URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2016, 09:35

Scăpată de procurori, inculpată de judecători: Doctoriţa Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecţioase va fi judecată pentru moartea Patriciei Aktaa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surpriză în dosarul morţii Patriciei Aktaa, fetiţa în vârstă de doar 5 ani, care s-a stins în mai 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella.

Imediat după moartea fetiţei, mama ei a reclamat cazul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, acuzându-le pe cele două doctoriţe care au tratat-o, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Dosar închis

Dosarul a fost plimbat, timp de un an, între Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi cel de pe lângă Tribunalul Bihor, după care a zăcut în nelucrare alţi doi ani la Parchetul Oradea. Abia în 2013, procurorii au solicitat Institutului de Medicină Legală Mina Minovici efectuarea unei expertize medicale care să stabilească dacă în caz există, sau nu, vreo culpă medicală, răspunsul fiind transmis după alţi doi ani, în mai 2015.

În acest timp,  avocatul familiei, Răzvan Doseanu, a formulat inclusiv o plângere către CEDO, acuzând încălcarea articolului 6 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului, cel privind judecarea cauzelor într-un termen rezonabil, plângere care a şi fost admisă în principiu, ca fondată. În paralel, avocatul a făcut plângere şi la Consiliul Superior al Magistraturii, cerând ca instituţia să facă "verificări cu privire la neefectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală şi tergiversarea soluţionării dosarului".

Cert e că, potrivit raportului de expertiză, nu s-au conturat clar "greşeli de tehnică şi conduită medicală care să fi impactat evoluţia cazului", însă precizările experţilor la întrebările formulate de anchetatori, de părinţii fetiţei şi de doctoriţa Călinescu arată că fetiţa a fost lăsată să agonizeze deşi, fiind în comă şi cu febră de 42 de grade, trebuia tratată într-o secţie de Terapie Intensivă.

"Apariţia stării toxico-septice (s-a manifestat prin frison şi febră înaltă de la ora 22, iar timp de încă 3 ore şi jumătate, fetiţa a fost ţinută în această stare fără să fie monitorizată de aparate sau să-i fie susţinute funcţiile vitale, fără să fie transferată într-o secţie Anestezie Terapie Intensivă. Se spune că febra înaltă şi frisonul indicau apariţia bacteriemiei şi impunea transferul în ATI. De asemenea, se spune foarte clar că tratamentul aplicat în seara de 23 mai 2010 în secţia de boli infecţioase nu a fost corect", declara la vremea respectivă BIHOREANULUI Delia Scorţe.

În ciuda părerilor exprimate de experţi, pe 14 septembrie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au decis să claseze dosarul, ordonanţa fiind menţinută ulterior, pe 4 noiembrie, şi prin rezoluţia prim-procurorului unităţii, Gheorghe Vidican.

Caz "întors"

Familia fetiţei a atacat soluţia la Judecătoria Oradea unde, miercuri, instanţa a admis, în parte, plângerea lor, însă doar cu privire la doctoriţa Georgeta Călinescu. Faţă de Ildiko Lenard a rămas valabilă soluţia de clasare.

"Dispune începerea judecăţii cauzei cu privire la inculpata Călinescu Georgeta, sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă şi trimite dosarul spre repartizare aleatorie", se precizează în încheierea judecătorească.

Verdictul nu este, însă, unul definitiv, existând posiblitatea ca părţile – medicii şi familia fetiţei – să o conteste în termen de 3 zile de la comunicare.  

Avocatul Răzvan Doseanu consideră soluţia ca fiind una normală, chiar dacă, spune tot el, vine destul de târziu.

"Din păcate există încă retincenţă în tragerea la răspundere penală a medicilor care comit cazuri grave şi evidente de malpraxis. Dosarul morţii Patriciei dovedeşte acest lucru. Acum, la 5 ani de la moartea ei, avem o primă soluţie bună, prin care Judecătoria Oradea a constatat că în mod neîntemeiat s-a dispus o soluţie de clasare faţă de doctoriţa Călinescu şi a dispus judecarea ei. Doamna Călinescu are calitate de inculpată, este ca şi cum ar fi fost trimisă în judecată printr-un rechizitoriu, iar în situaţia în care eventualele contestaţii vor fi respinse, ea va fi judecată pentru ucidere din culpă", a declarat avocatul Doseanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Procuror+Doctor=Love
Cel care, ca procuror, a dispus soluţia de clasare faţă de doctoriţa este complice la moartea fetitei. De ce nu se cerceteaza relatiile personale dintre cei doi? Pentru ca CSM doarme pe banii victimelor.
Postat 08 Iulie 2016, 08:43 de Tinas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON