URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2020, 12:12

Oradea îşi lansează propriul festival internaţional de muzică. Primăria investeşte o sumă record!

Oradea îşi lansează propriul festival internaţional de muzică. Primăria investeşte o sumă record! (foto: generic, sursa: www.mudralaszlo.hu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul verii, Oradea va găzdui în premieră un festival de muzică cu artişti internaţionali apreciaţi, care interpretează indie pop, jazz şi muzică electronică, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

Investiţia se va ridica la circa 1 milion de euro, din care suma de 435.000 de euro va fi asigurată din bugetul local. E cea mai mare sumă alocată vreodată de Primărie pentru un eveniment în Oradea.

În negocieri cu artişti şi trupe

În conferinţă, Mihai Jurca (foto) a spus că APTOR va demara anul acesta "primul proiect de festival internaţional din Oradea". El e menit să atragă să le ofere orădenilor un eveniment atractiv, să atragă turişti în oraş şi să pună în valoare Cetatea.

"Acesta va fi organizat în Cetatea Oradea în finalul lunii august, începutul lunii septembrie. Poziţionarea acestuia a fost gândită de la început nu ca şi un concurent pentru festivalurile mari organizate deja la Cluj-Napoca sau Bucureşti, ci ca un eveniment care să răspundă unui public în categoria de vârstă 20-40, activ, dinamic şi iubitor de muzică live. Astfel, festivalul de la Oradea nu este doar un festival de muzică, ci un City Break Festival, care va promova şi vinde nu doar un bilet de festival, ci şi un oraş cu adevărat turistic", a spus Jurca.

Deocamdată, nu au fost dezvăluiţi artiştii care vor concerta pe scenele din Cetate, însă directorul APTOR a spus că se fac negocieri cu o parte dintre aceştia, iar - după ce Consiliul Local Oradea a aprobat bugetul - s-au şi înaintat oferte concrete pentru artişti şi trupe.

Invitaţii vor fi anunţaţi în timp util, conform unei strategii de marketing, a mai precizat Jurca.

Ţinta: 5.000 de spectatori

Ceea ce se ştie este că Primăria, prin APTOR, încearcă să aducă nume cunoscute care interpretează "muzică din toate colţurile lumii, indie pop, jazz şi muzică modernă (electronică)". 

Concertele vor avea loc pe trei scene. Programul festivalului va oferi activităţi şi experienţe pe tot parcursul zilei, promit organizatorii, iar experienţa muzicală va debuta după ora 14 la scena dedicată muzicii moderne (electronică). Începând cu ora 16 se va deschide şi scena dedicată muzicii din toate colţurile lumii (World Stage) - amplasată în bastionul Bethlen, iar începând cu ora 17 se va deschide scena principală, care va fi amplasată în curtea interioară.

"La prima ediţie ne propunem să atragem peste 5.000 de participanţi, din care peste 65% să fie în categoria de vârstă 24-45 ani din Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Debrecen, Budapesta, Satu-Mare, Zalău, Bucureşti, Sibiu, Braşov, utilizatori activi ai canelelor de social media, persoane cu venituri medii şi peste", a precizat Mihai Jurca. 

Buget record

Mai mult, organizatorii au anunţat că au încheiat un parteneriat cu "unul din primii trei tour operatori din România pentru a promova şi vinde abonamente de festival în care au incluse servicii conexe experienţei de festival (transport, cazare, tururi ghidate, acces la obiective turistice, transfer local, transport local, etc.)". 

Astfel, se doreşte ca evenimentul de la Oradea - al cărui nume nu a fost dezvăluit încă - să fie şi un fel de "city break festival", deci participanţii să descopere şi atracţiile turistice şi să rămână mai multe zile în oraş. 

Totodată, APTOR vrea să-l facă un festival "prietenos cu oraşul şi vecinii", aşa că programul se va încheia în fiecare seară pe la miezul nopţii. 

Bugetul va fi de aproximativ 1 milion de euro din care APTOR va aloca 2.090.000 lei (circa 435.000 euro), pentru contractarea artiştilor de pe cele trei scene şi toate cheltuielile aferente acestora (cazare, transport, masă, etc.). Jurca a confirmat că aceasta este cea mai mare sumă alocată din bugetul local pentru un eveniment organizat în Oradea. 

Diferenţa de bani va fi atrasă din sponsorizări, parteneriate şi vânzarea de bilete şi activitatea economică din festival. "Ne dorim ca cea mai mare parte activităţii economice din festival (food şi băuturi) să fie derulată cu parteneri locali, în situaţia în care aceştia respectă nivelul de calitate şi prezentare impus de standardele celorlalte evenimente de acest fel din România", a precizat Jurca. 

Puse deoparte

Aprobat la jumătatea lunii februarie, bugetul APTOR pe anul 2020 se ridică la 9.799.820 lei, din care bani de la bugetul local 8.351.820 lei, restul sumei provenind din taxa specială de turism de la hotelieri. 

Din aceşti bani, 5.855.000 lei sunt alocaţi pentru evenimentele din calendarul anual, iar alţi 2.090.000 lei au fost acordaţi separat pentru festivalul de muzică. 

Anul acesta, orădenii se vor bucura de multe evenimente organizate sau sprijinite de APTOR, între care Târgul de Paşti, European Music Open, Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval al Cetăţii, Zilele Culturii Maghiare şi Carnavalul Florilor, TIFF Oradea, Oradea FestiFall (fosta Toamna Orădeană), Târgul de Crăciun. 

În schimb, organizatorii au renunţat temporar la organizarea Oradea Summer Film, fiindcă s-ar desfăşura în apropierea festivalului internaţional de muzică, dar şi la Ora Jazz Festival, care n-a avut destul succes la primele ediţii.

Mihai Jurca spune că Oradea Summer Film va reveni cel mai probabil în calendarul anilor următori, la fel şi Ora Jazz Festival, în măsura în care se vor găsi sponsori care să sprijine demersul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Nelu_Cornel_Pantis
Bine ai venit pe la noi.
Postat 03 Martie 2020, 08:41 de Sandu2100
roger
Scrie altundeva că va fi alt tip de festival, “prietenos cu orașul și vecinii”, adică la 24 evacuarea, rămâne de văzut.
Postat 03 Martie 2020, 08:01 de oradeaveche
Sandu2100
Batranule, vezi-ti de reumatismu tau
Postat 03 Martie 2020, 01:01 de Nelu_Cornel_Pantis
Ați vrut cultură
:::))) sa va vad acum, o dați pe cultură :::::))))
Postat 02 Martie 2020, 23:35 de Sandu2100
Catre primaria oradea si ziarul bihorul
Doar cu muzica de petrecere putem sa infrangem dujmanii care vor rau la oradia!!!! Uraaa !!
Postat 02 Martie 2020, 20:36 de Nelu_Cornel_Pantis
Face-ti sa fie bine si pune-ti si muzica de petrecere
Ceaveți? Dl. Strugurel de la Oradia, un artist desăvârșit și un adevărat model păntru tinerii oradeni. Nie oducem aminte cu drag cum pe holurile bihoreanului, încă diela orele răsăritului, răsună celebra melodie "Am avut şi eu o viaţă" sau "Plec Doamne între străini". Vă rog să publicați editoriale si despra tinerii maneliști bihoreni din Oradia, adevarate comori, care merita în continuare încurajare din partea primariei Oradia, vreau și zic și io!! Ăia de RAPTOR care face cumetrii din impozitele noaște , vă rog și-l aduceți și pe regele Florin Salam, îs convins că și primaru ar dansa grațios în doi pași si in trei sau patru pă ritmurile nebune ale lu' regele Salam. Pfaaa brrztzaa .Pthiu pă el. Stima Nelu.
Postat 02 Martie 2020, 20:28 de Nelu_Cornel_Pantis
Superb
Felicitări
Postat 02 Martie 2020, 19:12 de Sandu2100
RUSINE! sunteti in stare doar sa copiati porcariile altora, asta e valoarea reala a voastra! e mai greu sa va folositi creierul, atunci cand nu-l aveti!
ABSOLUT PATETIC, DE PROST GUST SI REVOLTATOR! metoda copy-paste functioneaza nu doar in psd ci si in pnl. cu asta demonstrati cata inovatie si cultura sunteti in stare sa aduceti in orasul acesta. dupa ce Bolojan se lauda la tv ca a redus nr politistilor de la 225 la 70 ca sa faca economie la buget, fix asta trebuia - festival pentru drogati, pt ca despre asta este vorba. Cine a mers la Cluj, la Bucuresti, pe litoral stie ce inseamna cu adevarat aceste festivaluri. dincolo de ceea ce se promoveaza la tv. baaaa, sunteti de toata jena! De ce nu organizati un festival al mierii de albine sau al levanticii, unde sa chemati producatori de produse naturale sa isi vinda produsele si creatiile? produse alimentare, cosmetice, orice pe aceasta tema...Asta ar fi ceva cu adevarat inteligent si folositor!
Postat 02 Martie 2020, 18:46 de roger
200 euro/ participant
Mai bine dati vouchere 100 de euro la avion si veti avea 10000 de vizitatori. Wait, avion? Doar de la Bucuresti
Postat 02 Martie 2020, 18:14 de serban1
"Precum ca ..." !?!
Un fel de "caca urban" !?!
Postat 02 Martie 2020, 13:48 de CrisDumi
Abia aștept să "pută" și Oradea, precum ca orașele care au mai mulți vizitatori decât numărul locurilor de cazare !?!
Cum vântul dominant bate în mod logic dinspre vest la Oradea ... mirosul de pișat o să ajungă cel mult până la Băile Felix !?! Ce răzbunare mai mare ar putea genera Oradea, stabilind o așa locație centrală pentru un festival de "second-hand" ... la adresa unui Sânmartin rebel care face concurență turistică confortabilului nostru oraș !?! Genialitatea dă pe dinafară în clădirea din P-ța Unirii nr. 1-3 !?!
Postat 02 Martie 2020, 13:47 de CrisDumi
Tzarani
Foarte fain. Singura problema ii ca o sa vina toti metlteni de pe sate cu apucaturi de oras si o sa isi bata joc de tot festivalul. Din pacate cultura pentru muzica in randul tinerilor din Oradea se rezuma numa la manele si figuri. Cel mai bun exemplu Pasajul Vulturul Negru n-ai ce face acolo..mort. Numa scandaluri si toti incordati merg acolo sa se etaleze care are brandul mai mare. Eu consider ca sa mergi in pasaj e ca un sport extrem unde nu esti nici o data in siguranta. Ahh si am mai uitat si de copii cersetori de sub pasaj care pe cat de obrazinci sunt, mai si sunt insitenti.
Postat 02 Martie 2020, 13:12 de MaXnonus
Rămâne de văzut.
Nu mă mir că Ora Jazz n-a mers costa 280 lei trei zile, ca fapt divers Cluju are Jazz in the Park gratis. Summerfilm în Unirii nu se poate sau acolo doar ZU are voie?!
Postat 02 Martie 2020, 13:00 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON