URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2015, 15:05

Scandal: PPMT-istul Nagy Jozsef Barna a refuzat să vorbească româneşte, jignind jurnaliştii la o conferinţă de presă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Modul de desfăşurare a conferinţelor de presă organizate de liderii CNMT şi PPMT s-a răzbunat, luni, atât împotriva acestora, cât şi a jurnaliştilor, din cauza vicepreşedintelui pe zona Partium a popularilor maghiari, Nagy Jozsef Barna, care - rugat de ziariştii români să-şi traducă intervenţia exprimată anterior în limba maghiară - a refuzat să facă acest lucru, ba chiar a spus că nu vrea să vorbească româneşte.

Anti-UDMR...

Aşa cum se întâmplă totdeauna la conferinţele de presă pe care le găzduieşte biroul său europarlamentar, preşedintele CNMT Laszlo Tokes a vorbit întâi în limba maghiară, după care, tot el, a făcut un rezumat şi în limba română.

Luni, liderul maghiar a avut ca temă UDMR Bihor, în condiţiile în care reprezentanţii acestei formaţiuni au refuzat să organizeze în comun cu PPMT sărbătorirea zilei de 15 martie, a maghiarimii de pretutindeni, dar a sugerat că ar primi pepemetişti pe listele de candidaţi de la alegerile locale de anul următor.

Tokes a explicat, însă, de ce nu poate exista o „unitate" cu UDMR. Un prim motiv ar fi că UDMR s-a îndepărtat de idealul autonomiei, al înfiinţării de instituţii maghiare, ba chiar pune monopol pe toate instituţiile culturale maghiare din Transilvania. Un al doilea motiv ar fi corupţia din UDMR, Tokes dând ca exemplu atât liderii UDMR Bihor, care au „deturnat" banii daţi de Guvernul Ungariei pentru un centru cultural Ady Endre în satul natal al poetului spre centrul Mecena de la Oradea, dar „volatilizând" un milion de euro din suma dată de Budapesta. „Noi nu putem imagina o unitate naţională cu actualii nomenclaturişti ai UDMR, este nevoie de o autorevizuire a UDMR", a spus Tokes.

... dar şi anti-român

Dacă preşedintele PPMT şi-a tradus singur în româneşte declaraţiile, asociatul său, Nagy Jozsef Barna, vicepreşedinte PPMT, a refuzat cu ostentaţie să utilizeze limba română, ignorând atât evidenţa că aceasta e limba oficială, cât şi bunul-simţ elementar, care trebuia să-l îndemne să facă acest lucru în condiţiile în care majoritatea jurnaliştilor din faţa sa erau de la publicaţii şi televiziuni româneşti, iar aceştia l-au ascultat cu răbdare deşi nu îl înţelegeau.

Timp de 10 minute Nagy a vorbit în ugureşte, criticând tot UDMR, la fel ca Tokes, însă de data aceasta pentru că la congresul tineretului udemerist, desfăşurat în week-end în Băile Felix, gazdele au invitat doar colegi din partide de stânga. După ce şi-a terminat expozeul în limba maghiară, Nagy a cerut ca spusele sale să fie traduse (de fapt, rezumate) în limba română de către un angajat al lui Tokes, Denes Laszlo, fost ziarist.

În acest moment, jurnaliştii au protestat, deoarece în acest fel nu-l mai puteau cita pe Nagy. Ei l-au întrebat direct dacă nu doreşte să vorbească româneşte, iar răspunsul lui Nagy a fost tranşant şi umilitor: „Este dreptul meu să nu vreau să vorbesc în româneşte!".

Un ciudat

Atitudinea politicianului ungur i-a determinat pe jurnalişti să refuze să consemneze traducerea făcută apoi de Denes şi chiar să se ridice pentru a pleca. Tokes a încercat să-şi scuze discipolul, spunând că acesta, deşi este orădean, „nu cunoaşte limba română aşa încât să vorbească".

Nagy Jozsef Barna s-a remarcat în trecut prin asocierea cu reprezentanţi ai extremiştilor Jobbik din Ungaria, dar şi prin atitudini vehemente  împotriva statului şi justiţiei din România, acuzând că acestea îi discriminează şi chiar jefuiesc pe ungurii din Transilvania.

De altfel, atitudinea lui Nagy de la conferinţa de presă de luni le-a determinat pe unele colege de la publicaţii de limba maghiară să-şi ceară scuze în locul lui, pentru jignirea adusă jurnaliştilor români. „E jenant acest Barna şi dovedeşte extremism şi lipsă de respect", a spus una dintre ziariste.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Separatistii trebuie EXPULZATI !
Trebuie expulzati in pusta lui orban sau in Siberia lui putin, inainte ca escrocii astia sa declanseaza si aici un "Donbass" made in hu&ru !
Postat 24 Martie 2015, 21:25 de Galaxy
Prostia e in floare
Si cine sunt cei cu sambure de sfada? Tot timpul vor fi nemultumiti de faptul ca nu mai e cea fost candva...AUSTRO-Ungaria. Intr-o lume civilizata si cultivata nu se procedeaza asa cum a facut individul asta.Cred ca si ungurii se mira de el....
Postat 24 Martie 2015, 11:10 de cozmin
CIRC
Mai sus vedem un alt extremist... Tokes. Stati sa vedeti iar taraboi cand vin cu statuile ca sa fie mutate in centru... cu denumirile de strazi, poduri, trotuare si alea, alea...
Postat 24 Martie 2015, 08:25 de Control_Room
Extremisti idioti.
Asta colcaie in separatismul unguresc. Sa inhate ei ciolanul si sa intoarca lumea inapoi cu 100 de ani, in vremurile de trista amintire cu toate abuzurile si nedreptatile cunoscute de pe vremea defunctei "ungaria mare", stat artificial creat prin furtul teritoriilor atat din Romania, cat si din tarile din jur. Stat artificial creat cu ajutorul austriecilor. Azi separatismul unguresc isi pune sperante in Rusia, "marele avocat" al separatistilor.
Postat 24 Martie 2015, 06:49 de Valhalla-Asgard
...
Eu cred ca este si putin dus.
Postat 23 Martie 2015, 21:06 de titel
Mai stati p'' acasa
Acu??!!! voi bravi jurnalisti de etnie romana..ce-ati cautat fratiori p'acolo sa-l bagati in seama///ghinion!!
Postat 23 Martie 2015, 20:26 de Tinas
Vizita
Foarte simplu. Sa-i aflam adresa,sa-i facem o "vizita", si sa-l invatam "romanul" (romaneste).
Postat 23 Martie 2015, 18:08 de Citizen
sal
Ideia este alta, sa nu mai participe la conferintele lor de presa, sa vedeti ca iar o sa fie bai ca de ce nu vin jurnalisti..eu unul nu as mai merge(cata rautate pot sa aiba uni)
Postat 23 Martie 2015, 16:53 de HXH
Nu se poate așa ceva !
Acest individ poate și trebuie să fie acționat în instanță ! Alo, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, se aude ?
Postat 23 Martie 2015, 16:44 de cetateanul-oradean
:))
asta din poza e? saracu' de el :))
Postat 23 Martie 2015, 15:13 de neajean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON