URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Ianuarie 2016, 12:31

Verde la numărătoare: Specialiştii Facultăţii pentru Protecţia Mediului fac inventarul spaţiilor verzi din Oradea

Verde la numărătoare: Specialiştii Facultăţii pentru Protecţia Mediului fac inventarul spaţiilor verzi din Oradea UN COPAC, DOI COPACI... Profesori şi studenţi vor măsura, anul viitor, toate spaţiile verzi publice ale Oradiei şi vor număra copacii din întregul oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La vară, orădenii vor avea la dispoziţie o bază de date a tuturor spaţiilor verzi de pe domeniul public. Primăria şi Facultatea pentru Protecţia Mediului din cadrul Universităţii au parafat un acord de colaborare în baza căruia profesorii şi studenţii vor întocmi un nou cadastru verde al oraşului.

În detaliu

Parteneriatul dintre municipalitate şi facultate prevede că universitarii vor crea o bază de date electronică, disponibilă online, care va conţine un inventar detaliat al materialului vegetal cuprins în spaţiile verzi de pe domeniul public aflat în intravilanul oraşului. Registrul local al spaţiilor verzi va conţine detalii precum suprafaţa acestora, numărul de arbori şi arbuşti, speciile cărora le aparţin, dar şi detalii privind starea gazonului, florile plantate şi mobilierul urban instalat. În plus, această bază de date va putea fi actualizată de fiecare dată când va fi nevoie.

"Orice orădean care va dori să afle aceste informaţii va putea accesa baza de date şi va şti ce suprafaţă are un anume parc, ce specii de arbori sunt acolo şi câte bănci sunt", explică Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

Fără plată

Universitarii vor începe inventarul verde la primăvară şi îl vor finaliza până la vacanţa de vară. Profesorii vor lucra împreună cu studenţii, dar nici unii, nici alţii nu vor fi plătiţi pentru această activitate. În schimb, Primăria le va pune la dispoziţie consumabilele necesare, dar şi vechiul cadastru verde al oraşului, realizat în 2011.

Acesta nu este disponibil cetăţenilor, însă reprezentanţii municipalităţii au declarat la acea vreme că studiul a scos la iveală că unui orădean îi revin 25 metri pătraţi de spaţiu verde, oraşul apropiindu-se de minimumul prevăzut de lege, adică 26 mp. Conform măsurătorilor de atunci, la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare, Oradea avea 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON