URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2020, 09:17

"La cheie", în 2020: Primarul Ilie Bolojan anunță ce lucrări vor fi gata anul acesta în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an vor fi finalizate câteva lucrări importante de infrastructură în Oradea, a anunţat primarul Ilie Bolojan, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Primărie. "Sunt proiecte europene care se vor închide anul acesta în totalitate. Vor fi multe lucrări finalizate", a afirmat edilul.

Răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI, Bolojan a afirmat că între investiţiile care vor fi gata în 2020 se numără reabilitarea Pieţei Ferdinand, care se va transforma în pietonală, reamanajarea malului stâng al Crişului Repede, prevăzut şi cu o zonă de promenadă, construcţia pasajului subteran Magheru, precum şi lărgirea Podului Dacia. 

Bolojan a mai afirmat că anul acesta se vor încheia lucrările la parcarea subterană din strada Independenţei - lucrare începută în 2015, care s-a derulat greoi - precum şi la parcarea de pe strada Braşovului, de lângă centrul comercial Crişul. 

"Cea de pe Independenţei va fi finalizată şi dată în folosinţă la începutul lunii aprilie, urmând să fie realizată ulterior şi piaţeta de deasupra ei. Parcarea din strada Braşovului va fi gata pe finalul anului", a detaliat ulterior viceprimarul Florin Birta. 

Tot în 2020, a spus primarul Ilie Bolojan, va fi gata reabilitarea şi transformarea în zonă pietonală a străzii Aurel Lazăr, iar parcul de pe strada Barcăului va fi şi el amenajat. 

Pe lista investiţiilor care urmează să fie finalizate în acest an, primarul Oradiei a inclus şi grădiniţa din Parcul Industrial, precum şi proiectul privind cumpărarea de tramvaie noi pentru oraş. "Cea mai mare parte" a celor 20 de tramvaie de la Astra Arad vor sosi la Oradea în 2020, potrivit edilului. 

În 2020, a mai enumerat Bolojan, se va termina şi prelungirea drumului rapid de la intersecţia Căii Bihorului cu strada Ion Bogdan şi ieşirea din Oradea spre Biharia, modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, mutarea blocului operator de la Maternitate, reabilitarea Pieţei Cetate, prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului până în zona Cantemir şi reabilitarea zidurilor Cetăţii.

"Vor fi multe lucrări finalizate, dar, în acelaşi timp, vom începe altele importante", a subliniat Bolojan. Drept urmare, deranjul din oraş va continua. 

În a doua jumătate a anului vor fi începute lucrări de amploare precum cele de amenajare a primului tunel subteran din Centrul Civic (care va lega podul Dacia de zona Catedralei ortodoxe, urmat apoi de cel care va duce spre Parcul 1 Decembrie), reabilitarea Bulevardului Nufărul – Cantemir şi transformarea străzii Libertăţii în pietonală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Excalibur
E nevoie de putin skill ca sa determini identitatea cuiva, deh, defect profesional inclus in fisa postului. Nu e misoginism si nici nu e pe baza altora. Un om mare a zis o data catre altul (cauta tu cine catre cine):"nu gandesti, esti doar logic". Putina logica, putina sapatura, nu e nevoie de scule nici de programe, catusi de putin, doar sa urmaresti omul, ii stabilesti un pattern si apoi le pui cap la cap. Daca recurgi la solutii dedicate economisești mult timp, dar prefer sa las solutiile alea sa le foloseasca doar aia abilitati. Si nu, nu SRI ca (Cenzurat). Iar despre a mi se adresa, am ignorat de cateva ori, am ignorat comentarii si nu am intrat in polemici cu "jurnalisti de investigatii" autointitulati, deci ar fi apreciabil si de bun simt sa nu ma pomeneasca, sa nu mi se adreseze. Sa fiu misogin, eu? Niciodata!
Postat 22 Ianuarie 2020, 20:24 de poiu
SEX-ul se voteaza sau se constata?
Sunt citiva cu simturile mai dezvoltate, sensibili la feromoni,probabil.A se citi organul vomeronasal ,nu va ginditi la alte organe.Doamna ,daca e,intr-adevar,face parte din specia vaduva-neagra,care-si devoreaza masculul dupa fecundare,de dragul puilor.Posibil sa fi suferit o mutatie,ca si-ar devora si puii.Aici avem o confesare, pe mr.bolos,creatia dinsei.Neutryno, o cunosti personal,din primarie? Totusi,sa admitem ca detine si citeva competente notabile,locuacity included.Uneori e chiar pro.Alteori e bomba cu fragmentatie.Are un clenci cu Profetul,deci au interactionat...undeva,cindva.Poate fi de folos...
Postat 20 Ianuarie 2020, 17:30 de excalibur
Cacatul sovin
Moderatorule, nu-l vezi pe cacatul asta sovin, cu nume de utilizator Adrian_Preda, cum generalizeaza si injura romanii. Sunt si romani care il injura pe primar, insa, majoritatea l-au ales. Destui din cei care-l injura nu sunt romani (nu se declara romani la recensamant, sunt minoritari). Cacatul sovin stie asta, dar magarul a gasit un prilej sa insulte romanii. Asta e educatia cacatului sovin.
Postat 20 Ianuarie 2020, 17:24 de 1011010
CrisDumi
Ești hermafrodit sau pe inversă???
Postat 20 Ianuarie 2020, 16:58 de sandu1260
Aveti grija
Ca va da dummy cu poseta-n cap. E iute la manie!
Postat 20 Ianuarie 2020, 16:30 de Neutryno
Si tu,Brutus?
...i-ai detectat SEX-ul.Eu ma chinui de ceva vreme si nu reusesc..."vomitatoare si latratoare publica" vine din misoginism practicant, à la Alexander the Great sau e pe baza de ratiune cognitiva?
Postat 20 Ianuarie 2020, 15:44 de excalibur
dummass
Incearca sa iti vezi de abjectiile tale si lasa tu pomenirea altor nume pe aici, ca pana nu te dovedesti ca "jurnalist de investigatii" cum te-ai autointitulat, esti doar o vomitatoare si latratoare publica.
Postat 20 Ianuarie 2020, 13:16 de poiu
1x1
Ghilea a fost premiat cu Parcarea Voința, în rest bine că se face când și cum nu contează.
Postat 20 Ianuarie 2020, 12:43 de oradeaveche
/
Strada Emilian Chitul va fi inchisa pentru al treilea an la rand doar ca un privat sa-si poata face un birt acolo, iar lucrarile nu vor vi gata nici in 2020! E bine in schimb ca parcarea subterana va fi gata. Nu demult Bolojan doar spera ca va fi gata, dar cum se apropie alegerile e tot mai increzator. Dupa opt ani de deranj(malul sta distrus din 2012) ar fi si cazul sa se termine lucrarile. La Barajul Vidraru s-a lucrat doar 6 ani! Avem in schimb garantia lucrului bine facut: parcarea subterana cu mai multe niveluri de pe malul Crisului e facuta de firma aceluiasi Ghilea care n-a fost in stare sa faca o lucrare de calitate nici la simpla parcare din Rogerius. dar macar e liberal omul. Dealul Ciuperca e prabusit doar de patru ani, nu e nici o graba.
Postat 20 Ianuarie 2020, 12:26 de 1x1
Am incredere in el.
Succes Bolo si baga-i mare!
Postat 19 Ianuarie 2020, 11:58 de Doru2019
Apropo de "valea Pasteur" ... de care se amintește mai jos !?!
În loc să întubeze valea și să betoneze pe vreo 6 m, aleea paralelă mai jos cu "aleea expres", ca să permită circulației auto trecerea directă din Gh. Doja în Luis Pasteur ... primăria a desenat un cerc strâmb pe asfaltul intersecției cu urcarea către viaduct, de îi zice la batjocură sens giratoriu !?! E de râsul curcilor și e de neînțeles cum de a fost de acord Poliția Rutieră cu așa mascaradă de soluție ad-hoc !?! Să bați câmpii despre lucrări ce nu vor fi gata nici în 10 ani poate, și să nu fi în stare să faci lucrări simple, elementare d.p.v. tehnic ... trebuie să fi un fel de n-ai mai fi: AnaConda sau Sănduța, poiu sau elev neinstruit, Adrian_Preda ori însuși mentorul lor, Ilie de la Primărie !?!
Postat 19 Ianuarie 2020, 10:27 de CrisDumi
sandu1206
Vorbeam de erori de proiect sau probleme structurale, sânt la fiecare lucrare, astea nu le acoperi cu bidineaua. Aș aprofunda dar nu merită efortul. Până își termină mandatul poate reușești să-ți legi șireturile fără el.
Postat 19 Ianuarie 2020, 08:07 de oradeaveche
oradeaveche
CENZURAT
Postat 19 Ianuarie 2020, 01:27 de sandu1260
RE: oradeaveche
@Sandu1260, încetează cu jignirile! Dacă nu te potolești, te vei alege cu o nouă suspendare.
Postat 19 Ianuarie 2020, 10:02 de Moderator
Poiu
Anumiți oameni nu văd pe termen lung, ei nu văd pt că nu și-au zugrăvit casa in ultimii 20 de ani, ei așteaptă să vină primarul sa le zugrăvească casa pt că ei plătesc TAXE, ăștia atât știu, ii pui sa selecteze gunoiul și sar in cap la PRIMAR , dar ei nu văd că oceanele și marile sunt pline de gunoaie.
Postat 19 Ianuarie 2020, 01:17 de sandu1260
Românii cei prosti
Nu pot sa nu observ prostia din jur, trebuie sa fi tâmpit sa critici un om care realizeaza ceva bun ,un om care a schimbat fata orașul si care a crescut nivelul de trai considerabil. Acest Bolojan a facut mult mai mult decât fac uni care comentează fiecare articol in care sunt relatate realizările acestuia... Sunteți niste frustrati voi ăștia care nu vedeti bunăstarea si realizările acestui primar.
Postat 19 Ianuarie 2020, 01:06 de Adrian_Preda
reabilitarea Bulevardului Nufărul – Cantemir
Asta e lucrarea cu n-spe case demolate ca sa faca parcare de blocuri? Inseamna ca prin primavara vine buldozerul...Nici alegerile nu-i mai scapa...
Postat 18 Ianuarie 2020, 20:10 de excalibur
Prematur.
Tragem linie peste vreo zece ani și vom vedea utilitatea lucrărilor, nu mai vorbesc de calitatea lor. Pe când se termină deranjul încep reparațiile, vedem din ce fonduri, probabil din buget adică impozite și taxe mărite. Europa, dacă va mai exista ca și comunitate, nu-ți dă de două ori. Până atunci aceleași firme, deși dau greș, primesc lucrări în continuare. Desigur cine nu muncește nu greșește. Al naibii cum nemții au reconstruit Dresda după unificare, din banii lor, fără să dea greș.
Postat 18 Ianuarie 2020, 19:31 de oradeaveche
Corectie...
Jmecherul principal,aflat in ultimul timp, ocupat"cu treburi...,
Postat 18 Ianuarie 2020, 19:09 de platona
"Sunt proiecte europene care se vor închide anul acesta în totalitate. Vor fi multe lucrări finalizate", a afirmat edilul...
Printre acestea,a fost amintita si construcţia pasajului subteran Magheru...Sa avem pardon...V-am promis ca la acest proiect,fara nici o utilitate si aici ma refer stric la pasajul subteran,vor fi sute de sesizari,catre toate forurile competente,interne sau europene,pentru a putea primi motivarile "specialistilor",obedienti administratiei Bolojan, care au avizat utilitatea,necesitatea si justetea acestui proiect.Deci,specialistior.."pentru inspectie,prezentati arm !" Pentru avizarea proiectul "Amenajare valea Pasteur La Oradea,specialistii ABA Crisuri,AIO,OCOT au primit invitatii speciale la .. a-si demonstra demonstra "abilitatile " profesionale dedicate ordonatorului principal de credite pe Oradea,pe acest proiect.Jmecherul principal,in ultimul ,aflat "cu trweburi",nu prea are timp de semnat dispozitiile date; nicio problema,sermneaza locotenentii! Cineva tot trebuie sa raspunda !Daca nu seful(jmecherul),atunci subalternii.
Postat 18 Ianuarie 2020, 19:05 de platona
Felicitări Bolojan
Ne-am saturat sa vedem orașul GRI, mă bucur că sa întâmplat schimbarea cu bune cu rele. Oradea merge mai departe în timp ce alte orașe se uită la noi și stagnează.
Postat 18 Ianuarie 2020, 18:37 de sandu1260
Scarbit
Nu este nicăieri în lume evoluție fata deranj. Dat revista oameni care pot vedea pe termen îndelungat, nu e cazul vomitatorilor de 2 lei. Cehii de 6 ani tot asfaltează de la brno spre Praga, înjură și ei dar recunosc beneficiul pe termen lung. Ultima data am făcut 13 ore pe drum și povesteam cu un ceh in coloana și înjura și recunoștea că e nesimțit că o face că pe viitor se vor vedea beneficiile. Agitatorii de serviciu nu pot recunoaște că își pierd covrigul și sana zilnica.
Postat 18 Ianuarie 2020, 18:11 de poiu
Succes
Succes Domnule Primar si TOATA ADMIRATIA pentru ceea ce faceti!! Nu va uitati in gurile latrailor si detractorilor!!! Vedetzi-va de drumul Dvs. Sunteti CEL MAI MARE primar din Romania!!!
Postat 18 Ianuarie 2020, 17:42 de AnaConda
Usor de criticat, greu de realizat ceva maret
Bla-bla-bla, Marele constructor, sau Bolovane se poate spune, injur si eu mult in special in trafic, am o gramada de cheltuieli in plus datorate deranjului, sunt revoltat ca altii pentru multe investitii poate inutile din punctul meu de vedere fara sa am o privire de ansamblu si de perspectiva, insa spun felicitari celor care au atras fonduri europene si NU ii invidiez pe cei care trebuie sa duca la sfarsit cheltuirea lor si raportarea finalizarilor catre autoritatile competente. Cum se va termina vom vedea. Dar daca nu se face nimic cu siguranta nu este bine. E foarte simplu mai bun decat Bolojan si echipele lui momentan nu avem. Are cineva o obtiune mai buna? Sunt pregatit sa o sustin. Pana atunci hai sa fim constructivi chiar si prin critici decente fara ura.
Postat 18 Ianuarie 2020, 13:54 de scarbit
Bolovane
bre, facem pariu ca termenele tale sunt de kk? .... da nu gasisi un nou penal la termoficare? si aia e de kk!
Postat 18 Ianuarie 2020, 12:03 de scortosul
Marele constructor...
Si dealul Ciuperca este "gata" de vreo 3-4 ani.....
Postat 18 Ianuarie 2020, 10:57 de Kuler
Bla-bla-bla ...
Dacă pentru o parcare pe un singur nivel, cu constructor liberal autentic și finanțare asigurată din start, a fost nevoie de 5 ani ... numai alegătorii celei mai proaste și incoerente guvernări din ultimele trei decenii ar putea crede că, în cazul lucrărilor lansate în 2019, se va tăia panglica în 2020 !?! Rețineți articolașul acesta electoral și reluați povestea asta în 2021 ... apoi comparați cu istoria dealului Ciuperca, ca să conștientizați cine a fos "diliul șef" până cel târziu 2020 !?!
Postat 18 Ianuarie 2020, 09:54 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON