URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 02 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
03 Ianuarie 2016, 12:31

Verde la numărătoare: Specialiştii Facultăţii pentru Protecţia Mediului fac inventarul spaţiilor verzi din Oradea

Verde la numărătoare: Specialiştii Facultăţii pentru Protecţia Mediului fac inventarul spaţiilor verzi din Oradea UN COPAC, DOI COPACI... Profesori şi studenţi vor măsura, anul viitor, toate spaţiile verzi publice ale Oradiei şi vor număra copacii din întregul oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La vară, orădenii vor avea la dispoziţie o bază de date a tuturor spaţiilor verzi de pe domeniul public. Primăria şi Facultatea pentru Protecţia Mediului din cadrul Universităţii au parafat un acord de colaborare în baza căruia profesorii şi studenţii vor întocmi un nou cadastru verde al oraşului.

În detaliu

Parteneriatul dintre municipalitate şi facultate prevede că universitarii vor crea o bază de date electronică, disponibilă online, care va conţine un inventar detaliat al materialului vegetal cuprins în spaţiile verzi de pe domeniul public aflat în intravilanul oraşului. Registrul local al spaţiilor verzi va conţine detalii precum suprafaţa acestora, numărul de arbori şi arbuşti, speciile cărora le aparţin, dar şi detalii privind starea gazonului, florile plantate şi mobilierul urban instalat. În plus, această bază de date va putea fi actualizată de fiecare dată când va fi nevoie.

"Orice orădean care va dori să afle aceste informaţii va putea accesa baza de date şi va şti ce suprafaţă are un anume parc, ce specii de arbori sunt acolo şi câte bănci sunt", explică Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

Fără plată

Universitarii vor începe inventarul verde la primăvară şi îl vor finaliza până la vacanţa de vară. Profesorii vor lucra împreună cu studenţii, dar nici unii, nici alţii nu vor fi plătiţi pentru această activitate. În schimb, Primăria le va pune la dispoziţie consumabilele necesare, dar şi vechiul cadastru verde al oraşului, realizat în 2011.

Acesta nu este disponibil cetăţenilor, însă reprezentanţii municipalităţii au declarat la acea vreme că studiul a scos la iveală că unui orădean îi revin 25 metri pătraţi de spaţiu verde, oraşul apropiindu-se de minimumul prevăzut de lege, adică 26 mp. Conform măsurătorilor de atunci, la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare, Oradea avea 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6864 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON