioare şi a fost îndelung aplaudat. "Niciodată nu m-am simţit atât de apreciat", s-a confesat el, ulterior, BIHOREANULUI. Surpriza a fost completată şi de către decanul FMF, Adrian Maghiar, care a anunţat că îi oferă un premiu de 500 de euro.

Merge mai departe

Valentin continuă şi acum să înveţe serios. În toamnă are examenul de licenţă, apoi pe cel de rezidenţiat şi speră că într-o zi va fi specialist în anestezie şi terapie intensivă. De altfel, la secţia ATI a Spitalului Judeţean din Oradea a făcut multe ore de voluntariat, tocmai pentru că a simţit că era locul potrivit pentru el. 

Recunoaşte însă că prima opţiune de rezidenţiat va fi tot Clujul. "Vreau să învăţ în cel mai bun loc cu putinţă", motivează el cu hotărâre. Şi, aşa cum n-a făcut-o nici până acum, în continuare nu se va da bătut până îşi va vedea visul împlinit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mda...
Fantastica poveste, felicitari Valentin si mult succes in continuare!
Postat 12 Iulie 2019, 13:55 de seth
Felicitări lui
.
Postat 12 Iulie 2019, 11:11 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2139 RON
  • 1 EUR = 4.7326 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON