URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2019, 18:07

Cu preţul scumpirii gigacaloriei, CET-ul reabilitează încă 25,5 kilometri de reţea de încălzire

Consiliul Local a aprobat marţi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, indicatorii tehnico-economici a celei de-a treia etape a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare din Oradea. Investiţiile, cofinanţate din fonduri europene, se vor ridica la 31,7 milioane euro şi vor viza reabilitarea a 25,5 kilometri de reţea de termoficare, 42 de puncte termice şi 39 de minipuncte termice.

Gigacaloria va fi 382 lei!

Hotărârea a fost luată cu votul exclusiv al celor 16 consilieri locali ai PNL prezenţi în sală, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi cei ai UDMR au refuzat să se pronunţe.

Ostilităţile au fost deschise de liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto), care a protestat faţă de calendarul de scumpire a gigacaloriei, anexat proiectului.

"Am observat în anexa hotărârii că până în 2023 ajunge la un tarif 382 lei pentru gigacalorie, ceea ce înseamnă o scumpire de 100 lei faţă de actualul nivel, adică o creştere cu 33% a costurilor cu încălzirea a populaţiei", a spus Liviu Sabău Popa.

Social-democratul a susţinut că această majorare programată de municipalitate este nejustificată. "Logic ar fi ca de la 276 lei pe gigacalorie, preţul să scadă, din moment ce tu, Termoficare, îşi reduci pierderile, îţi creşti producţia de energie electrică, pe care o vinzi tot mai scump, iar preţul la gaz este plafonat până în 2022", a spus consilierul. În prezent, municipalitea subvenţionează gigacaloria cu doar 49 lei.

Liviu Sabău Popa a afirmat că este nedrept ca încălzirea în sistem centralizat furnizată de Termoficare să fie mai scumpă decât cea în sistem individual furnizată orădenilor de centralele pe gaz.

"Din moment ce la încălzirea pe gaz în sistem individual gigacaloria costă 210 lei, nu văd cum vor putea fi ţinuţi orădenii captivi în sistemul centralizat, la un preţ al gigacaloriei de 300 lei", a spus PSD-istul.

"Preţurile nu vor creşte!"

La cererea consilierului, şeful DMPFI, Marius Moş, a explicat că datele din anexă au la bază estimările folosite de municipalitate în faţa finanţatorului european la precedentele etape de reabilitare a sistemului, pentru a argumenta sustenabilitatea operatorului de termoficare.

"Aceste costuri şi acest plan tarifar au fost stabilite în urma unei analize cost-beneficiu corelate cu cele anterioare. Suntem la a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare. Cifrele trebuie să aibă coerenţă", a spus Moş.

Directorul a explicat că planul tarifar este unul estimat şi nu bătut în cuie, şi a trebuit adoptat pentru a garanta finanţatorului că sistemul de termoficare nu va falimenta la finalul investiţiilor.

La rândul său, viceprimarul Florin Birta (foto), a spus că majorările din calendarul anexat nu sunt obligatorii. "Dacă lucrurile vor fi în bună regulă, vă asigurăm că preţurile nu vor creşte. Nu înseamnă că, dacă acel preţ a fost trecut acolo, atât va costa gigacaloria peste trei sau patru ani", a spus Birta.

Facturi cu 33% mai mari

Nemulţumirile reprezentanţilor opoziţiei sunt pe deplin justificate, în condiţiile în care pentru ianuarie orădenii au primit facturi de încălzire cu circa 33% mai mari faţă de luna precedentă.

Astfel, costurile de întreţinere a unui apartament cu trei camere au ajuns în premieră la niveluri record de 900 lei, iar a unui apartament cu două camere la peste 600 lei.

Explozia facturilor de întreţinere este confirmată inclusiv de directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto). Potrivit directorului, cheltuielile orădenilor cu întreţinerea locuinţei au crescut cu peste 30% în luna ianuarie faţă de decembrie 2018, pe fondul a trei factori.

"Facturile au crescut pe fondul scumpirii gigacaloriei cu 8% de la 255 lei la 276 lei, a creşterii cu 25% a perioadei de citire a contoarelor de la 28 de zile în decembrie la 35 de zile în ianuarie, pentru că au fost sărbătorile, şi a temperaturilor mult mai scăzute din ianuarie faţă de luna precedentă", a declarat Dan Creţu pentru BIHOREANUL.

Creţu a ţinut să precizeze că este vorba de "cazuri punctuale", pentru că factura de încălzire diferă între apartamente cu aceeaşi suprafaţă în funcţie de numărul de elemenţi ai radioatoarelor, nivelul de izolare termică al clădirii, starea reţelelor interioare şi mulţi alţi factori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Falimentatorul de CET stie...
Falimentatorul de CET-uri stie de ce dar scoate la inaintare directorul commercial venit de "ieri" in firma. Acest falimentator isi bate capu politic si in doare in p.....neleu de ce trebuie sa plateasca cetateanul oradean. Multe intrebari inca necunoscute despre falimentator. Sanmartinezii sunt niste aiuriti! In loc sa construiasca pe fonduri o central aferenta comunei si bailor prefer sa plateasca transportul pe zeci de km. a caldurii de la frontier romano-ungara pana la mama saraciei. Numai pensionari ametiti de cativa mici si o bere pe post de sefi de asociatie pot afirma ca este mai "eftin" de la CET Oradea! Nu mai putin adevarat ca transportul de la Oradea la Sinmartin il plateste si tot oradeanul asa ca poate fi rentabil pentru sinmartinez, ce zici falimentatorule, ce zici bolovane?
Postat 20 Februarie 2019, 12:13 de scortosul
Ipoteza
Posibil ca se termina garantia centralei si intra pe rol megacontractul de mentenanta: 32 mil euro/20 ani(www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/o-scumpete-de-cet-intretinerea-noii-centrale-pe-gaz-va-costa-32-milioane-euro-in-urmatorii-20-de-ani-128121.html), adica 1.6 mil.€/an. Nu putem sti cit reprezinta asta din pretul gigacaloriei, informatie clasificata...
Postat 20 Februarie 2019, 10:35 de excalibur
Oradeanbihor
FRAIERII ca tine sunt asistați sociali, nu va place munca, doar sa primiti va place și mai comentați și atunci.
Postat 20 Februarie 2019, 08:48 de Sandu1206
@ sandu
Adica oradenii care se plang sunt sociali? Esti idiot? Ti-a cerut cineva ceva? Tie? Nici macar parearea nu ti-o cere nimeni, fraiere! Stupid people! Lingau' naibii!
Postat 20 Februarie 2019, 07:09 de oradeanbihor
325
Cet-ul vinde gigacaloria cu 325. O centrala fara pretentii pe gaz produce gigacaloria la cca 200 lei.Diferenta e transport+ pierderi.Cet-ul cumpara gazul direct din magistrala cu 33% mai ieftin decit pretul consumatorului casnic. Cet-ul produce si energie electrica(vara ar trebui sa faca bani frumosi cu care sa ne putem compensa iarna).O parte din caldura termoficarii e produsa de transgex/geotermala. Se poate obtine de la termoficare structura pachetului energetic, cu calcule,eventual un excel?? Nu.Secret de serviciu.Secret de stat. In schimb, avem "votul exclusiv al reprezentanţilor PNL" ,care este garantia "lucrului bine facut"
Postat 19 Februarie 2019, 23:41 de excalibur
Eu..
Eu in Decembrie la 2 cam(32mp) am platit 270 lei iar in Ianuarie 410 lei. Scurt si edificator! Cei din Sanmartin platesc Gcal la pret intreg de Oradea? Tot oradeanul suporta transportul si pierderile pe retele (60km tur+retur).
Postat 19 Februarie 2019, 23:13 de scortosul
Ia vedeți ce bine e la PSD
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3810791
Postat 19 Februarie 2019, 22:38 de Sandu1206
@ scortos
Cei din Sanmartin platesc gigacaloria la pret intreg fara subventia de care beneficiaza oradenii, subventie care poate fi oricat atata timp cat primaria stabileste pretul gigacaloriei si tot primaria plateste "subventia", adica hai sa punem din pix ceva in plus ca sa platim apoi o "subventie" ca oricum oradenii pun botu' la firimiturile aruncate e primarie. Mai degraba as verifica care sunt costurile reale de productie si care sunt veniturile obtinute din vanzarea electricitatii cogenerate. Adica hai sa vedem, CET-ul este cu adevat al oradenilor sau e doar o masina de facut bani pentru niste baieti destepti.
Postat 19 Februarie 2019, 22:37 de oradeanbihor
Bai socialilor
La muncă mă Fraierilor, nu așteptați să vă plătesc eu chiria și întreținerea. Mie mi-a venit 360 pe decembrie și și 420 pe ianuarie, și nu mă plâng. Locul vostru e in lanul de porumb. Mutati- vă in București că e mai bine.
Postat 19 Februarie 2019, 22:35 de Sandu1206
Stop joc!
Lasa sinmartinu' ...tine cont ca o parte din oras beneficiaza de caldura geotermala,la sfert de pret productia,platita la pret unitar(remember scandal acum citiva ani). E hipnoza in masa...se impune urgent un audit penal pe "megasuccesul" cet oradea. Sa recunoastem totusi ca a fost caldura,fara avarii...
Postat 19 Februarie 2019, 21:56 de excalibur
Si totusi....
Si totusi numeni nu spune oradeanilor cu cat sustine fiecare oradean(cu sau fara caldura de la CET) transportul caldurii la Sinmartin si Baile felix? Nu e nici un reporter interest sa pua aceasta intrebare falimentatorului de CET-turi sau birtinezului? De ce trebuie sa plateasca toti oradenii "sponsorizarea" GCal atat pentru cei ce stau la bloc in Oradea cat si pentru cei din Sinmartin si Baile Felix? Cei de la protectia consumatorului nu se autosesizeaza? Dar cei de la frefectura? Sunt in Oradea zone incercuite de blocuri care nu au nici o sansa sa beneficieze de agent termic de lka CET si nici de gaz din cauza enclavizarii zonei fiin condamnati la a fi surse de poluare urbana! Bine ca birtinezul si falimentatorul de cet-uri ii doare capu de sinmartin si Baile Felix dar uita cetatenii care sunt enclavizati in propriul oras!
Postat 19 Februarie 2019, 21:29 de scortosul
cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL
Asa ,in graba,sariram peste celebra expresie :"cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL"...daca nu pot conduce o tara,merge si un municipiu,ad libidum
Postat 19 Februarie 2019, 20:50 de excalibur
Mutati-va la sate, taranilor !
Cei care nu sunteti in stare sa va platiti intretinerea la bloc, n-aveti decat sa va mutati la tara ! Asa o sa ne spuna, maine-poimaine, dom. primar. In oras sa stea numai cine-si permite, nu toti taranii, nu toti mamaligarii (altfel spus, nu toti romanii) ! Sa ne amintim ca, in urma cu cativa ani, asta le-a spus-o si Basescu bucurestenilor din Ferentari, care nu-si puteau plati curentul electric.
Postat 19 Februarie 2019, 20:26 de User anonimizat
Relax, sunt doar niste calcule fictive...
...menite sa-l anestieze pe finantatorul european:"planul tarifar este unul estimat şi nu bătut în cuie, şi a trebuit adoptat pentru a garanta finanţatorului că sistemul de termoficare nu va falimenta la finalul investiţiilor".Pe logica asta,daca se mareste gigacaloria la 500lei, sansele de faliment sunt si mai mici. La 600, poate chiar nule. Avem niste prestigitatori in ale cifrelor, de mare clasa,la fel sunt livrate cifrele si spre informarea oradenilor, probabil contabilitatea se face in dublu exemplar...ca pe vremea lui capone.Bine ca nu-i verifica nimeni,totusi.Somn usor
Postat 19 Februarie 2019, 20:23 de excalibur
Mai bine ar fi
Să distribuiți pălincă de casă populației și în felul acesta să se încălzească, prin un litru pe zi pentru adulți și jumătate pentru copii.fiindcă e mai ieftină ca și benzina.Iar dacă primăria își va monta distilării,va ieși și mai ieftin.
Postat 19 Februarie 2019, 18:16 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON