URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2019, 19:25

Unicul aparat de radioterapie al Centrului Oncologic din Oradea, defect aproape 2 săptămâni. Cel nou va intra în funcţiune la toamnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acceleratorul liniar de particule al Centrului Oncologic din Oradea, achiziţionat şi pus în funcţiune în 2013, când a fost inaugurată unitatea din cadrul Spitalului Municipal, se defectează tot mai des, ceea ce s-a întâmplat şi luna aceasta, unor bolnavi fiindu-le suspendat tratamentul, iar alţii fiind redirecţionaţi la trei centre similare.

Defect din 13 mai

Informaţia a fost oferită BIHOREANULUI de o orădeancă aflată, din acest motiv, în situaţia de a-şi amâna tratamentul până la remedierea defecţiunii, reclamând că "pacienţilor nu li s-a comunicat când va fi reparat", şi că alternativa ar fi deplasarea la Cluj, ceea ce ar presupune cheltuieli pe care nu toţi şi le permit.

"Acceleratorul s-a defectat pe 13 mai, iar în această dimineaţă (vineri - n.r.) a fost repus în funcţiune. A avut o problemă mecanică, iar apoi şi una de soft", a confirmat Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal.

Potrivit acestuia, din cauza suprasolicitării (zilnic sunt tratate între 70 şi 80 de persoane, aproape dublu faţă de volumul normal) s-a ajuns ca în medie acceleratorul să fie defect aproape 40 de zile pe an.

200 de bolnavi afectaţi

Dr. Teodora Flonta, şeful Laboratorului de Radioterapie al Centrului Oncologic, în cadrul căruia funcţionează acceleratorul, a declarat pentru BIHOREANUL că această ultimă defecţiune, pentru a cărei remediere au fost necesare 10 zile, a afectat circa 200 de persoane.

"Este vorba despre 74 de pacienţi în curs de radioterapie şi de circa 120-130 persoane aflate pe liste de aşteptare. O parte din bolnavi, în funcţie de situaţia medicală, au fost redirecţionaţi spre centre din Cluj, Timişoara şi Debreţin, aşa cum şi spre Oradea au fost redirecţionaţi pacienţi din aceste centre atunci când au avut probleme tehnice", a explicat dr. Flonta.

Unul nou, din toamnă

Singurul accelerator funcţional al Centrului Oncologic din Oradea este folosit din 2013 fără alte întreruperi cu excepţia celor determinate de defecţiuni.

Un altul va intra în "lucru" din această toamnă, fiind achiziţionat cu 1,9 milioane euro de către Ministerul Sănătăţii şi instalat în cursul lunii trecute, urmând să fie supus testelor de specialitate.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, noul accelerator are o configuraţie elementară, 3D, fără a permite terapii mai moderne, de tip VMAT şi IMRT, aşa încât pacienţii să fie scutiţi de efectele secundare ale bombardării cu radiaţii.

Din acest motiv, însă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a promis că Ministerul va contribui cu suma necesară upgradării lui, adică aproximativ 800.000 euro.

Încă un accelerator?

Potrivit lui Dacian Foncea, municipalitatea a decis achiziţionarea încă unui aparat de radioterapie, iar Ministerul Sănătăţii a promis că va contribui la achiziţie.

"Domnul primar a avut o discuţie cu doamna ministru Sorina Pintea la vizita sa în Oradea (n.r.- cu două săptămâni în urmă) şi este lăudabil că doamna ministru s-a declarat receptivă la această nevoie a spitalului şi a spus că va fi partener în acest proiect", afirmă managerul Spitalului Municipal.

Acesta a precizat că deocamdată nu a fost stabilită contribuţia fiecăreia dintre cele două entităţi la suportarea cheltuielilor pentru achiziţionarea noului accelerator de particule.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
solutii si alte intrebari
partea buna este ca aparent nu se mai iau bacsisuri in spitale. este nevoie de solutie de back-ul sau cupliment pt aparatul de radioterapie, evident, bine ca sunt oameni capabili sa gaseasca solutii. intrebare: policlinica mare când va fi refacuta si ce destinatie va avea? de ce nu se demoleaza zona infecta unde e spitalul de infectioase si sa se construiasca prin fonduri un centru modern regional acolo? cladirea aia e chiar spurcata si cu urme groaznice! si ultima intrebare: cat este/cum se calculeaza salariul doctorilor de familie?
Postat 24 Mai 2019, 19:53 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON