URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2016, 12:31

Verde la numărătoare: Specialiştii Facultăţii pentru Protecţia Mediului fac inventarul spaţiilor verzi din Oradea

Verde la numărătoare: Specialiştii Facultăţii pentru Protecţia Mediului fac inventarul spaţiilor verzi din Oradea UN COPAC, DOI COPACI... Profesori şi studenţi vor măsura, anul viitor, toate spaţiile verzi publice ale Oradiei şi vor număra copacii din întregul oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La vară, orădenii vor avea la dispoziţie o bază de date a tuturor spaţiilor verzi de pe domeniul public. Primăria şi Facultatea pentru Protecţia Mediului din cadrul Universităţii au parafat un acord de colaborare în baza căruia profesorii şi studenţii vor întocmi un nou cadastru verde al oraşului.

În detaliu

Parteneriatul dintre municipalitate şi facultate prevede că universitarii vor crea o bază de date electronică, disponibilă online, care va conţine un inventar detaliat al materialului vegetal cuprins în spaţiile verzi de pe domeniul public aflat în intravilanul oraşului. Registrul local al spaţiilor verzi va conţine detalii precum suprafaţa acestora, numărul de arbori şi arbuşti, speciile cărora le aparţin, dar şi detalii privind starea gazonului, florile plantate şi mobilierul urban instalat. În plus, această bază de date va putea fi actualizată de fiecare dată când va fi nevoie.

"Orice orădean care va dori să afle aceste informaţii va putea accesa baza de date şi va şti ce suprafaţă are un anume parc, ce specii de arbori sunt acolo şi câte bănci sunt", explică Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

Fără plată

Universitarii vor începe inventarul verde la primăvară şi îl vor finaliza până la vacanţa de vară. Profesorii vor lucra împreună cu studenţii, dar nici unii, nici alţii nu vor fi plătiţi pentru această activitate. În schimb, Primăria le va pune la dispoziţie consumabilele necesare, dar şi vechiul cadastru verde al oraşului, realizat în 2011.

Acesta nu este disponibil cetăţenilor, însă reprezentanţii municipalităţii au declarat la acea vreme că studiul a scos la iveală că unui orădean îi revin 25 metri pătraţi de spaţiu verde, oraşul apropiindu-se de minimumul prevăzut de lege, adică 26 mp. Conform măsurătorilor de atunci, la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare, Oradea avea 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON