URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2019, 17:44

Pretextul cu cimitirul: Disperaţi că pierd voturile maghiarilor, UDMR-iştii au rupt brusc protocolul cu PSD-ALDE

Pretextul cu cimitirul: Disperaţi că pierd voturile maghiarilor, UDMR-iştii au rupt brusc protocolul cu PSD-ALDE foto: România liberă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu trei zile înainte de alegeri, UDMR a întors spatele PSD-ALDE. Profitând de escaladarea scandalului legat de cimitirul de la Valea Uzului, Kelemen Hunor a declarat că, începând de joi, UDMR nu va mai susţine nici o iniţiativă sau măsură a Guvernului, iar protocolul de colaborare cu PSD-ALDE rămâne fără obiect.

Hotnews, care a anunţat încă din prima parte a zilei intenţia UDMR, scrie că este prima oară în ultimii 29 de ani când UDMR recurge la un asemenea gest, de a rupe alianţa cu partidul aflat la guvernare.

Din câte se pare, liderii Uniunii sunt îngrijoraţi de semnalele dure primite de la electoratul maghiar cu privire la alianţa cu PSD şi, mai ales, de compromisurile făcute prin slăbirea legislaţiei penale, în beneficiul lui Dragnea and Co.

Liderii UDMR sunt nemulţumiţi de faptul că mai multe înţelegeri punctuale nu au fost îndeplinite, iar colaborarea cu social-democraţii a afectat potenţialul electoral al UDMR în mod serios.

Potrivit analizelor interne, confirmate şi de sondajele de opinie, este posibil ca Uniunea să nu obţină 5% la alegerile europarlamentare. 

Potrivit Hotnews, UDMR intenţiona să rupă protocolul cu PSD-ALDE imediat după europarlamentare. Scandalul privind Cimitirul de la Valea Uzului a devenit, însă, pretextul care a putut grăbi decizia, înainte de alegeri, astfel încât liderii Uniunii să mai poată încerca să "vândă" electoratului gestul politic.

În ieşirea publică de joi, Kelemen Hunor a declarat că Guvernul nu a făcut nimic pentru a preveni agravarea situaţiei legate de cimitirul din Valea Uzului, iar autorităţile i-ar fi tratat pe etnicii maghiari ca pe nişte "cetăţeni de rangul doi".

Kelemen a amintit că Poliţia din Bacău a efectuat percheziţii la domiciliul viceprimarului din Sânmartin şi la Primăria Sânmartin, viceprimarul fiind dus la audieri "în condiţiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea şi profanarea mormintelor soldaţilor maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică".

Şeful UDMR a reclamat că "autorităţile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmăneşti, care a contribuit la escaladarea evenimentelor", permiţând executarea lucrărilor de construcţii ilegale pe mormintele ostaşilor căzuţi în Valea Uzului" şi construind cruci de beton "fără autorizaţie, din bani publici şi pe suprafaţa altei localităţi".

Toate acestea s-ar încadra în opinia liderului Uniunii la infracţiunile de profanare de morminte şi abuz în serviciu. 

"Luând toate acestea în considerare, începând de astăzi UDMR nu va susţine nici o iniţiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect", a concluzionat Kelemen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
udmr = maghiar psd
Jocul asta parsiv, demagogic al pesedeului unguresc ma ingretoseaza. Problema este ca si maghiarii au votat vesnic pe criterii entice si nu politice sustinand mizeria generalizata. De profitat au profitat doar liderii udmr care pe spatele votantilor s-au imogatit si au distrus impreuna cu psd-alde Romania. psd-alde-udmr o monstruoasa coalitie impotriva romaniei cu toti cetatetnii ei, indiferent de nationalitate.
Postat 24 Mai 2019, 09:12 de scortosul
situatie
Tineti minte, ca toate conflictele dintre romani-maghiari vin numai si numai de la politicii nostri dragi, care desi ar trebui sa ne protejeze in Parlament si in fata Uniunii Europene, fac scandale inexistente dintre cele doua etnici, astfel intra si cei doi in conflict ca-s provocate de politicieni. Ia ganditi-va, ca totul e pornit de ei, totul totul. Foarte multi romani n-au nimic cu ungurii defapt, sunt foarte multi care se imprietensc unul cu celalat, totusi suntem oameni! Nu va lasati dusi de nas,nu le mai ascultati, sunt mincinosi ordinari! Respect!
Postat 24 Mai 2019, 08:27 de Timea
Iata adevarul!
Motivul rupturii: ,,Discret, a expirat termenul de 20 mai, dată până la care statul român avea timp să trimită către Tribunalul Buadpesta toate documentele necesare extrădării lui Olosz Gergely, fostul senator UDMR condamnat în România și refugiat în Ungaria. Putem face o comparație cu Mazăre: procedurile de readucere în țară a lui Olosz Gergely se tergiversează de la mijlocul lui martie și îmi pare că eșecul e deja evident. Pe scurt, chiar m-a convins Kelemen Hunor când a anunțat că rupe colaborarea cu Dragnea." (postare pe Facebook, Mircea Marian)
Postat 24 Mai 2019, 06:06 de pinonel
lepre non-valoare din aceeasi familie
Udmr inseamna aceiasi hoti si infractori ca si psd+alde! ii doare in cur de votantii lor, ei vor banii doar pentru ei si preferatii lor politic! trebuie sa scapam definititv de aceste lepre veninoase care ne usuca buzunarele si nervii!
Postat 23 Mai 2019, 20:23 de roger
Discriminare marca UDMR
Frați Unguri , PSD-UDMR aceiași prostie. Toate străzile va sunt asfaltate , nu mai aveți praful de la CET, ne înțelegem bine. Nu mai VOTATI PSD-UDMR.
Postat 23 Mai 2019, 20:09 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON