URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2018, 20:54

„Taxă pe lăcomie”: Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, anunţă o Ordonanţă cu supra-taxe pe bănci, dar şi pe „vicii”, motivând că vrea „protejarea românilor”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunţat, marţi seară, că va propune Guvernului adoptarea, până la sfârşitul acestui an, a unei Ordonanţe de Urgenţă care va modifica din nou Codul Fiscal.

Taxe mai mari, rate mai mari

Una dintre noutăţi este introducerea unei „taxe pe lăcomie” în cazul băncilor, criticate duminică de şeful PSD, Liviu Dragnea. Potrivit hotnews.ro, noua taxă „se va aplica la nivelul ROBOR”, la niveluri diferite. Astfel, la un nivel al ratei de 1,5%, „taxa pe lăcomie” va fi zero, la 1,51% - 1,7% suprataxa va fi 0,2%, la 1,71 – 2,5% de 0,4%, la 2,51% - 3% de 0,6%, iar la 3,01% - 3,5% de 0,9%, iar mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa va crește cu câte 0,3 puncte procentuale.

Conform ministrului de finanțe, Guvernul ar urma să încaseze în plus 3,6 miliarde de lei din această taxă, dacă se depășeste pragul de 1,5%.  „În funcție de lăcomia băncilor vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus Teodorovici, adăugând că introducerea noii taxe are ca scop „protejarea românilor”: „Este o propunere care să protejeze românul”.

Pe de altă parte, unii specialiştii în economie consideră că băncile vor plăti noua taxă din scumpirea creditării, ceeea ce ar însemna că vor creşte ratele pentru cei care au împrumuturi, dar şi că această măsură ar urma să provoace ea însăşi majorarea ROBOR.

Noi Fonduri

Ministrul de Finanţe a declarat şi că va fi înfiinţat Fondul de Investiţii Locale în valoare de 10 miliarde de euro anunţat cu o săptămână în urmă de şeful PSD, Liviu Dragnea. Din spusele sale se înţelege, însă, că administraţiile locale care vor apela la noul Fond nu ar mai putea beneficia de finanţări şi prin PNDL. „Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două componente în același timp”, a spus Teodorovici. El a adăugat că Fondul va putea finanţa şi investiţii ale universităților.

De asemenea, ministrul a spus că „un alt instrument” financiar va fi un fond „legat de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat”, iar altul un fond „referitor la stațiunile balneare”, pentru modernizarea cărora va exista o alocare bugetară „de aproximativ 310 milioane de lei”.

Scumpiri la ţigări, banii la Guvern

Teodorovici a spus că „un alt subiect ar fi cel (...)  referitor la asigurarea pensiilor și salariilor”, în sensul că „de la 1 septembrie (n.r. – 2019) punctul de pensie se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 lei”, în timp ce „pentru sectorul de educație, salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era în legea salarizării pentru 2022”.

Totodată, ministrul a spus că „nu se măresc taxele pe viciu”, dar încasările vor intra nu la Ministerul Sănătăţii, ca până acum, ci la Ministerul Finanţelor, „care alocă la sănătate, cultură”. Totuşi, el a spus că „o să regăsiți (n.r. – în viitoarea OUG) și o prevedere legată de majorarea accizelor la tutun”, care ar fi „o recalculare”.

Va urma

Teodorovici a anunţat şi „stabilirea unui plafon la gaze naturale”, deoarece „din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România”, astfel încât „se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile”.

În ce priveşte Pilonul II de pensii, ministrul a anunţat că intenţionează reducerea la 1% a comisionului de administrare, dar şi posibilitatea ca orice asigurat să-şi retragă banii după 5 ani de contribuţii, cu un „comision de retragere de 2%”.

„E o Ordonanță cu foarte multe prevederi. Toate acestea, colegii mei miniștri care le-au propus vor ieși să se le prezinte”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Frumosule, prost mai esti...De fapt sunteti o adunatura!
O sa va mai voteze doar bunica, din groapa! Felul in care o faceti, c udenumiri si expresii de mahala, denota respectul pe care-l purtati fata de noi! Sa va fie rusine! Sigur, sunt si eu un ipotecat, dar ...VOI sunteti niste incompetenti, impotenti!
Postat 19 Decembrie 2018, 11:28 de vineri
Vor urma si altele...
Asa cum spuneam, mascaricii de la guvernare cred ca, scazand taxele si impozitele, pot sa mareasca salariile bugetarilor, sa creasca pensiile, sa creasca bugetarii. Numai ei stiu cum. Ei, acum a venit timpul ca acest tip de stat neocomunist sa-i arda pe burghezi si chiaburi cu mariri de taxe si impozite ca sa stinga deficitul bugetar. Dar ei cat timp au fost la guvernare, au realizati vreo 60km de autostrada...
Postat 19 Decembrie 2018, 10:10 de cetateanbihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON