URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2020, 15:45

S-a decis: Cum şi pe unde pot trece muncitorii transfrontalieri, inclusiv cei din Bihor, graniţa dintre România şi Ungaria

S-a decis: Cum şi pe unde pot trece muncitorii transfrontalieri, inclusiv cei din Bihor, graniţa dintre România şi Ungaria (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile de frontieră din România şi Ungaria au decis să ridice restricţiile pentru lucrătorii transfrontalieri, astfel încât aceştia să poată merge la muncă în ciuda restricţiilor impuse în cele două ţări pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Începând de joi dimineaţă, pentru aceştia au fost deschise pe teritoriul judeţului Bihor două puncte de trecere a frontierei, la Salonta şi Săcuieni. 

Inclusiv pentru "activităţi agricole"

Sunt însă unele condiţii. Prima dintre ele este ca aceştia să aibă domiciliul sau reşedinţa în limita a 30 de kilometri de la frontieră. 

"Autorităţile de frontieră din România şi Ungaria au decis ca începând de azi, 26.03.2020, ora 06.00, să se permită deplasarea lucrătorilor transfrontalieri având cetăţenia română şi ungară, cu domiciliul sau reşedinţa în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, prin punctele de trecere a frontierei Salonta şi Săcuieni", a transmis, joi, printr-o informare oficială, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

Potrivit informării, "persoanele vor prezenta la controlul de frontieră în mod obligatoriu un contract de muncă, titlu de proprietate sau alte documente echivalente care atestă faptul că acestea tranzitează frontiera de stat în interes profesional sau pentru desfăşurarea de activităţi agricole sau comercializarea de produse alimentare". 

Controlaţi la frontieră

Comisarul-şef Laura Bondar a subliniat că reprezentanţii conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea "au dispus măsuri pentru reluarea traficului şi realizarea verificărilor aferente controlului de frontieră prin punctele de trecere menţionate mai sus, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aplicarea măsurilor stabilite pe linia prevenirii răspândirii Covid-19". 

Cu alte cuvinte şi aceştia vor trece prin procedura de triaj epidemiologic pentru a se vedea dacă au simptome specifice noului coronavirus.

În schimb, evident, cei care nu au simptome nu vor fi obligaţi să stea în autoizolare 14 zile, aşa cum se întâmplă acum cu străinii care intră în România.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a obţinut, miercuri, acordul Guvernului maghiar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care făceau naveta din Ungaria în România sau invers.

"În continuarea demersurilor susţinute ale Ministerului Afacerilor Externe pentru identificarea unei soluţii cu privire la situaţia lucrătorilor transfrontalieri, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut azi, 25 martie, o nouă convorbire telefonică pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. Cu această ocazie, a fost obţinut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de-o parte şi de alta a frontierei româno-ungare", transmitea, miercuri, Grupul de comunicare strategică format la nivelul Guvernului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bors-Artand
Pe la Bors nu se poate face naveta?
Postat 26 Martie 2020, 15:55 de gigi-duru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON