URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
18 Decembrie 2018, 20:54

„Taxă pe lăcomie”: Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, anunţă o Ordonanţă cu supra-taxe pe bănci, dar şi pe „vicii”, motivând că vrea „protejarea românilor”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunţat, marţi seară, că va propune Guvernului adoptarea, până la sfârşitul acestui an, a unei Ordonanţe de Urgenţă care va modifica din nou Codul Fiscal.

Taxe mai mari, rate mai mari

Una dintre noutăţi este introducerea unei „taxe pe lăcomie” în cazul băncilor, criticate duminică de şeful PSD, Liviu Dragnea. Potrivit hotnews.ro, noua taxă „se va aplica la nivelul ROBOR”, la niveluri diferite. Astfel, la un nivel al ratei de 1,5%, „taxa pe lăcomie” va fi zero, la 1,51% - 1,7% suprataxa va fi 0,2%, la 1,71 – 2,5% de 0,4%, la 2,51% - 3% de 0,6%, iar la 3,01% - 3,5% de 0,9%, iar mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa va crește cu câte 0,3 puncte procentuale.

Conform ministrului de finanțe, Guvernul ar urma să încaseze în plus 3,6 miliarde de lei din această taxă, dacă se depășeste pragul de 1,5%.  „În funcție de lăcomia băncilor vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus Teodorovici, adăugând că introducerea noii taxe are ca scop „protejarea românilor”: „Este o propunere care să protejeze românul”.

Pe de altă parte, unii specialiştii în economie consideră că băncile vor plăti noua taxă din scumpirea creditării, ceeea ce ar însemna că vor creşte ratele pentru cei care au împrumuturi, dar şi că această măsură ar urma să provoace ea însăşi majorarea ROBOR.

Noi Fonduri

Ministrul de Finanţe a declarat şi că va fi înfiinţat Fondul de Investiţii Locale în valoare de 10 miliarde de euro anunţat cu o săptămână în urmă de şeful PSD, Liviu Dragnea. Din spusele sale se înţelege, însă, că administraţiile locale care vor apela la noul Fond nu ar mai putea beneficia de finanţări şi prin PNDL. „Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două componente în același timp”, a spus Teodorovici. El a adăugat că Fondul va putea finanţa şi investiţii ale universităților.

De asemenea, ministrul a spus că „un alt instrument” financiar va fi un fond „legat de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat”, iar altul un fond „referitor la stațiunile balneare”, pentru modernizarea cărora va exista o alocare bugetară „de aproximativ 310 milioane de lei”.

Scumpiri la ţigări, banii la Guvern

Teodorovici a spus că „un alt subiect ar fi cel (...)  referitor la asigurarea pensiilor și salariilor”, în sensul că „de la 1 septembrie (n.r. – 2019) punctul de pensie se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 lei”, în timp ce „pentru sectorul de educație, salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era în legea salarizării pentru 2022”.

Totodată, ministrul a spus că „nu se măresc taxele pe viciu”, dar încasările vor intra nu la Ministerul Sănătăţii, ca până acum, ci la Ministerul Finanţelor, „care alocă la sănătate, cultură”. Totuşi, el a spus că „o să regăsiți (n.r. – în viitoarea OUG) și o prevedere legată de majorarea accizelor la tutun”, care ar fi „o recalculare”.

Va urma

Teodorovici a anunţat şi „stabilirea unui plafon la gaze naturale”, deoarece „din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România”, astfel încât „se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile”.

În ce priveşte Pilonul II de pensii, ministrul a anunţat că intenţionează reducerea la 1% a comisionului de administrare, dar şi posibilitatea ca orice asigurat să-şi retragă banii după 5 ani de contribuţii, cu un „comision de retragere de 2%”.

„E o Ordonanță cu foarte multe prevederi. Toate acestea, colegii mei miniștri care le-au propus vor ieși să se le prezinte”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Frumosule, prost mai esti...De fapt sunteti o adunatura!
O sa va mai voteze doar bunica, din groapa! Felul in care o faceti, c udenumiri si expresii de mahala, denota respectul pe care-l purtati fata de noi! Sa va fie rusine! Sigur, sunt si eu un ipotecat, dar ...VOI sunteti niste incompetenti, impotenti!
Postat 19 Decembrie 2018, 11:28 de vineri
Vor urma si altele...
Asa cum spuneam, mascaricii de la guvernare cred ca, scazand taxele si impozitele, pot sa mareasca salariile bugetarilor, sa creasca pensiile, sa creasca bugetarii. Numai ei stiu cum. Ei, acum a venit timpul ca acest tip de stat neocomunist sa-i arda pe burghezi si chiaburi cu mariri de taxe si impozite ca sa stinga deficitul bugetar. Dar ei cat timp au fost la guvernare, au realizati vreo 60km de autostrada...
Postat 19 Decembrie 2018, 10:10 de cetateanbihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON